Az ukrán menekültek ezrével kezdtek vállalkozni Lengyelországban

2023. január 22. 21:18

De még hogy. A kétharmaduk – a háború kimenetétől függetlenül – tartósan maradna is Lengyelországban.

2023. január 22. 21:18
null

Az ukrán vállalkozók és cégek jó része a háború kitörése után azonnal igyekezett külföldön folytatni vagy újrakezdeni üzleti tevékenységét. A lehetőségek elsődleges célterülete Lengyelország lett, ahol február 24-e óta több mint egymillió menekült – többségükben nő – talált menedékre.

Ahogyan a Bloomberg írja: a háború gazdaságot átalakító hatása egészen döbbenetes módon mutatkozott meg Lengyelországban. 

Az ukrán állampolgárok tavaly január és szeptember között 10 200 egyéni vállalkozást és 3 600 ukrán tőkével működő céget regisztráltak az országban, 

ezzel arányuk a lengyelországi új vállalkozások számában 8,5 százalékra emelkedett a háború kezdete előtti 1 százalék alatti értékről.

A Lengyel Gazdasági Intézet adatai szerint az ukrán cégeknél és vállalkozásoknál 420 ezren álltak munkába, elsősorban az építőiparban, az informatikai és a kiskereskedelmi területen. 

A jelentés szerint 2022-ben Lengyelországban az új vállalkozást alapító külföldi cégek 45 százalékát az ukránok tették ki, akiknek kétharmada döntött úgy, hogy – függetlenül a háború kimenetelétől – végleg a lengyel üzleti színtéren marad.

Fotó: Andrzej Duda lengyel elnök és Volodimir Zelenszkij
MTI/EPA/PAP/KPRP/Jakub Szymczuk

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fideath
2023. január 25. 18:53
"Ezért hagyták meg a nyugatra menő utakat, vasutakat az oroszok. Menjen aki csak akar, tud menni. Simán megcsinálja a lakosság cserét." --------------------- :DDDDDDDDDDDDDDDDDD Édes istenem... azt mondja a putyinszopó hogy EZÉRT HAGYTÁK MEG AZ UTAKAT, BAZDMEEEEEEG. Te agyhalott, szerinted mennyire kell szétbombázni egy utat hogy azon ne lehessen keresztülmenni? Főleg egy 500km hosszú határszakaszon.... de most komolyan milyen mély kráterekből álló árkot kell bombázni 500km hosszan hogy ne lehessen kimenni az országból, te elmebeteg, baromarcú????? Még egy lerombolt híd helyére is lehet pontonhidat építeni napokon belül, akkor szerinted egy megrongált út mennyiben fogja hátráltatni egy autó átmenetelét, te idióta agyhalott gecifasz???????
Lenyeg Telen
2023. január 25. 18:52
"Az ukrán menekültek ezrével kezdtek vállalkozni Lengyelországban" Itt is, csak itt már lecsapott a NAV. "Lecsapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy raktárnak álcázott dohányüzemre Debrecenben, ahol az elmúlt évek legmodernebb cigarettagyártó gépsorát és 16 millió szál illegálisan gyártott cigarettát foglaltak le. A vámhivatal szombaton az MTI-vel közölte, hogy a gyár jelentős vagyoni hátrányt okozott, a lefoglalt cigaretta értéke megközelíti az 1 milliárd forintot, és a gépsorok több milliárd forintot érnek. A nyomozók öt ukrán állampolgárt, négy férfit és egy nőt őrizetbe vettek, és gyanúsítottként kihallgatták őket." Forrás: https://kuruc.info/r/2/254175/
Gyugyesz
2023. január 25. 18:51
- Szia uram! Ukrán vállalkozók vagyunk. Érdekel: olcsó nő, gázolaj, legújabb amcsi gépkarabély, bio bármi, vagy van haragosod?
lurker
2023. január 25. 18:51
10.000 ukrán akar dolgozni az 5 millióból? az szép, ez kb a nigger arány
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!