Csak aprópénzt kap Ukrajna a zárolt orosz vagyonból

2024. március 28. 21:16

Kidurrant a brüsszeli ígéretlufi: az orosz zárolt vagyont nem kobozzák el, hogy Ukrajnának adják. De a B-terv is csak erősen csonkolt változatban valósítható meg, így Kijevbe a milliárdok helyett csupán aprópénz érkezik.

2024. március 28. 21:16
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm Intézet elemzője.

A háború kezdete óta megy a tanakodás, miként lehetne az orosz zárolt állami vagyont Ukrajna újjáépítésére vagy fegyverzésére fordítani. Miután minden ötlet elakadt a nemzetközi jog labirintusában, a G7-ek visszatértek a kályhához, és elölről kezdték a tépelődést, miközben már az Egyesült Államok és Brüsszel is összevissza beszélt az ügyben.  

Míg az USA az egész zárolt összeget, mintegy 200 milliárd dollárt átjátszaná Ukrajnának, az Európai Unió óvatosabb eljárást javasolt. Igaza van, a hatalmas vagyonból ugyanis 180 milliárd euró a belga székhelyű Euroclear vagyonkezelőnél hever, így egy esetleges elkobzás jogi következményei az EU-t érintenék elsősorban.  

A történet végül egy új, pár hete még viszonylag kivitelezhetőnek tűnő terv lett. Az Európai Unió az Euroclear orosz pénzből szerzett nyereségére vetett volna ki (konszenzusos, gyakorlatilag százszázalékos) adót, és ezt a 4–5 milliárd eurónyi összeget utalta volna át Ukrajnának, illetve fordította volna fegyvervásárlásra. A végén azonban ebből sem lett semmi. Az Euroclear az utolsó pillanatban jelezte, hogy súlyos kifogásai vannak a tervvel kapcsolatban, amely – ha ilyen formában megvalósul –, a bizalomvesztés miatt akár az intézmény végét is jelentheti, nem beszélve az euróra, mint biztonságos valutára mért csapásról.  

Ezt is ajánljuk a témában

Az eredeti terv szerint Kijev megkapta volna az elmúlt két éves Euroclear-nyereséget. Ezzel szemben kiderült:  

Brüsszel csupán a 2024. február 15. után keletkező bevételeket utalja át, vagyis csak attól a naptól él a segélyezés ezen formája, amikor az Európai Tanács elfogadta a jogszabályt.  

Minden más összeg az Euroclearnél marad – saját használatra. 

Méregbe gurultak az ukránok 

Kijev – amely az elmúlt két esztendőben folyamatosan a zárolt orosz állami vagyon teljes elkobzását követelte a Nyugattól – érthetően méregbe gurult a döntés hallatán. Nem csoda, az ország lélegeztetőgépen tartásához ez az összeg csepp lesz a tengerben, de ha fegyvert akarnak belőle vásárolni, az a szállítmány sem fog számottevően változtani semmin. Így, hogy nem kapják meg a fagyasztott pénzből származó 2022-es és 2023-as nyereséget, tulajdonképpen meg kellene várniuk a jövő év elejét, hogy komolyabb összeghez jussanak az Eurocleartől.  

Az alapkezelő többször hangoztatta – indoklásával pedig az Európai Bizottság is egyetértett –, hogy  

az 5 milliárdos nyereséget nem osztja szét a részvényesek között, hanem külön csoportosítva biztonsági pufferként használja, amelyből az Oroszországban és nemzetközi bíróságokon ellene indított perek költségeit, illetve az esetleges kártérítési összegeket biztosítja.  

Szüksége is van rá: jelen pillanatban 94 jogi eljárás van folyamatban ellene, amelyet oroszok indítottak annak érdekében, hogy visszaköveteljék európai befektetésüket és nyereségüket attól a vállalattól, amelyben megbíztak, és ahová befektettek.  

Ukrajna természetesen nem fogadja el ezt az érvelést. Denisz Maljuska igazságügyi miniszter elhibázott döntést emlegetett Brüsszelben, hangsúlyozva, hogy az 5 milliárd euró aránytalanul sok egy puffer feltöltéséhez, különös tekintettel arra, hogy az Euroclear eddig „csupán” 34 millió eurós bevételkiesésről számolt be az ukrajnai háború közvetlen következményeként.  

Kijev tehát változatlanul követeli a visszamenőleges elkobzást és kifizetést, ám próbálkozása nem fog sikerrel járni: az Európai Bizottság minden előzetes kommunikáció ellenére a józan észre és a jogászokra hallgatott, akiknek egyöntetű véleménye szerint a jogszabály elfogadása előtti, visszamenőleges lefoglalás „jogi aknamező” lenne Brüsszel és az Euroclear számára.  

*** 

Kapcsolódó: 

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:04
🍓 ️ ­A­­ ­­d­­­ö­­g­ö­­­s­ ­l­á­n­­­y­­o­­­k­­­ ­­­v­­á­­r­­­n­a­­k­­ ­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Patika
2024. március 29. 04:19
Victor Hugo.: Les Misa rablás HUGO BÁCSI Franciásan megírta 1862-ben NYOMORULTAK NÉVEN, DE Macront ellenkező típusúra formálta meg. Jean Valjean képében. Jean ugyanis kijött a börtönből és nem oda tartott mint Emanuel. Hallatlanul erős volt így csak a polgármesterségig vitte, nyomában Myriel-lel aki azon volt, hogy ráverje az egészet. Digne püspök vagyonát képező ezüst ellopása gyanújába keveredett, de azt nem ő és nem zárolt készletből emelte el. ( Ma ez a mű Russian Silver Robbery néven jelenhetne meg a NETFLIXEN. FEKA-BUZI-ZSIDO holokauszt környezetben Zselé-Leyyen_Macron_Tusk_Scholz főszereplőkkel és OLAF Bandája filmsorozati címmel)
Syndicalist-Cat
2024. március 29. 00:24
Egy celofánba csavart száritott lócitromot kéne adni a fukránoknak semmi többet!
Ehetős Odó
2024. március 28. 22:35
Az is túl sok…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!