Zelenszkij megtiltja a katonáknak az online szerencsejátékot

2024. április 28. 09:00

Aggasztó az ukrán katonák morálja, ami Zelenszkij szerint az online szerencsejátékoknak és a vele járó anyagi veszteségnek is köszönhető. Az elnök levélben kérte a Google-t és az Apple-t, hogy Ukrajna területén távolítsa el a kaszinóalkalmazásokat a szolgáltatásaik közül.

2024. április 28. 09:00
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

Az ukrán kormány meglepő húzással állt elő: arra kéri a Google-t és az Apple-t, hogy távolítsa el az online szerencsejátékokat az apptáraiból, miután komoly aggodalomra ad okot az ukrán katonák egyre durvább játékszenvedélye. Zelenszkij egy rendeletben külön engedélyhez kötötte mind az online, mind a fizikai szerencsejátékot: az elnök a hanyatló morálra és a kirívó biztonsági kockázatokra hivatkozott döntése meghozatalakor.  

Zaciba a drónnal! 

A betiltási folyamatot egyébként éppen egy (azóta már elhunyt) ukrán katona, Pavlo Petricsenko indította el. Ő volt az, aki petíciót fogalmazott meg az ügyben, rámutatva, hogy a fronton lévő katonák a fizetésük (nagyjából 2500 dollárnyi hrivnya) tekintélyes részét online szerencsejátékokra verik el, miközben mobiloznak.  

A beadvány szerint 

a helyzet időnként annyira súlyossá válik, hogy a pénz nélkül maradt játékfüggők már nemcsak kölcsönt kérnek másoktól, de feketén eladogatják a katonai felszerelést is – köztük hőkamerákat és drónokat –, és az így szerzett összegből folytatják a játékot.

 „Sokuk számára a szerencsejáték a stressz kezelésének egyetlen módja, ami azonban gyorsan rombolja a morált” – fogalmazott Petricsenko a petícióban, amelyre össze is gyűlt az elnöki elbírásláshoz szükséges 25 ezer aláírás.   

A beadvány azonban a morál csökkenésénél egy sokkal súlyosabb következményt is említett az online szerencsejátékok kapcsán. Felhívta a figyelmet arra a biztonsági kockázatra, amelyet az orosz virtuális kaszinók üzemeltetői jelentenek az ukrán csapatokra – az alkalmazások ugyanis kifejezetten utaznak a felhasználók személyes adataira. 

Míg az ukrán kormány a szerencsejáték-reklámokat is erőteljesen meg akarja regulázni, a központi bank egy olyan javaslaton dolgozik, amely megtiltaná a bankoknak a szerencsejáték-számlákra tervezett online átutalásokat, illetve az onnan történő kifizetéseket egyaránt.  

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Kozlov 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stingary76
2024. április 29. 19:58
Igazi államférfi ez a Zelenszkij. A Nép szolgája, szolgálja is őket faszán, ezt betiltatja, a marihuánát meg legalizálja, hadd szívja a katona, IS.
Málaga21
2024. április 28. 21:08 Szerkesztve
Magyar tanároknak és diákoknak nem adja oda az eu a nekik járó pénzeket, de erre jut, a hoholoknál jó helyen van a ballibsik szerint.
Ehetős Odó
2024. április 28. 15:38
De hiszen Zselé maga játszat szerencsétlenekkel orosz rulettet...
Hekimeki
2024. április 28. 13:54
Mikor lesz már egy pucssssss uki barmok❗❗❗😂😂😂😂😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!