Rabszolgamunkával készülnek a H&M ruhái?

2013. január 15. 14:34

Brit és üzbég aktivisták szerint a H&M-nek is szállító dél-koreai Daewoo International rabszolgamunkát alkalmaz üzbegisztáni gyapotföldjein – emiatt a civilek a beszállítói szerződések haladéktalan felmondását követelik.

Az Anti-Slavery International nevű brit civil szervezet petícióban szólította fel a svéd H&M textilipari vállalatot arra, hogy szüntesse meg kapcsolatait a Daewoo International nevű beszállítóval. A dél-koreai székhelyűkonglomerátum ugyanis a vádak szerint Üzbegisztánban gyermekeket és felnőtteket kényszerít gyapotföldi munkára alacsony fizetésért vagy fizetés nélkül.

A brit szervezeten kívül 124 üzbég aktivista is tiltakozik a pamutfelvásárlók üzleti gyakorlata ellen – megalapították Cotton Campaign nevű nemzetközi koalíciót az üzbég textil bojkottálása érdekében. Az Anti-Slavery International szerint világszerte 200 ezer és kétmillió közötti tíz évnél idősebb gyermeket kényszerítenek gyapotszedésre. Ennek megváltoztatásában a ruhaipari cégeknek hatalmas felelőssége van – teszik hozzá.

vissza a teljes nézetre