Szennyvíztisztítás áramtermeléssel?

2013. február 10. 16:12

A legújabb kutatások szerint egyes baktériumok képesek úgy kivonni a vízből a szennyező anyagokat, hogy közben hidrogén és marószóda termelésével energiát állítanak elő abból.

Az Európai Bizottság Science for Environment Policy nevű információs szolgáltatása új riportot tett közzé azokról a technológiákról, amelyek segítségével szennyvízből lehet hidrogént és más értékes vegyi anyagokat előállítani.

Az előzetes tanulmányok alapján az úgynevezett bioelektrokémiai rendszerek olyan elektromos aktivitású baktériumokat használnak, amelyek egyrészt eltávolítják a vizet szennyező anyagokat, másrészt hidrogént vagy marószódát vonnak ki a vízből.

A technológia jelentősége abban áll, hogy képes fedezni  szennyvíz megtisztításához szükséges energiát - sőt a mikrorganizmusok alkalmazásával a módszer a jövőben akár elektromos áram előállítására is alkalmas lehet. A kutatások mindazonáltal egyelőre csak korlátozott eredményeket mutatnak fel – a szennyvízkezelési eredmények ígéretesek, ám a szélesebb körű tesztelés még várat magára.


 

vissza a teljes nézetre