Több mint aggasztó: ürülékben rendezik a párizsi olimpia versenyeit?

2024. április 22. 20:24

Még mindig megoldatlan a Szajna vízminőségének kezelése. Veszélybe került a nyíltvízi úszás és a triatlon. Egy olimpiai bajnok szerint az egészség a legfontosabb, nem a nevezetességek.

2024. április 22. 20:24

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon
 

Száz éve tilos fürödni a Szajna párizsi szakaszán. Nem véletlenül. A francia fővárost átszelő folyó vízminősége alkalmatlan a szennyezettsége miatt: a hajóforgalom és a szennyvíz beáramlása miatt – logikus, hogy ebben rendeznék az olimpia úszóversenyeit a nyíltvízi szakágnak és a triatlonosoknak. Megoldás és másik terv továbbra sincs.

Rémisztő adatok

A Surfrider Alapítvány elemzése szerint a közelmúltban vett 14 vízminta közül csak egy mutatja, hogy a folyó biztonságos az úszásra. Az amerikai környezetvédelmi szervezet jelentése szerint 

a víz „ürülék eredetű szennyezése” lehetetlenné teheti, hogy biztonságosan ússzanak benne a sportolók 

– írja a zoldpalya.hu. A civil szervezet kutatása kimutatta: riasztóan nagy mértékű volt az enterokokkuszok és az escherichia coli baktériumok mennyisége. A folyó felsőbb szakaszain lévő víztisztítók esőzések idején túltelítődnek, ami a probléma legfőbb oka lehet. A vizsgálatot végző alapítvány szerint ezt súlyosbítják az uszályok, és a szenyvízhálózathoz nem csatlakoztatott vízparti lakások is.

Nem sikerült

A szaklap azt is tudatta: a probléma orvoslására a város 1,4 milliárd eurót költött egy víztisztító projektre, az Austerlitz hídnál egy 50 000 köbméteres esővíztározó medencét építenek. Ezt a földalatti tározót úgy tervezték, hogy viharok idején visszatartsa a vizet, majd visszaengedje a csatornahálózatba. 2018-ban Párizsban kötelezővé tették minden hajó csatlakozását a csatornahálózatra, azonban ez a rendelkezés nem hozta el a várt eredményt.

RASOVSZKY Kristóf; BETLEHEM Dávid
Csípheti a szemét a majd a Szajna vize Rasovszky Kristófnak, már ha lesz benne verseny
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ki issza meg a levét?

Bár a párizsi szervezőbizottság elnöke bizakodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Szajna vízminősége egy időre rendeződik, azt is elismerte, hogy még mindig van némi bizonytalanság az események körül. Emiatt akár az is elképzelhető, hogy a triatlonból duatlon lesz az úszás híján, de ez ellen többen érthető módon tiltakoznak, valamint a 10 kilométeres nyíltvízi úszószámra kvalifikációt szerző sportolók könnyen hoppon maradhatnak. Világraszóló botrány lenne, miközben például Rasovszky Kristóf tokió ezüstérmeseként, a táv aktuális világbajnokaként vágna neki a távnak. A nőknél a párizsi játékokon címvédőként induló (?) brazil Ana Marcela Cunha aggodalmának adott hangot a Szajna vízminősége miatt.

Tavaly nem voltak tesztversenyek a vízszennyezés miatt, de a szervezők ragaszkodnak ahhoz, hogy az olimpiai viadalokat a folyóban rendezzék meg. Szükség van tartalék tervre, mert a Szajna nem úszásra való. 

Azt is megértem, hogy milyen fontos az III. Sándor híd és az Eiffel-torony, de úgy gondolom, hogy a sportolók egészségének kell az első helyen állnia

 – mondta a 31 esztendős Cunha.

Ezt is ajánljuk a témában

Olimpia: koszos a Szajna, nem lesz itt úszás!

Még az olimpia előtt Macron úszik egyet a Szajnában – ez volt az elnök bátor ígérete, amihez csatlakozik Anne Hidalgo, Párizs polgármestere. Ám a folyó vize a francia fővárosnál jelenleg alkalmatlan az úszásra. A franciák nem kímélnek se pénzt, se energiát, hogy elfogadhatóvá tegyék a vízminőséget. Már évek óta dolgoznak a szenny- és az esővíz elvezetésén, így abban bízunk, hogy időben elkészülnek, ugyanis a nyílt vízi úszásban magyar éremesélyesek is vannak.

 

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2024. április 23. 19:38
Ki kell tenyészteni a szarevő rucát. Talán a Gangeszből át lehetne hozni, ha van olyan. Hacsaknem az indiai futókacsa olyan. Ha a meztelencsiga ízlik neki. Hátha...
altercat1
2024. április 23. 19:29
A Mirabeau-híd alatt fut a Szajna S szerelmes buzik Emlékeként van teleszarva Érem lesz az öröm-ráadás a bajra? Ne hagyd, hogy orrom abba verjem Száll a szarszag, hánytat engem ------------ Ki a Szajna vizét issza Saját vizét issza vissza
KBA98
2024. április 23. 16:29
Macron a virtuális vezér, a múmia árnyékában elfelejtette, hogy Olimpia lesz? Mi történik, ha a nagy nehezen megrendezett Olimpián megbetegszenek a résztvevők, főleg azok, akik védelem alatt versenyeznek, mert még az is nagy kérdés, hogy a terroristák szünetelnek-e? Nem ártan figyelni arra is, hogy normális körülmények között nálunk zajlana az Olimpia. A Momentum már csak baszatáskás és fejlövés előtti hazaárulókból áll (Donáth, Cseh), de ha ott bárki is megsérül vagy meghal, akkor nekik is végük!
ujujuj
2024. április 23. 11:33
Semmi gond az olimpia alatt és az az előtti 2 hétben már tilos a szarás párizs környékén, és akkor hirtelen megjavul majd a vízminőség. Ami a francia seggéből kijön, az egyébként sem kula, hanem libsi szellemi táplálék. Szívesen a tanácsot, ingyen volt. Félreértés ne essék, minden francia blamán kiválóan tudok mulatni, de mégis ki számított másra, miután kiderült, hogy párizsban lesz az olimpia? Meg úgy általában, aki szabadtéri úszónak áll?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!