Félni kell-e a kétharmadtól?

2010. április 19. 22:10

Egy kétharmada birtokában sorozatosan önkényeskedő párt biztosan eltűnik a süllyesztőben négy év múlva. Ez nagyobb fegyelmező erő, mint hogy a kétharmad biztosításához alkudozni kell egy ellenzéki frakcióval.

2010. április 19. 22:10

A baloldalnak a kétharmados arány egyébként nem okozott demokratikus-lelkiismereti problémát 1994-től 98-ig, amikor az MSZP-SZDSZ formációnak volt meg a minősített többsége (278 mandátummal - ennyi egyébként most nem is lehet a Fidesz-KDNP szövetségnek) az ország házában. Ugye nem gondoljuk komolyan, hogy egy kisebbségi koalíciós partner hatékonyabb demokratikus kontrollt jelent, mint egy hiteles parlamenti ellenzék? A történeti érv is azt erősítheti tehát, hogy nem kell rettegnünk egy esetleges kétharmados kormánypárti frakciótól.

Elméleti szempontból sem indokolt vészhelyzetet hirdetni. Ha komoly demokratikus elkötelezettségből tiszteletben tartjuk a népfelség elvét, akkor bizony ennek az ilyen tömegesen egyirányú szimpátia és megbízás is eredménye lehet. Tehát a kétharmados többség, pusztán számosságától fogva, nem antidemokratikus. (Ennek részletesebb elemzését például Török Gábor adja blogjában.)

Ha tehát a kétharmados többség már előfordult, s nem antidemokratikus sem önmagában, sem akkor, ha a Fidesz szerzi meg, marad-e még érvünk ez ellen? Fennállhat-e, hogy a jó élet más politikai feltételei közül valamelyik sérül? Tényleg felforgatja-e az Orbán-kormány Magyarországot? Elvileg lehetséges, de kevéssé valószínű. A kétharmados többség sem ad ugyanis teljhatalmat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2010. április 19. 23:00
A fidesz áll legkevésbé közel az erkölcsös kormányzástól, ne gyere már ezzel az ócska mesével, mi jobboldaliak sem aludtuk át 98-02-őt. A probléma ott kezdődik hogy az mszp nem akart játszani, ő tényleg farkas bőrbe bújt farkas, míg a fidesz báránybőrbe bújt farkas. Jó lenne ha ennél azért nagyobb kritikai érzékkel rendelkezzél, hogy mindenki rossz csak a mi kutyánk aranyos. Jobbikosként én sem vagyok agymenéses és elvárom a jobbiktól a minőségi politikát. Az erkölcsös kormányzást meg majd utólag, szerintem savanyú lesz a szőlő.
Kündü
2010. április 19. 22:32
BARTUS..... Ez nagyon BÜDÖS hazaáruló-szagú komcsi név... Magyarosítsál, vazze...:(
atila68
2010. április 19. 22:17
"Egy kétharmada birtokában sorozatosan önkényeskedő párt biztosan eltűnik a süllyesztőben" Pszt! Ilyet ne tessék mondani, még meghallják az izraelita vallású liberális roma homoszexuális nyuggerek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!