Születni veszélyes

2010. július 13. 07:17

A kórházinál semmivel sem rosszabb statisztikákat felmutatni tudó, tervezett otthonszülésekkel szemben a hazai szakma meggyőződéssel folytatja kereszteshadjáratát.

2010. július 13. 07:17
„A kórházinál semmivel sem rosszabb statisztikákat felmutatni tudó, tervezett otthonszülésekkel szemben a hazai szakma meggyőződéssel folytatja kereszteshadjáratát, s a tervezett otthonszüléseknél bekövetkező halálesetekkel vagy egyéb komplikációkkal kapcsolatban szinte automatikusan büntető eljárás indul.
 
A tervezett otthonszülést támogató hazai alapítvány saját adatai szerint az eddigi mintegy 3500 otthonszülésből 1 esetben veszítették el az újszülöttet. De a tervezett otthonszülés más fejlett országokban is a kórházival nagyjából megegyező biztonságúnak számít. Az USA-ban semmivel sem kockázatosabb a tervezett otthonszülés, mint a kórházi, viszont kisebb a különféle beavatkozások gyakorisága. Ugyanez a helyzet Kanadában, Hollandiában vagy Angliában is. (...)

Vajon rá lehet-e bízni a családra, a várandós édesanyára, hogy a szükséges tények és szempontok megismerése után, szabadon mérlegelje a különböző valószínűségeket és kockázatokat, s szabadon, kényszertől mentesen dönthessen saját szülésének módjáról? A nők (és férjeik) döntő többsége számára, ebben az alapvető erkölcsi döntési helyzetben vélhetően az intézményi biztonságot nyújtó kórház lesz a megfelelő választás, a kisebbségnek azonban meg kellene hagyni az ésszerű alternatívák választásának lehetőségét. Gyermekünk testi és lelki egészségéért egyaránt mi, szülők viseljük az erkölcsi felelősséget. Felelősséget viszont leginkább akkor viselhetünk, ha hagynak bennünket - a szüléssel kapcsolatban is - szabadon dönteni. A szüléssel kapcsolatos, attól elválaszthatatlan kockázatokból fakadó következmények is akkor elviselhetőbbek, ha autonóm döntésből fakadóan kell szembesülnünk azokkal. A tudományos racionalitás pedig ne igyekezzen kizárólagos szempont lenni, kiszorítva saját helyéről a filozófiai-etikai tartalmakat, különösen a szülés környékén nem, hiszen Chestertonnal szólva: »Mi értelme volna embert nemzeni, míg meg nem állapítottuk, hogy mi értelme van embernek lenni?«”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2010. július 13. 13:59
Ha egy nő szülőképes, akkor a felelősséget is viselnie kell a magzatáért! Ha úgy dönt, hogy az árokparton, a dédszülői ágyon, (ahol már a nagyi is született), vagy a luxus szülészeti klinikán hozza világra a magzatát, az legyen az ő döntése! Efölött az állam ne gyámkodjon, bár kutya kötelessége a megfelelő felvilágosítást megadnia a rendelkezésére álló minden eszközzel. Komplikációra ott a mentőszolgálat és a sürgősségi osztályok. A mobil telefon korában élünk, a kommunikáció messze nem akkora gond, mint ötven-száz éve. Halvaszületés v. a szülés közbeni, újszölötthalálhoz vezető bármely rendellenességet vizsgálja ki a halottkém, az orvosszakértő. Ha a nő a kezelőorvosa tanácsa (kiskönyv!!!!)ellenére szülte meg a veszélyeztetetett gyermeket és az meghalt, akkor tessék ugyanúgy elítélni az anyát, mint azokat a szerencsétleneket, akik a budiba szülték a titkolt terhességük gyümölcsét.
marós
2010. július 13. 10:24
A szoc-lib rezsim reform címszó alatt szétverte az egészségügyet. A mama-baba barát szülészet kialakítása mindnyájunk elsőrangu éredeke, beleértve az állami korházakban folyó maszekolás végérvényes megszüntetését is, annak ellenére, hogy az orvosok ezt mindenféle érvvel meg akarják akadélyozni.
crm114
2010. július 13. 09:28
Az otthonszülést egyszerűen be kell tiltani, bcs.-é kell minősíteni és kész. Ezzel sok fölösleges vitát meg lehetne takarítani.
johnnycage
2010. július 13. 08:59
Pl. a Születés Házában szülni az miért otthonszülés, magyarázza már el valaki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!