Volt egy ötletük

2011. július 04. 07:15

Bizonytalanság és kiszámíthatatlanság övezi az egész bioenergia-szektort.

2011. július 04. 07:15

„Az Európai Unió forrásaiból bioetanol-gyártó üzem létesítéséhez jelentős támogatás igényelhető. A közösség szabálya szerint az EU teljes motorbenzin-felhasználásán belül tíz százalékot kell elérnie a bio alapú alapanyagoknak, ehhez pedig növelni kell a gyártókapacitást. Ugyanakkor az élelmiszerpiacon is erős a gabonakereslet.

Az árak emelkednek, ezért valószínűleg csak korlátozottan terem a jövőben etanol-alapanyag, vagyis lepárolható gabona. Ráadásul ha minden szempontot (köztük az előállításhoz szükséges energia árát is) egybevetünk, még az sem egyértelmű, hogy a biobenzingyártás sokkal környezetbarátabb lenne, mint a hagyományos ásványolaj előállítása. A környezettudatos gazdálkodást segítő magyar agrárkoncepció nem is támogatja a gabona ilyen célú termesztését. A tárca energiastratégiája viszont jelentős energiapiaci tényezőként számol vele. A gyártásába beruházó cégek emiatt most érthetően tiltakoznak az adóemelés ellen, hiszen fejlesztéseiket arra a kormányzati ígéretre alapozták, hogy az árelőnyük megmarad.

A helyzet jól tükrözi azt a bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot, ami az egész bioenergia-szektort övezi. A kormány (az immár megszokott »önálló« képviselői indítvánnyal) fékez egy erőteljeset az etanolágazaton. Megteheti, ha úgy látja jónak. Máskor meg majd máshogy gondolja ugyanezt. Talán ideje lenne néhány világos pontban megfogalmazni, milyen szabályok szerint működhet a magyar biomassza-ágazat, mert az adóügyi ötleteléshez lehetetlen termelési stratégiát illeszteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizipipa
2011. július 04. 11:18
Elárulhatná valaki, miért pont a szélkerekes energiatermelők vagy a bioetanol gyártók számára kell 20 (30, 40, stb.) évre garantált megtérülést biztosítani? Vagyis a versenyhelyzetet, a kockázatot államilag kiiktatni. Ezzel - többek között - az újabb módszereket, fejlesztéseket hátrányos helyzetbe hozni. Lehet preferálni a zöldet (kéket, sárgát, pirosat). Miért ne lehetne. Persze csak addig, amíg nincs zöldebb. Netán kiderül, annyira azért nem zöld.
bigyomail
2011. július 04. 11:17
A magyar mezőgazdaságban olyan nagy a szabad kapacitás, hogy semmiféle élelmiszer problémát nem jelentene a megfelelő mennyiségű növény előállítása. Az már más kérdés, hogy nem éri meg biomasszával áramot előállítani, mert sokkal inkább környezetterhelő és sokkal költségesebb, mint ugyan ezt az áramot atomerőműben előállítani. Csak és kizárólag az adókedvezmény miatt érdemes ezzel foglalkozni. Van sok gyár, ami biomassza kis-erőművel állítja elő az áramot a saját működéséhez. Csakhogy azt eladja a hálózaton, mert az előállítás költségénél drágábban tudja eladni a "zöldáramot" a támogatási szabályok miatt és a hálózatról fele árban veheti meg a szükséges árammennyiséget. Ráadásul a hálózatról vett áram olcsóbb is, mint amennyiért azt biomassza erőműben előállította. Így, ha nincs támogatás a biomassza erőműre (tehát nem lehet a jelenlegi magas áron átadni a hálózatnak), akkor jobban megéri leállítani a gyár saját erőművét és venni áramot a hálózatról, így elkerülve a bioenergia okozta veszteséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!