A jegybanki függetlenség és az új magyar jegybanktörvény

2012. január 20. 10:42

Vitatható lehet az elfogadás előtti egyeztetés formája, a kommunikáció és a túlzott sietség, de ezek együtt sem érnek meg annyi bírálatot, amennyit a média- és a nemzetközi visszhangok sugallnak.

2012. január 20. 10:42
Bánfi Tamás
Pénzügyi Szemle

„4. Az új törvény 49. § (1) bekezdése kimondja, hogy »az igazgatóság felelős a Monetáris Tanács döntéseinek végrehajtásáért és az MNB működésének irányításáért«.

A 2011-es törvény vitathatatlan érdeme az Igazgatóság visszaállítása a 2007-ben eltörölt és csak az SzMSz-ben »kitalált« Implementációs Bizottság helyére. Nem az elnevezés visszamagyarosítása és a törvényben való szerepeltetése a lényeg, hanem a tagok szavazati rendjének a megváltoztatása. Az új törvényben az elnökből és az alelnökökből álló Igazgatóság a határozatait egyszerű szótöbbséggel hozza, míg a megelőző időszakban létező Implementációs Bizottságban kizárólag az elnök döntött, az alelnökök nem szavazhattak. Az egyszemélyes döntés indokoltsága is megkérdőjelezhető, jogossága nem különben: egy testület (a Monetáris Tanács) átadhat-e döntési jogosítványt egy olyan bizottságnak, amelyben testületi döntés helyett egy személy dönt? Az egyszemélyes döntés semmiképpen nem növeli a függetlenséget, ezzel szemben az Igazgatóság testületi döntése igen.

Néhány további változtatás is történt (az elnök és a Monetáris Tanács külső tagjainak bérével, a felügyelő bizottság tiszteletdíjával kapcsolatban, illetve kimondva, hogy adott magyar állampolgár legfeljebb kétszer lehet az MNB elnöke), de ezek a jegybank függetlenségét véleményem szerint érdemben nem befolyásolják.

Úgy gondolom, e rövid áttekintés bizonyítja, hogy az új jegybanktörvény a jegybank függetlenségét semmiképp nem csökkenti. Vitatható lehet ugyanakkor az elfogadás előtti egyeztetés formája, a kommunikáció és a túlzott sietség, de ezek együtt sem érnek meg annyi bírálatot, amennyit a média- és a nemzetközi visszhangok sugallnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2012. január 20. 13:36
Ma a penzugyi spekulacio nagy resze a tozsdeken folyik. Tehat, aki nem akarja kitenni magat a spekulacionak az tegye elerhetetlenne magat a tozsden. Nem az a kerdes, hogy a jegybank legyen-e fuggetlen a magyaroktol, hanem hogy a magyar adoforintok legyenek fuggetlenek a jegybanktol. Attol a perctol fogva pedig a bankarok nem lesznek masok, mint egy rakas hatalmatol megfosztott burokrata. Lehetnek akar 500-an is az akarmilyen tanacsokban es lehet akar 500 helyettese is annak, akinek nincs penz a kasszaban es nem veheti el torvenyesen a lakossag adoforintjait. Itt van az eb elhantolva. Minket kell megvedeni a jegybanktol es nem forditva. Helyi penz es arucsere. Utopisztikusnak fog tunni, de direkt koltsegfinanszirozas, ugy hogy ne a jegybankon keresztul tortenjen az ujraelosztas. Erre kell megtalani a jo megoldast. A szamitogepek vilagaban nem lehetetlen. Mirol is beszelnek, amikor arrol van szo, hogy allamcsod van? Az elso, hogy a kozszferaban nem fognak fizetest kapni az emberek, de ha direktben az adozoktol kapnak a fizetest?
felfújta a szél
2012. január 20. 12:33
Komoly elemzés, de a helyzet nem ér meg ennyit. Simor András mint független? Innentől már nem is lehet a hacacárét komolyan venni
OmegaMale
2012. január 20. 12:32
"Vitatható lehet ugyanakkor az elfogadás előtti egyeztetés formája, a kommunikáció és a túlzott sietség, de ezek együtt sem érnek meg annyi bírálatot, amennyit a média- és a nemzetközi visszhangok sugallnak." Ez a Weber-i út: minden napra találj ki valami képtelenséget vagy rágalmat a másikról, akkor is ha még aznap kideríthető, hogy a vád alaptalan, hiszen nincs alaptalan félelem, csak óvatosság van, amiből nem lehet soha elég. Ilyen felállásban a célszemély ideje nagy részét az Őt érő támadások szerelésére fordítja és nem tud a lényeges dolgokkal foglalkozni.
eperke
2012. január 20. 11:27
Végre valaki jogi szempontból elemzi a törvényt, idézve annak passzusait is, nemcsak általánosságokat fogalmaz meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!