Gonosz szándék vagy reakció?

2012. február 29. 14:53

Dicséretes, hogy a Fidesz megpróbált több dologhoz is hozzányúlni. Természetesen nem kívánom azt állítani, hogy mindent jól is csinált.

2012. február 29. 14:53
Golovics József
Leviathán blog

Aki azt állítja, hogy a magyar demokratikus intézményrendszer kiforrott, s jól működik, az vagy magának is hazudik, vagy lusta változtatni rajta, vagy pedig haszonélvezője a rossz struktúrának. Ilyen szempontból tehát dicséretes, hogy a Fidesz megpróbált több dologhoz is hozzányúlni.

Természetesen nem kívánom azt állítani, hogy mindent jól is csinált. Hiszen, ha ezentúl a »a pálya a másik irányba fog lejteni«, az továbbra sem lesz optimális. Azt azonban látni kell, hogy egy jó intézményrendszer kiépülése nem egyik napról a másikra történik. Ez mindig egy folyamat eredménye.

Egy politikai intézményrendszer és annak szereplői kölcsönhatásban vannak egymással. Igaz, hogy ténylegesen a politikus képes változtatni az intézményeken, ám az tagadhatatlan, hogy előbbi a kérdéses módosításokat mindig a múlt tapasztalatait, s az intézmények korábbi »viselkedését« figyelembe véve eszközöli.

Ahogy Török Gábor fogalmaz, a Fidesz nagy valószínűséggel azt érzékelte az elmúlt évtizedekben, hogy »a pálya az ő kapujuk felé lejtett«. Hogy jogosan vagy sem, az más kérdés. Egy dologról viszont nem szabad megfeledkezni: az Orbán-kormány intézkedéseit nem szabad a kontextusukból kiragadva tárgyalni, az egyes döntések mögé mindig oda kell rakni az elmúlt időszak tapasztalatait - legyen szó médiatörvényről vagy bármi más szabályozásról.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2012. március 01. 10:29
Igen, sok dolgot nem jó csinál az Orbán-kormány. Ettől függetlenül szívrohamot kapnék - enyhe túlzással, ha a táncoslábú és romlott társasága újra hatalomra kerülne. Az őszödi beszédből kiragadott mondatok: " hazudtunk reggel, délben meg este" pedig önmagukban és összefüggésükben is érvényesek.
Winston Smith
2012. február 29. 16:02
A cikk kulcspontjai: 1)A Fityesz hozzányúlt az intézményrendszerhez 2)Ez szükséges volt, hiszen (?) kiforratlan az intézményrendszer. "Aki mást mond hazudik", vagy haszonélvező, vagy egyéb bokorban bújkáló ellenforradalmár. Ugyanakkor pusztán azt hagyta ki a fellengzős mondandójából, hogy a fidesz által újonnan átírt alaptörvény a réginek 90%-os megegyezője, amiben különbözik, az is kamuhivatalokba (amelyek viszont pl. megvétózhatják a költségvetést) bebetonozott embereiről szól, 9-11 évekre. Erre mondja azt, hogy várjuk ki a végét, nézzük meg, amit csinálnak, puding próbája az evés. Körérvelést mutat be a cikkíró. És itt rögtön azt kell találgatnunk, hogy a fidesz gombnyomó robotjai, bólogatójánosai miként fognak majd adott esetekben dönteni. Úgy hogy a parlamentnek, választóknak (legfeljebb azoknak akik őket választották) kell elszámolniuk. És itt a probléma. Itt bukott meg az egész ostoba kis cikkje.
Zokni
2012. február 29. 15:14
Azt gondolom hogy, ha valami nem jól működik, az még mindig kevés ahhoz hogy "hozzányúljunk". Mert megráz az áram. Az lehet, hogy az orbáni "...egyes döntések mögé mindig oda kell rakni az elmúlt időszak tapasztalatait...", de a Médiatörvény számukra legsúlyosabb következményekkel járó tapasztalata - úgy tűnik - az volt, hogy megszólalhatott az ellenvélemény, hogy jelentős felületet kapott az intézkedéseik negatív oldala, hogy mindig ráolvashatták a médiában ugyanazokat a hibákat, bűnöket, (pl. eladósodás)melyeket éppen nagy hanggal hivatalosan ostoroztak, és az ellenzékiek ott akciózhattak a kormányok mellett... Nyilván ma már ez inkább a rossz működés megnyilvánulása. Uccu neki, akkor korlátozzuk a Médiatanács lehetőségeit, egyszínűsítsük (megint....) a közmédiát, terrorizáljuk a kereskedelmit, s ha lehet nyírjuk ki a független ellenzéki orgánumokat! Nos, így talán jobb lett volna mégis, ha lusták maradnak változtatni…
trespass
2012. február 29. 15:08
Magyarul: egy kis türelmet kérünk még elvtársak, aztán meglátják jobb lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!