Túlértékelt hiteladósok

2012. március 30. 18:04

Az adósságproblémát nagymértékben az okozza, hogy túlértékelték az adósok hitelképességét.

2012. március 30. 18:04
Bánfi Tamás
Pénzügyi Szemle Online

„A lényeg: a bank, de akárki más, hitelt csak akkor nyújthat, ha a hitelfelvevőt hitelképesnek tartja. A vállalat hitelképes, ha a hitelből finanszírozott beruházás termékei eladhatók és az árbevétel a kamattal növelt kölcsönösszegnél nagyobb. A lakosság egy-egy tagja hitelképes, ha a későbbi jövedelme a kamattal növelt kölcsönösszeg visszafizetését lehetővé teszi. Az állam hitelképességét elsősorban a kiadásait meghaladó várható adóbevételek biztosítják. Mindhárom esetben a hitelképesség becslésen alapuló várható pénzösszegtől függ. A kockázat nem zárható ki, de reális tervezéssel, fedezetekkel és garanciákkal úgy korlátozható, hogy a kölcsönzött összeg vissza nem fizetése legyen az egyedi, a kivételes eset.Gondot az jelent, ha a hitelképességet szándékosan, vagy nem kellő szakmai felkészültségből következően túlértékelik. A hitelfelvevők ilyenkor a kölcsön összegét részben vagy egészben nem fizetik vissza, a hitelnyújtók pedig buknak. Ez látható a lakosság esetében a frankadósoknál, a vállalkozások esetében a szállodaberuházásoknál, az önkormányzatok esetében egy-egy hazai önkormányzatnál, illetve egész országok esetében Görögországnál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2012. március 31. 13:26
"túlértékelték az adósok hitelképességét" enyhen van ez fogalmazva nagyon. Nem is a fizetes lenne a lenyeg hanem a megtakaritas. A nulla kezdoreszletu szazezer forintos arura peldaul kepesek hitelt adni valainek havi mondjuk 20ezres reszletre. Kerdem en, aki az elmult felevben nem tudott havonta ekkora osszeget felretenni, arrol miert gondoljak hogy az elkovetkezo felevben majd tud? Nagyon eros tulzas azt mondani hogy van meg jelentos tomeg, aki egyaltalan felretenni tud az orszagban.
mép
2012. március 31. 01:28
Az álnok, tipikus, lelketlen bankszemléletet olvashattuk. - A válságot az amerikai banki csalássorozat (egy ingatlanértékre kétszer is jelzálogjogot adtak) okozta. - Az egyenes megoldás a befektetőkkel történő szembenézés, és befektetéseik értékének felezése lett volna. (bankárcserék, vagyonelkobzásaik, büntetőjogi felelősségrevonásaik) Ehelyett felelősség áthárítások, állami adóbevételek átjátszásai (pl. az egyenes támogatások mellett a roncsautótámogatások is)történtek, melyek tovább súlyosbították a bajt. Mostmár a banki bűnözők semmitől sem riadnak vissza, pl. Görögország esetében: 53% -ra adnak uzsorahitelt, majd a tartozás több mint felét leírják (milyen alapon ?). Aztán kinevezéssel az az ember lesz kormányfő, aki a hamísított országjelentések készítésében évekkel előbb főszerepet játszott, demokratikus elvekről ne is beszéljünk, stb. A kiút: 1. Hitelkamatok maximalizálása: pl. magánszemélyek esetében legalább 30% önerő, és max. 3 % hitelkamat, max. 4% THM. Vállalkozások esetében ennél max. 1 % -al több. Ennél magasabb pénzügyi terhek nem előrevisznek, hanem rombolnak. 2. A hitelnyújtók felelősségének megállapítása: A hitelfelvevők csak saját tevékenységük keretein belül legyenek felelősségre vonhatók. Ezen kívül a felelősséget a hitelnyújtók viseljék, azaz: A befektetők vagyonvédelme ne legyen mindenható, az ő befektetéseik értéke csökkenjen minden olyan esetben, amikor a bankjuk hibázik, amikor a bankvilág hibázik, és minden olyan esetben, amikor ú.n. makrogazdasági előnytelen változások történtek. Ezeket a folyamatokat ugyanis csak az ő apparátusukkal lehet előre látni (hogy ne mondjam: csinálni) 3. Pénzpiacinak nevezett mozgások erős korlátozása, ezen folyamatok mindíg nevekhez, konkrét cégekhez kötése. Egyenjogúsági elvek szerint ugyanolyan átláthatóság és követhetőség előírása, mint a kisembereknél. pl. az ú.n. off-shore büntethetővé tétele.
elfelejtette
2012. március 30. 18:38
Az adósságproblémát a globális pénzügyi rendszer jellege, és a növekedést hajtani próbáló alacsony kamatok együttesen okozzák.
Krupp Skya
2012. március 30. 18:19
2006 ban vettem fel hitelt 2007-ben gyurcsányék ugyanannyi plusz adót vetettek ki mint a hiteltörlesztésem, egy járható út maradt, visszaadtam a hitelt felhasználás nélkül. Buktam 500.000 Ft-ot de megnézheti az MSZP, hogy mikor fogok rájuk szavazni. Egymásnak meg 100 millákat osztogattak, minket meg fosztogattak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!