Atom vagy megújuló?

2012. július 17. 13:03

Elmondhatjuk tehát, hogy szabályozó és/vagy tárolókapacitások nélkül egyik irány sem igazán járható.

2012. július 17. 13:03
Ifj. Chikán Attila
Chikansplanet

„Elmondhatjuk tehát, hogy szabályozó és/vagy tárolókapacitások nélkül egyik irány sem igazán járható, illetve járható, csak oda kell figyelni arra, hogy az alaperőműként működő nukleáris és biogáz, biomassza kapacitások mellé kellő mennyiségben álljanak a villamosenergia-rendszer rendelkezésére a fogyasztási igények gyors változásaira reagálni képes rugalmas erőművek is. A rendszerstabilitás szempontjából ugyanis a nap- és szélerőművek sem ideálisak, csak ezek esetében nem a gyors leállíthatóság (bármikor lekapcsolhatók a rendszerről, igaz amikor végre termelnének, ennek nem igazán örülnek a tulajdonosok), hanem a bármikori indíthatóság hiánya és a nehezen tervezhető termelési profil jelentik a problémát.

A tárolási gondokra jelenleg a szívattyús-tározós erőművek jelentik az egyik reális megoldási lehetőséget, bár ezek alkalmazása nagyban függ a illető ország természeti adottságaitól. Az Észak-Németországban széllel termelt áramot például a norvég hegyekben próbálják tárolni, és e téren Magyarország domborzati adottságai sem a legkedvezőbbek, bár a kormány már tervbe vette összesen 4x150 megawattnyi szívattyús-tározós erőműkapacitás kiépítését.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2012. július 29. 18:26
"A "rendszer" olyan, hogy amíg a meglévő energiakinyerés kifizetődő, addig nem jön más. De ha valaki tenne EGY olyan felefedezést, mely egycsapásra - gazdaságosan...(azaz nyereségesen) - kiváltaná a meglévő energia-kapacitásokat, akkor azonnal elterjedne. " Na itt vagy hatalmas tévedésben Zokni fiam! A tőke zsigeri tulajdonsága a saját gazdaságossága, tehát ha valami olcsóbb jobb az Ő termékénél, azt ki kell vásárolni az addigi nyereségből, hogy a pénzfolyam el ne apadjék! A tőke saját nyereségessége felül ír minden más társadalmi és környezeti szempontot, ha eddig nem tudtad volna. Pedig a cspból is jönnek a hírek mindezekről, csak ostoba vagyol ezeket meghallani.
Zokni
2012. július 29. 13:22
Ezek összeesküvési elméletek. Amit leírt, egyébként érdekes, de egyáltalán nem bizonyítja, hogy AZÉRT kerültek volna le a napirendről, vagy a netről. A "rendszer" olyan, hogy amíg a meglévő energiakinyerés kifizetődő, addig nem jön más. De ha valaki tenne EGY olyan felefedezést, mely egycsapásra - gazdaságosan...(azaz nyereségesen) - kiváltaná a meglévő energia-kapacitásokat, akkor azonnal elterjedne. De amíg a "másik" olcsóbb, mondjuk az alapanyag miatt, addig NINCS értelme - mert drágább! - az elterjesztésének. A környezetvédelmi szempontok érvényesítése viszont a közösség érdeke, és feladata. Ha nem sikerül, kihalhatunk. Ez a pakliban benne van.
békalepcse
2012. július 20. 02:51
Már megint a terelés. Pedig a tárolásnak is megszületett a tökéletes megoldása, mégpedig a Ballard féle hidrogéncella formájában. Sok évvel ezelőtt volt hír az elem méretű hidrogéncella. Azóta eltelt évek alatt semmi további infó. Akkor pedig már a sorozatgyártás megindulásának ideje volt csak a kérdés. Háztartási méretben pedig nem is kérdés azóta sem, csak az a fránya kiszolgáltatottsági index... Bármilyen módon termelt energia, ezzel a rendszerrel háztartási szinten tenne függetlenné, amitől gazdáink fakadnának sírva...Na ezért a terelés ezerrel! Egyéb más módok tucatjai is rendelkezésre állnak, amit szintén nem propagálnak. Kezdjük például a kedvencemmel: Dréher találmányi versenyen nyert egy srác, aki számítások szerint napi 45kg siló kukoricával képzelte megoldani a teljes háztartási energia szükségletet. Ezt a silókukorica mennyiséget fermentorban elbontatva, biogázzal hajtott generátort álmodott. Téli dőben ez bőségesen fedezi egy háztartás teljes elektronos igényét és a fűtését is! A felesleges elektromos energiából napi két óra szaunára is tellett volna számítások szerint! A dolog bibije, szinte minden anyag eltünt a netről. Az eredeti helyéről biztosan, mert félre tettem a linket, de már két nap után sem lehetett már megnyitni. Oldalak hosszú során ecsetelhetnénk a "hagyományos", de a rendszertől független energetikai megoldásokat, amiket véletlenül sem propagálnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!