A devizahitelezés oka, a beavatkozás lehetősége, módjai

2012. október 15. 16:20

Kii kell zárnia, hogy a törlesztőképes adósnak megérje nem törlesztőképesnek lenni.

2012. október 15. 16:20
Bánfi Tamás
Pénzügyi Szemle Online

„Két okból kifolyólag kell tehát beavatkozni:

- szociális okból a társadalmi szolidaritás elve alapján;
- a társadalmi közös költség minimalizálásának elve alapján (a költséghatékonyság nem csak követeli, hanem lehetővé is teszi az „olcsóbb" út választását: a gyerekeket a szülők neveljék és tartsák el, a többség életét a hajléktalanok ne zavarják, a bűnelkövetés - lopás, rablás stb. - csökkenjen, ne pedig növekedjen, a biztonság fenntartásának költsége csökkenjen).

Követendő alapelvek


A rossz hitelek felmondott kölcsönszerződései alapján árverezett lakáscélú ingatlanoknál a döntően szociális és az esetleges üzleti célú állami beavatkozás következményeinek

- ki kell zárnia a morális kockázatot, vagyis azt, hogy a törlesztőképes adósnak megérje nem törlesztőképesnek lenni;
- meg kell akadályoznia, hogy a devizaadósok (frank, euró, yen) előnyösebb helyzetbe kerüljenek, mint a forintadósok.

Az adóssággal nem rendelkezők, valamint a törlesztőképes forint- és devizaadósok terhére csak akkora lehet az állami támogatás, hogy a szolidaritás elve alapján a lakhatás joga - egyrészt a munkahelyhez igazodva, másrészt a családhoz tartozó gyerekek érdekeit figyelembe véve - megteremtődjön.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. október 16. 06:49
Ha már kockázati felárat számol a magas kamatok révén a bank, akkor viseljen már egyszer, csak egyetlen egyszer kockázatot a bank is. Nálunk a banki kockázat azt jelenti, hogy a balliberális klientúrának adott kölcsönöket leírják veszteségként, a lakossági kölcsönöket meg behajtó cégekkel verik le a szerencsétlen, csőbehúzott adósokon. A fizetésképtelenséget ugyanis nem az adósok hibája, hanem a bankok kapzsisága idézte elő, az egyoldalú szerződésmódosításokkal.
jan
2012. október 15. 20:35
Aki csak jart a Kozgazra, megmondhatja, hogy Banfi egy vegtelenul ostoba ember, szegyen, hogy tanszekvezeto lehet. Egyetlen tudomanyosnak csufolhato munkajat az aranystandardrol irta ezelott 3-4 evtizeddel. Rejtely szamomra, hogy a mandiner miert szemlezi semmitmondo cikkeit...
Lenin László
2012. október 15. 19:30
Titeket kéne kizárni a Földről te féreg, mehetnétek például a Neptunuszra metánt lapátolni, mindenki jobban járna.
vigyor
2012. október 15. 18:55
Mit is csinál Írország épp mostanság?:-))) Valaki mesélje már el ennek a nagyon okosnak, hogy bőven van még lehetőség, mozgástér, csak ne az ő kútfejéből adja a tanácsokat, hanem esetleg tájékozódjon a világban...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!