A nagy(magyar) oknyomozósdi

2013. május 07. 09:16

Tézis. Antitézis. Szintézis. Mond ez valamit nektek, ti, oknyomozók atyjai?

2013. május 07. 09:16
Szőke László
Nethuszár

„A nagy oknyomozó társadalom (fájdalom, sokszor az atlaszo.hu is!) nagy témák után vadászik. Úgy általában. Például a korrupció után. (Mert leszámolunk a korrupcióval, a prostitúcióval, az alvilággal, a szerencsejátékokkal stb., de le ám!) De milyen céllal? Hogy azt megszüntesse? Hogy magát a korrupcióra való hajlandóságot és fogékonyságot, illetve az annak kedvező viszonyokat lehetetlenítse el politikai kurzustól, vagy az éppen hatalmon lévőktől függetlenül? Á, dehogy. Ma a korrupció elleni ún. tényfeltáró küzdelem nem egyéb, mint adatokat (át)rendezni, szemlézni úgy, hogy azok az éppen regnáló FIDESZ-re legyenek terhelőek – sejtetés szintjén, úgy, hogy összekacsintunk az olvasóval, de bizonyítani, ugyan már!? Ez a fajta oknyomozás kimerül abban, hogy számokkal, adatokkal, infografikákkal folytat tulajdonképpen véleményújságírást. Az, hogy ugyanez tapasztalható a bal és jobboldali médiában nem mentség, ugyanis esetü(n)ben a politikai irányultság egyértelmű, sőt, vállalt is! De a ma egyre szaporodó tényfeltáró műhelyek a független oknyomozás oltárán áldoznak a mindenható szakmaiság előtt. Tényleg?

Tézis. Antitézis. Szintézis. Mond ez valamit nektek, ti, oknyomozók atyjai? Mit állítunk, mit bizonyítunk és mit, miből, hogyan következtetünk? Mímeljük a tényfeltárást? Ez nektek az oknyomozás? Ugyanis mit bizonyít az, ha kijelentjük: Magyarországon évente sok gyereket harap meg a kutya. A szomszédnak kutyája van. És? Vagy, Franciaországban 60 ezer önkormányzat működik, Magyarországon 3 ezer. És? Netán, 400 fidesznyikov nyert a trafikpályázaton. És?

Apropó, trafikügy. Mi is a baj vele tulajdonképpen? Hogy nem a multiknak tejel ezután a dohány teljes haszna? Hogy magyar kis- és középvállalkozóknak termel pénzt? Hogy népegészségügyi szempontból akár okos lépés is lehet, mert csökken a dohányárudák száma? Ugye nem? Akkor attól tart valaki, hogy nem jut cigarettához a dohányos? Talán az, hogy fideszes kapcsolattal rendelkezik a pályázatot elnyertek kétharmada? Nyilván, hiszen kétharmaddal nyert a FIDESZ, már ha emlékeztetnem kéne erre valakit. Mellesleg, mi van azokkal a nyertes pályázókkal, akiknek meg MSZP-s kapcsolata, rokona van, netán Jobbikos? Ha ez a baj, amit nyilván egyetlen oknyomozó sem fogalmaz meg így, de nem ám, akkor van igazán gebasz, ugyanis csak egy lépés azt követelni, hogy márpedig politikai kötődésű egyetlen trafikos se legyen! Nem érzi senki, hogy innen már egyenes út vezet ahhoz a mélyen demokrata(?) elváráshoz, hogy – mondjuk – katolikus se lehessen? Ugye, hogy mekkora hülyeség?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2013. május 15. 18:26
A szerzőnek igaza van.Oknyomozás címén az folyik melyik tábor mit lop, és honnan.A rendszerváltás előtt még létezett oknyomozó újságírás, ami azóta kihalt. ( Egy nő lopott személyivel szült egy néger gyerket, majd kilógott a kórházból.A személyi eredeti tulajának kiszállították a néger babát.A nő teljesen vétlen volt, de majdnem ráment a házassága. A gyereket egyszerűen nem akarták elhozni tőle, a legfőbb ügyésznek kellett közbelépnie, mert a családjog a gyerek érdekét védte.Na, ez oknyomzás volt, és nem a Cégbíróságon készült a riport.)
trespass
2013. május 14. 17:40
Ritka szar iromány. A narancsrendi legalább szórakoztató időnként.
Agnieszka
2013. május 14. 17:40
Pesty László. Nagyon megnézném a köztévének gyártott, később sok vitát kiváltott és a műsorról levett romákról szóló filmjét. Az igazság nagyon tud fájni. A trafikpályázatot sürgősen meg kell semmisíteni, állítólag folynak a szerződéskötések, mert a feltételek drasztikusan változtak, nem semmi, h. az eredetileg 4%-os árrést 12-osra tervezik stande pityere változtatni. Újra kell a pályáztatást futtatni, s régi, elfogadható pályázattal rendelkező trafikos ne kerülhessen az utcára, s talán jobb lenne kevesebb trafik egy kézben, többnek jutna, 12%-os árréssel kevesebb bolttal is nyereséges lesz a működtetés. Ezt "sikerült" nagyon elszúrni, nincs ezen mit foldozgatni, küloönben is a feltételek drasztikus változtatása a lényeg! Reménykedjünk, h. mégis a mieink jobbak!
Akitlosz
2013. május 14. 17:39
Erőtlen erölködés. Ettől a mosdatástól nem fehéredik ki a szerecsen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!