Tanítani? Felsőoktatni? Tanulni!

2013. december 16. 15:20

Megéri a fiatal munkavállalók munkahelyigényét az oktatási idő növelésével mérsékelni?

2013. december 16. 15:20
Bánfi Tamás
Pénzügyi Szemle

„Érdemes elgondolkodni politikusoknak, gazdaságpolitikusoknak, oktatáspolitikusoknak egyaránt, célszerűek az Európai Unió döntéshozóinak elképzelései, miszerint 2020-ra az unió egészében »el kell érni, hogy a 30 és 34 év közötti uniós lakosok legalább 40%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezzen.« A tagországok mindegyikében a gazdaság ugyanakkora összlétszámot (legfeljebb más-más arányban) igényel? Aligha.

A társadalom igényei és az uniós elvárások formális változtatással is közelíthetők egymáshoz. Ha a középfokú képzés befejezése után a munkahelytől elkülönülő, akkreditált oktatási intézményben végzett összes képzés felsőfokúként kerül kihirdetésre, akkor a jogi deklaráció alapján a felsőfokú végzettek létszáma és aránya nő, a cél elérhető. Eddig is számos szakmai képzésnél elvárták a középfokú végzettséget, de a szakképzést nem sorolták a felsőfokú végzettség körébe. Megtehető. Az újonnan bevezetett felsőfokú szakképzést nagyobbrészt felsőfokú intézmények végzik, ráadásul úgy, hogy a bolognai-rendszer hasonló irányú alapképzésében is szereplő azonos tantárgyakkal összevonva oktatják. A felsőfokú szakképzésben megszerzett kreditek a felsőfokú alapképzésben beszámíthatók. Már az elnevezés is, de a felsőfokú alapképzés és a felsőfokú szakképzés részbeni tematikai és tantárgyi átfedése tartalmi megközelítés alapján lehetővé teszi a felsőfokú szakképzésben végzettek felsőfokú végzettségűek közé sorolását. Egy tagország a gazdaság igényét is figyelembe véve így teljesítheti az unió elvárását. A megoldás a felsőfokú képzés kiterjesztése és újraértelmezése lett, ami lehet, hogy nem elegáns, de célszerű. (...)

Természetesen a 40 százalékos kötelezettségre hivatkozva a tudományegyetemek mesterszakán végzettek száma is növelhető. De nem lesz súlyos társadalmi konfliktus forrása, ha a társadalom és a gazdaság foglalkoztatási igényét figyelmen kívül hagyva olyan tudományágakban, egy-egy tudományágban olyan szakokon bővül a hallgatói létszám, hogy a felsőfokú egyetemi végzettséggel rendelkező munkanélküliek száma emelkedik? Megéri a fiatal (18-25 év közötti) munkavállalók munkahelyigényét az oktatási idő növelésével mérsékelni?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2013. december 16. 16:14
Nagyon időszerű felvetés. Kár, hogy ilyen keveset érdekel. Felsőfokú végzettség csak nagyon kevés munkához kell. Már a szoci alatt is túltermelés volt felsőfokúakból. Nem hogy haszon lett volna belőlük, hanem kár: az átlagos tudás, teljesítmény csökkent közöttük. Az egyetemnek, főiskolák az átlagosnál jóval tehetségesebbek területe kell, hogy legyenek. Már az 5% is sok. Emelkedett az alapiskolák szinvonala a tanítók felsőfokú képzettségével? Inkább a követeléseik.
mantelman
2013. december 16. 16:05
Az úrhatnám vezető egyetemi oktatókat ki kellene szórni a rendszerből, kutatási pénzt csak annak adni, akik külföldiekkel vannak munkakapcsolatba, külön választani az oktatást és kutatást - min. ezeket kéne meglépni. És persze ilyen apró dolgokat, hogy a szakdolgozatokat mindet digitalizálni, érdeklődők számára elérhetővé tenni (egyből kevesebb lenne a copyzás).
mantelman
2013. december 16. 15:59
Felháborító, hogy egyetemi vezetők azért lobbiznak, hogy minél több fiatal bekerüljön az intézetekbe (minél nagyobb legyen az intézet bevétele), de azzal már nem törődnek, hogy valóban szükség van-e az adott területen annyi szakemberre.
Antigoné
2013. december 16. 15:56
Az egész bolognai rendszer úgy elfuserált, ahogy van. Ami pedig a felsőfokú képzést illeti: fölösleges pénzkidobás oda nem való fiatalokat rendszerbe iktatni, pusztán mert jobban hangzik,hogy egyetemet végeztek, a szakmunkásképzést kellene inkább preferálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!