A szabad piac az igazi „gyorsítósáv”

2014. május 07. 14:52

Az igazi megoldás az, ha a gyógyítás, a segítés, a figyelem és törődés motívumát végre morális alapra helyezzük: az anyagi érdekeltségére.

2014. május 07. 14:52
Neocohn
Kapitalizmus

Mint minden apró (bár hazai viszonyok között értékelendő) szabadság, természetesen ez a nagyvonalú kivásárlási lehetőség is hazugság, hiszen egyrészt csak a tehetősebbek élhetnek vele, másrészt csak a lényeget nem érinti. A lényeg pedig az, hogy nemcsak egy-két VIP-osztályt, hanem az egész eü-rendszer finanszírozását kell privát alapokra helyezni. Jó kezdet, de nem az a cél, hogy kisebb-nagyobb szabadkereskedelmi oázisok jöjjenek létre az államszocialista sivatagban. Az is egy út, de ma már kevés.

Az igazi megoldás az, ha a gyógyítás, a segítés, a figyelem és törődés motívumát végre morális alapra helyezzük: az anyagi érdekeltségére. A profit-motívumra. Elég volt a nővér hangulatától, altruizmusától való függésből. Dönthessen mindenki: privát vagy közkórházra, privát vagy önkormányzati orvosra, ellátásra költi a pénzét? Ne csak a tehetősek hagyhassák ott az eddigi eü-rendszert, hanem mindenki, aki kész lemondani a kollektivista »kockázatközösségről«, ill. annak járulék formájában történő finanszírozásáról. És igen, több-biztosítós modellt kell bevezetni. Mi mindannyian VIP-ek vagyunk.

Túl nagy a káosz az ágazatban (közkórházban privát háziorvos, kiszervezett rendelő, privátim használt állami infrastruktúra), túl sok ember méltósága és szabadsága sérül a rendszerben, túl feudálisak a viszonyok ahhoz, hogy ne törjük meg ezt az eü-hatalmat. Azzal, hogy versenyre kényszerítjük.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2014. május 07. 20:13
Az egészségügy a hülye kommunisták alatt negyedannyi alkalmazottal el tudta látni a feladatát. Ma négyszer annyian nem tudják. Pedig az egészségügyben is volt tudományos és műszaki fejlődés. Csak nem a rosszabb, munkaigényesebb ellátás érdekében?
puszika
2014. május 07. 18:57
Csak mosolyogni lehet/meg persze háborogni is/ezeken az írásokon.Nagyob tételben fogadnék,hogy ez a Cohn/egyáltalán nem neo/még soha nem próbálta a tisztán szabadpiaci eü. szolgáltatást. Az ok nagyon egyszerű,soha nem vplt még annyi pénze!!!!!!
Locassen
2014. május 07. 17:13
ez ollyan szép, hogy itt mindjárt meghalok a gyönyörűségtől " Ne csak a tehetősek hagyhassák ott az eddigi eü-rendszert, hanem mindenki, aki kész lemondani a kollektivista »kockázatközösségről«" ~ Ne csak McLarennel és Red Bull-lal lehessen Forma-1-es versenyen indulni, hanem Suzuki Swifttel és Trabanttal is. Hogy mindenkinek legyen esélye futamot nyerni, ne csak annak a huszonegynéhány pilótának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!