EU vs. Google: legalizált cenzúra

2014. május 19. 14:39

Meglepően orwelli határozatot fogadott el nemrég az Európai Unió bírósága: a jövőben az unió területén bárkinek joga van ahhoz, hogy átírja, manipulálja a saját múltját.

2014. május 19. 14:39
Neocohn
Kapitalizmus

„A bírósági döntés alapján a »pontatlan, irreleváns, elévült vagy az adatfeldolgozás meghatározott célján túlmutató és az idő múlásával meghaladott adatok« eltávolítását kérhetik magánszemélyek. Remek. A kérdés csupán csak az: ki ellenőrzi, hogy a kérelmező személy/cég valóban az-e, akinek a nevében a cenzúrát kérelmezték, ki és milyen metódussal dönti el, mi számít »pontatlan, irreleváns, elévült« satöbbi adatnak?

És ha valaki elégedetlen a döntéssel és ismét az európai bírósághoz fordul, akkor a jövőben lényegében a luxemburgi testület fogja szerkeszteni egy magáncég kereséseit, ill. egy magánember múltját? Ez vajon hogyan fér össze az egyén autonómiájának, a felvilágosodásnak, valamint a tulajdon szentségének európai értékeivel? Azok az adatok nem is a »mi« adataink, hanem rólunk szóló, egy harmadik fél által nyújtott információk. Most arról nem is szólva, hogyan várható el egy cégtől, hogy felkészül a napi minimum egymilliárd felhasználó napi minimum százmilliárd keresésének menedzselésére, ha akár csak egy apró töredékük akar valami kiiktatni a múltjából?

Az EU régóta vadászik a Google-ra, a túl sikeres cég eszközeinek (Street View, Google Glass) által felvetett adatvédelmi kérdésekből rendszeresen kontinentális hisztériát csap. Az ítélet után Sigmar Gabriel német alkancellár és gazdasági miniszter arról delirált, hogy a cég »visszaél piacvezető helyzetével«, és ideje megfontolni a cég szétszedését, akár a német gáz- és áramszolgáltatóknál. Thomas de Maiziere belügyminiszter is az amerikai konszern »piaci túlhatalma« miatta aggódott. Közöd? – kérdezhetnénk joggal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MOPO3OB
2014. november 29. 10:31
Ezt a döntést teljesen félreértette a cikk írója. Nincs képben az informatika világában. Attól nem lesz valaki informatikai szakértő, hogy naponta facebookozik és olvassa a blogokat. Az EU akarata egy konzervatív álláspont ami méltányolható. Írok egy rövid politikafüggetlen példát. Ha egy magányszemély megfontolatlanságból véletlenül saját szerverén tárolta barátnőjével készített xxx képeit és ez egy elcseszett konfigurációs fájl miatt a széles internet számára elérhetővé vált, rácuppantak fórumok, akkor a Google is beszívja sőt be is cacheli a linkeket és képeket. Sőt konkrétan egy excsajos magyar oldal is épült amatőr képpublikálós modellre, szimpla bosszú alapon. Nehéz párhuzamot találni, talán olyasmi ez a jelenség mintha régen internet előtt éjjel kipakolt valaki kényes fotókat a gimi üzenőfalára és reggel mindeni a képen látható személyen röhögött. Ez utóbbi esetben idővel feledésbe merült az egész ügy. Nem kellett a 10 éves érettségi találkozón lesütött szemmel szégyenkeznie az akció áldozatának, mert addigra jótékony feledés árnya feledteti az egész incidenst. De az internet más, ha nagyon szaftos fotókról van szó akkor újra és újra felszínre kerül, mindig lesz egy unatkozó blogger, aki épp nem tud aznap miről írni hát keresgél kicsit a Gúglival, így az áldozat soha nem nyugodhat. Konkrétan az ügy mögött egy 1990-es évekbeli kilakoltatási ügy áll, amit máig stigmatizálja az érintettet.
OberEnnsinnen
2014. június 10. 17:58
Itt az idő, hogy kiderüljön: A legjobb anyák, s apák a Conchita Wurstok - méghozzá egy személyben. Bizony ám! Pécé, emberek, pécé. A szar, az édes.
enes
2014. június 10. 17:51
"...hogyan várható el egy cégtől, hogy felkészül napi minimum százmilliárd keresésének menedzselésére, ha akár csak egy apró töredékük akar valami kiiktatni a múltjából..." Hogyan mondta Sólyom László? Az AB-t nem érdekli hogy a személyi szám eltörlése milyen súlyos tíz millárdokban kerül. ( Ha akkor lett volna 2/3: a szem szám nem alkotmányellenes. )
Locassen
2014. június 10. 17:50
"Azok az adatok nem is a »mi« adataink, hanem rólunk szóló, egy harmadik fél által nyújtott információk." Oké, akkor innentől legális az összes fájlcsere, torrent, mialófütty, ugyanis a fenti okfejtésből logikusan következik, hogy amit innen-onnan le lehet töltögetni, azok sem a Sony, HBO, Microsoft etc. adatai, hanem a róluk szóló, harmadik fél által nyújtott információk. Egyébként érdekes, hogy ebből a főkapitalistából milyen gyorsan kitört a kalózpárti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!