Mennyire antikapitalista a magyar szélsőjobb?

2014. május 16. 15:54

A rendszerváltás óta számos hazai és nemzetközi összehasonlító kutatás megállapította, hogy egyre erősödik a magyar társadalom kapitalizmus-ellenessége.

2014. május 16. 15:54
Neocohn
Kapitalizmus

Míg nemzetközi szinten találhatunk arra példát, hogy a szélsőjobboldal ideológiai kavalkádjába időnként belefér a kapitalizmus elfogadása, addig a Magyarországi esetben ez aligha mondható el. A hazai szélsőjobboldal ugyanis hagyományosan antikapitalista eszméket vall.

A 19. század utolsó harmadától kibontakozó modern antiszemitizmus Magyarországon is szorosan összefüggött a kapitalizmus elutasításával, a gazdasági és a társadalmi átalakulás nyomán jelentkező bűnbakképzéssel és összeesküvés-elméleti gondolkodással. A zsidókat – akik Magyarországon különösen fontos szerepet játszottak a polgárosodásban – a káros társadalmi fejlődésként felfogott kapitalizmus legfőbb hordozóinak tekintették. Ez a felfogás jellemzte a két világháború között egyre erősebbé váló magyar szélsőjobboldalt is, majd – más európai országoktól eltérően – a rendszerváltás után újjáéledő mai magyar szélsőjobboldalnak szintén ez a nézet vált egyik legfőbb meghatározójává. (…)

Ugyanakkor a magyar szélsőjobboldal kapitalizmus-ellenessége nem pusztán a komplex világmagyarázattá emelt antiszemitizmusban érhető tetten, hanem gazdaság- és társadalompolitikai elképzeléseiben is. Eszméikben és írott politikai programjaikban egyaránt megjelenik a társadalom átalakításának radikális terve, amelyhez az erős, a folyamatokba beavatkozni képes állam óhajtása, a központosított tervgazdaság megvalósításának vágya és a jobboldali értelemben vett kollektivista szemlélet társul. Mindez legtisztábban a két világháború közötti magyar szélsőjobboldalra volt jellemző, de burkoltabb formában egyes elemek jelen vannak napjaink szélsőjobboldali politikájában is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2014. május 16. 23:21
Azt hallottam eperlekvárfőzés közben, hogy az a baj, hogy a tőke a spekulációkba áramlik s nem a gazdaságba. Szakértő mondta. A Kossuthon. Az EP vitaestje volt, valamelyik jelölt állította. Akkor most a spakulációkba, tőzsdézésbe áramló tőke az nem kapitalista termék lenne?
kérdés
2014. május 16. 23:17
Én nagyon ritkán tudok beleolvasni a politikai történésekbe, így meglepődve hallom, hogy a szélsőjobb definíciója e röpke 4 év alatt mennyire meghonosodott. Sőt, napról napra szélesebb tömegeket fogad magába....ha az író fantáziájára hagyatkozom csupán. Esetleg valami közelebbit is megtudhatunk arról, ki és milyen gondolat számít szélsőjobbnak ma, május 16-án? És holnap, holnapután? Má'csakmer' tudni kéne ezt a tendenciát, mielőtt az a csúnya kapitalista, tiszta önvédelemből, a pénztárgép mellől a bányába, vagy kubikos munkára rendeli a renitens doktoranduszkodni vágyó, de teljesen gyanútlan egyetemistákat, hadd tudjuk meg má', mihez köll tartani magunk ezek után, nehogy berosáljon ijedtében az a szegény kapitalistája. Mertha berosál, ajaj, azt már tudjuk, annak issza levét ország-világ, merthogy ijedtében akkora nagy ribilliót csinál.
Ángyán Páván
2014. május 16. 23:14
Neo Kón népszerűsiti a nemkémes nácikat.
KannibálTatárÚr
2014. május 16. 20:35
Megint egy buta zsidó hablaty. Jobboldali azt jelenti, hogy kapitalistapárti. Szélsőjobboldali a kapitalizmus legkorlátlanabb híve a magángazdaság alapján. A "szélsőjobboldali antikapitalista" értelmetlan szókapcsolat, fából vaskarika. Az antiszemitizmus a Galíciából kiűzött zsidók viselkedése miatt keletkezett: ugyanazt csinálták, mint Galíciában, azaz munka nélkül élősködtek az őslakosokon. Mivel Mo.-n megelőzően csak a nyugati eredetű zsidókkal volt tapasztalat (akik ellen lényeges kifogás nem volt), befogadták a galíciaiakat is. Mikor kitünt a két fajta zsidó közötti különbség, keletkezett az antiszemitizmus. Ezeket az élősködőket nevezni polgároknak kizárja az elemi ismereteket a korszakról. Volt két ismerősöm. Az A tolakodóan barátkozni szeretett volna B-vel, amit B kategorikusan elutasított. Később tudtam meg, hogy A galíciai, B nyugati származású zsidó. Tehát a nyugati zsidó is antiszemita a galíciaival szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!