Jönnek az új nihilisták

2014. november 20. 13:32

Aki ilyen izét szervez közfelháborodás címén, az azért előbb kicsit nézzen már magába.

2014. november 20. 13:32
Neocohn
Kapitalizmus blog

»25 év alatt nem haladt semerre az ország« – hazudta a Közfelháborodás Napjának egyik budapesti szervezője, Nemes Balázs, mire sokan kiakadtak, hogyan lehet már ilyet állítani, meg eleve, hogyan képzelik ezek a fiatalemberek elmúlt negyedszázadunk kiiktatását, és ha erre van válaszuk, akkor nyilván azt is meg tudják mondani, mi lenne a kibontakozás útja, az új negyedszázad magalapozásának némely alapelve.

Én kérek elnézést, hogy ilyet elvárok Nemestől és szervező, felszólaló, CCCP-s pólós társaitól.

Természetesen semmi ilyen válasszal nem szolgálnak, sőt, még mi érezzük magunkat rosszul, ha ilyesféle elvárásokat támasztanának feléjük. A nyílt színi elmúlthuszonötévezés óta mindenesetre megkezdődött a maszatolás: aki az ilyet kifogásolja, az vagy csak bukott expolitikus lehet (mert Kuncze Gábor is köztük volt, az ATV-n), vagy pozícióit féltő, mai inkompetens ellenzéki politikus, esetleg DK-t és elmúlthuszonötévet kiszolgáló újságíró (mert Mihancsik Zsófia a Galamuson igen pontos látleletét adta ennek a dermesztő, újbalos Kossuth téri performansznak).

Pedig aki ilyen izét szervez közfelháborodás címén, az azért előbb kicsit nézzen már magába. Nem tudom, miért számít annyira valóságtól elrugaszkodott, irreális igénynek, hogy egy tüntető a) tudjon szervezni, b) tömegeket, rendőrséget kezelni, c) tudjon beszélni, d) legyen mondanivalója, azon túl, hogy »nem!«, végül e) ha lehet, véletlenül se legyen rajta CCCP-póló, merthogy sok millió meggyilkolt ember lelke szárad azon a pólón. (...)

Rohamosan terjed a semmilyen értéket nem valló, semmilyen eszmét nem ismerő, politikai gondolatban nem bízó generációs nihilizmus. Ennek egyik kulturális lecsapódása az az új magyar film, amelynek kapcsán az amúgy színvonalas baloldali blogon azt olvashatjuk»…bele akarnak kényszeríteni bennünket az inges, nyakkendős, kiskosztümös valóságba. Amitől így, harminc felé is hideg ráz minket. És hisztériázva adjuk tudtukra, hogy mi akkor is elvisszük a lyukas pólónk, és csak azért is abban leszünk kinn, ha fene, fenét eszik is.«

Pedig lehet, hogy ez kéne, drága fiatalok: kevesebb magyar művészfilmet nézni, eldobni a lyukas pólót, felvenni az inget és kiskosztümöt, felnőni, dolgozni, elkezdeni racionálisan gondolkodni, felelősséget vállalni. Utána szívesen döntök veletek rendszert.

Addig, sajna, csak arc és identitás nélküli csorda vagytok, nem szabad emberek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2014. november 21. 09:29
Remek a cikk! "Rohamosan terjed a semmilyen értéket nem valló, semmilyen eszmét nem ismerő, politikai gondolatban nem bízó generációs nihilizmus." Konkrétumokat nélkülöző vádpuffogtatás, a nyersen megfogalmazott gyűlölet jellemezte a hétfői tüntetés megmondó embereit. De aki olvassa a balliberális sajtótermékeket, nézi a balib TV adásokat ugyanezt a vad gyűlöletet tapasztalhatja meg, ők is sejtetésekkel, szólamokkal operálnak, csak ők saját magukat földre szállt angyalokként mutatják be. Csakhogy ez a gyűlöletvetés nem hullik mindig a megcélzott talajra, máshol is kisarjad és a nihilizmus keserű gyümölcseit termi meg az arra hajlamos egyedekben.
vizesnyolcas
2014. november 20. 22:31
"Rohamosan terjed a semmilyen értéket nem valló, semmilyen eszmét nem ismerő, politikai gondolatban nem bízó generációs nihilizmus. Ennek egyik kulturális lecsapódása az az új magyar film..." Nagyon remélem, hogy a VAN filmben ábrázolt életérzés nem a generációra, hanem csak egy rétegre jellemző. Mert ha egy egész generációnak ilyen életérzés a sajátja, akkor az a generáció megérdemli az atombombát.
tango47
2014. november 20. 20:12
Ritkán értek egyet posztolóval, de ezúttal ez van. A mondanivaló-hiányon kívül még egy legalább ilyen irritáló dolog jellemezte a "tüntiket": a kidagadó nyaki erekkel ordibáló "szónokok", akik az Istennek nem akarták tudomásul venni, hogy ki vannak hangosítva.
Öreg
2014. november 20. 19:47
Tökéletes minősítés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!