Állami média: a lojalitás a legfontosabb

2015. január 18. 12:19

Abba kell hagyni, de sürgősen, hogy a továbbiakban is „közmédiának” nevezzük ezt a nemzeti szégyenfoltot.

2015. január 18. 12:19
Neocohn
Kapitalizmus blog

Számos előnye van annak, hogy Orbán Viktor néhány napja nyíltan közölte a hozzá közeli lakájmédiával, hogy megváltoztak az idők, »a közmédiára támaszkodik a kormány, őket pedig nem kívánja tovább támogatni.« Mármint állami hirdetések útján. A legfontosabb, mondhatni nulladik pont az, hogy végre teljesen egyértelművé vált: ezt a mi évi 80 milliárd forintunkból fenntartott állami indoktrinációt azonnal meg kell szüntetni. Még a só is pazarlás, amit a helyére szórnánk.

Abba kell hagyni ezen kívül, de sürgősen, hogy a továbbiakban is »közmédiának« nevezzük ezt a nemzeti szégyenfoltot. Ez állami tévé, állami rádió, állami hírügynökség. Semmi ilyesmire nincs szükségünk. Egy szabadelvű-konzervatív kormánynak még első napon privatizálnia kell mindent, aminek köze van az MTVA-hoz (Habony Árpádon kívül). A gazdi érdekében »felelősen és átláthatóan« gazdálkodó intézmény és a köz céljai végérvényesen kettéváltak, az ő propaganda-érdekük nem lehet a mi érdekünk.

A nulladik utáni első számú előny a legkézenfekvőbb: megtudtuk, amit eddig max. csak sejthettünk, hogy eddig ő, a miniszterelnök rendelkezett azzal a kompetenciával, hogy milyen irányba folynak ezek az állami hirdetések; hát, a saját oldalra, nyilván. Ez mondjuk eddig mindegyik kormány idején így volt, de csak ez a kormány fejlesztette tökélyre.

A másik óriási előny: megtudtuk, hogy »számára a lojalitás a legfontosabb, a köztévé elég neki, a jobboldali sajtóorgánumok pedig más gazdasági érdekeltségeik révén finanszírozzák magukat.« Innentől mintegy magától feleslegessé válik mindaz, amit Fidesz-politikusok az elmúlt években média- és médiatörvény ügyben nyilatkoztak akár hazai, akár EU-s felhasználásra. Igen, a lojalitás a lényeg, semmi más, az, amit az MTI korábbi főnöke még konkrétabban meg is fogalmazott, krédóként: »egy közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát.« Már akkor is tudtuk, miről van szó, de azért jó ezt nem csak a nyelv, hanem a fenék tulajdonosától is hallani.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2015. február 09. 18:15
Be szép is volt, amikor a közmédiát olyan kiegyensúlyozott, hiteles emberek fémjelezték, mint Bánó András, Forró Tamás, Mélykuti Ilona, Pallagi Ferenc, Verebes István, Aczél Endre, Fiala János, Orosz József, Havas Henrik, Juszt László!
Vén Csataló
2015. január 22. 15:34
Persze amikor kizárólag az SZDSZ hátországhoz tartozó gazemberek nyomultak a közmédiában, na az volt mintaszerű közmédia. Szerintetek. De ezt csúnyán elqrtátok és azok a "régi, szép idők" már sosem jönnek vissza.
drkovax
2015. január 20. 01:25
És még valami: a NEO FM szoci volt. Mielőtt valami hülyeségen kezdenél pörögni.
drkovax
2015. január 20. 01:24
Megkapta frekvenciát. Aztán csődbe vitték a tulajdonosok ... Ja, és a frekvencia díjat se fizették meg előtte ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!