Jézusmária, győztünk!

2015. február 24. 20:33

Kész Zoltán az első deklaráltan libertárius politikus a magyar Országgyűlésben. Ennek jelentőségét se alul-, se túlbecsülni nem szabad.

2015. február 24. 20:33
Neocohn
Kapitalizmus blog

A veszprémi választásnak nem az a legfontosabb tanulsága, hogy ha akarjuk, radikálisan szabadságpárti jelöltet is küldhetünk a parlamentbe. A legfontosabb tanulság az a lelki mozzanat, hogy megszűnt a mindenható Fidesz mítosza (még Orbán szervilis kiszolgálói is olyanokat írnak, hogy »a Fidesz–KDNP támogatottságának eróziója kezd elgondolkodtató méreteket ölteni«), és ha a választási törvény szinte ki is zárja a kormányváltást, azért semmi sem lehetetlen, három évünk van még.

A probléma pont az, hogy ki, milyen formáció váltja majd az Orbán-rezsimet? És hogyan gondolkodjanak erről mindazok, akik véletlenül sem akarják, hogy a mai baloldal egyhamar újra kormányzati felelősség birtokába jusson? Ők első lépésként szerintem megelégednek azzal, ha Kész Zoltán barátságosan elengedi az őt eddig segítő kezeket, hiszen senkinek nem tartozik hálával: kösz a kampányt, nyertünk, a parlamentben találkozunk, ahol aztán a világ legtermészetesebb módján szétválnak útjaink. Nyilván tudunk majd közösen szavazni sok kérdésben, ahogy a Fidesszel is egyébként, amúgy ennyi volt.

Kész Zoltán az első deklaráltan libertárius politikus a magyar Országgyűlésben. Ennek jelentőségét se alul-, se túlbecsülni nem szabad. Függetlenként természetesen lényegesen szűkebb a mozgástere, mintha beülne a sok szocialisztikus frakció valamelyikébe, másrészt lényegesen nagyobb a szabadsága. Független politikusként számos olyan javaslattal élhet, amely az egyén szabadságát, méltóságát, tulajdonhoz való jogát, az adók és az állam szerepének radikális csökkentését célozza, ill. megfelel a közproblémákra privát válaszokat elképzelésnek, legyen az az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátások vagy akár az útprivatizáció területén. Kiváncsian várjuk parlamenti szereplését.

Szép volt, Zoli.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2015. február 25. 12:57
Három jellemző mondatok kérek K.Z. úr programjából! (Demagógia mellőzendő !)
néhai Ch.Pilot
2015. február 25. 11:48
Kész győzelméneúk az említése is az esemény túlbecslése, viszont nem lehet eléggé alábecsülni. Én spec. csak Veszprémben bevezetném Kész Zoltán elveit. Megszüntetném az állami oktatást és egászségügyet, sőt a rendőrséget is kivonnám onnan. Oldják meg maguk, a maguk választotta módon. És ha tetszik nekik ez a helyzet ha nem, a ciklus végéig így is hagynám. Veszprém 2018-ra vagy elnéptelenedne, vagy agyonvernék Kész Zoltánt, és küldöttséget menesztenének Budapestre (mezítláb szőrcsuhában), hogy a kormány kegyeskedjék visszaállítani a status quo-t.
asszem
2015. február 25. 09:40
Miért kell ennyire túlkomplikálni a valóságot, Készék szavazatlopással nyertek és kész! Magyarán, ha a Fidesz nem kábult bele teljesen átérzett önön nagyságában, ezentúl a szavazókörzetekben jól felkészített profi munkatársakat rendelnek ki! Hadd lássuk, hogy a brüsszeli segíjezéssel nyélbe ütött választási trükközéseket ilyen körülmények között minként is fogják bevinni a csaló kedvű liberális beállítottságú brüsszeli csicskák. Amúgy le merném fogadni, hogy erre a Készre, még a saját anyja sem szavazott rá, de még egy kockacukrot sem fogadott el drágalátos ronda fiacskájától
balbako_
2015. február 25. 06:52
A libertarianizmus vagy libertarizmus a liberalizmusban és az individualista anarchizmusban gyökerező politikai ideológia. A libertárius nézetek szerint az egyén minden tekintetben megelőzi az államot, vagy emberek bármilyen csoportját. Vagy teljesen meg akarja szüntetni az államot, vagy csak egészen minimális szerepre akarja szorítani (éjjeliőr állam). Ezeken túl egy nagyon széles spektrumú nézetrendszerről van szó, nem lehet őket egységesen leírni, bár alapvetően a liberalizmus elveiből indulnak ki, vagy annak részét is képezik. A kormányzat helyes szerepét különböző metafizikai, ismeretelméleti és erkölcsi szempontok alapján írják le. A libertarianizmus szó az autoritarizmus szó ellentéte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!