Melegházasság: itt a szociális forradalom?

2015. május 27. 16:26

De diszkrimináció-e, ha melegek nem házasodhatnak? Csak, ha a hagyományos módon értelmezzük a házasság fogalmát.

2015. május 27. 16:26
Neocohn
hvg.hu

Magyarországon viszont azért kell inkább örömünket hangsúlyozni az ír döntés nyomán, nem pedig a nyugati kontextushoz kapcsolódó kételyeket felerősíteni, mert tahó, represszív, macsó, nő- és melegellenes a közhangulat. Amíg a miniszterelnök úgy érzi, viccelődhet a témával; amíg a Pride-ot lényegében szabadon támadhatják meg köztünk élő sunyi átlagnácik; amíg meleg polgártársaink rejtőzködni kényszerülnek, megalázó megjegyzéseket és sokszor fizikai inzultusokat szenvednek el a hétköznapokban; amíg nem sétálhatnak szabadon, kézen fogva a párjukkal a városban, addig bizony szolidárisnak illene lennünk, és el kellene fogadnunk: a heteroszexuálisok joga az önkéntes polgárjogi szerződéshez, nevezzük ezt akár házasságnak, őket is megilleti.

De diszkrimináció-e, ha melegek nem házasodhatnak? Csak, ha a hagyományos módon értelmezzük a házasság fogalmát. Nem diszkrimináció természetesen a többnejűség tiltása, a rokonokkal, kiskorúakkal kötendő házasság tiltása, és itt most axiómaként kezeljük, hogy nem, nincs slippery slope, a melegházasság engedélyezése bizonyítottan nem nyit kaput ezek előtt.

A házasság intézményét leginkább az abban születendő gyermek érdeke, biztonsága miatt kell védeni, éspedig a felelőtlenségtől, a kétségtelenül »szabad«, de immorális promiszkuitástól. A gyermeknek érzelmileg biztos, stabil családi háttérre van szüksége, és ezt bizony elkötelezett, monogám meleg párok is tudják neki garantálni (és sokszor heteró párok sem tudják mindig). Ez szól a meleg házasság mellett konzervatív szempontból. A stabilitásra, az elköteleződésre persze a pároknak akkor is joguk van, ha nem terveznek gyereket (örökbefogadni sem), és ez is éppúgy vonatkozik heteró, mint meleg párokra.

Ami valóban diszkrimináció: a házasság és a többi élettársi kapcsolat, bejegyzett partnerség közti jogi különbség. Ha ez a különbség eltűnik pl. az öröklés, a kórházi ápolás, a tb, a névhasználat, a hitelfelvétel stb. terén, akkor már teljesen másodlagos kérdés, hogy házasságnak nevezzük-e mindkét variációt, vagy a házasság marad a heteró párok »privilégiuma«. Ha így nézzük a kérdést, máris leszereltük a kultúrharcot, és nem valamiféle »szociális forradalom« szekerét toljuk, hanem az egyéni jogok, az egyéni szabadság, és a kapcsolatokban születendő gyermek érdekeit nézzük.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. május 28. 08:00
"A tengerentúlról pénzelték a homoszexuálisok kampányát Nyomást gyakoroltak a voksolókra a népszavazáson Korompay Csilla – 2015.05.28. 03:18 A múlt hét végi népszavazáson az írek 62 százaléka igent mondott a homoszexuálisok házasságára. Hogyan „győzhet” a melegkampány egy olyan országban, ahol már egyébként is bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek a homoszexuálisok, és ahol huszonkét évvel ezelőtt még a büntető törvénykönyvben szerepelt a homoszexuális kapcsolat fenntartása? A választ megadják a népszavazás előzményei, amelyeket európai parlamenti képviselők foglaltak össze. Az EP elnökének címzett levélre a CitizenGo nevű keresztény, konzervatív nemzetközi szervezet magyarországi képviselője, Frivaldszky Edit hívta fel lapunk figyelmét. A dokumentum szerint a kampány megfélemlítő hangulatban zajlott, lehetetlenné téve a szabad és tisztességes szavazást. Emellett az ír parlament közpénzekből élő politikai pártjainak mindegyike aktívan kampányolt a homoszexuálisok házassága mellett. A köz- és kereskedelmi média nem vett tudomást az ír legfelsőbb bíróság korábbi döntéséről, amely szerint a vita két oldalának képviselőit ötven-ötven százaléknyi felület illeti meg, ezenfelül számos médiaszereplő is aktívan érvelt az „igen” mellett. Írországi székhelyű multinacionális vállalatok egyértelművé tették több ezer munkavállaló számára, hogy igennel kell szavazniuk, és elvárták, hogy a szociá­lis médián keresztül kampányoljanak is ezért. Bár az ír választási törvénybe ütközik, a kormány nem kifogásolta, és nem tett lépéseket azellen, hogy egy amerikai szervezet huszonötmillió eurót, azaz mintegy 7,5 milliárd forintot áldozzon az utóbbi években a népszavazásra és a kampányra. „Az emberiség veresége” a melegházasság Szomorú eseménynek nevezte Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár kedden este a katolikus Írországban a múlt héten megrendezett népszavazás eredményét, amely legalizálta a melegházasságot. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a referendum kimenetele nemcsak a keresztény elveket tekintve jelent vereséget, hanem „az emberiség veresége”. Parolin bíboros idézte Diarmuid Martin dublini érsek szavait, aki kijelentette: az egyháznak tudomásul kell vennie a valóságot. Hangsúlyozta, hogy a család az egyház számára továbbra is „központot jelent, és mindent meg kell tennünk annak védelme, gondozása és szorgalmazása érdekében, mivel az emberiség jövőjét képviseli”. Az írországi népszavazás nyomán Ausztriában is vita kezdődött az azonos neműek házasságának engedélyezéséről. Ausztráliában Bill Shorten, az ellenzéki Munkáspárt vezére tegnap szintén azt ígérte, hogy napokon belül a parlament elé terjeszti a melegházasságokat lehetővé tevő jogszabály tervezetét."
vigyor
2015. május 28. 07:42
Az eleje a polkorrekt baromság, az utolsó bekezdés az viszont lényeges. Igen, erről van szó. A jogi különbségeket kell elhárítani, és akkor már hót mindegy hogyan hívják azt az intézményt, házasságnak, vagy együttélésnek.
pollip
2015. május 28. 07:37
Hát ez mindennek a teteje és felháborító!!!!!!: http://magyarhirlap.hu/cikk/26080/A_tengerentulrol_penzeltek_a_homoszexualisok_kampanyat
1234
2015. május 28. 05:36
Így lehetséges, hogy a nem hagyományosan, hanem módernül, sőt haladóan értelmezett demókrácia egyenlő a parancsuralmi liberálfasizmussal, ahol nem, hogy mindent ellenőryése alá vont a kapzsi pénzhatalom, hanem fanatikus kultúrbunkói meglincselnek a egyre szaporodó tabuk megsértéésért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!