Szabad-e megverni egy újságírót?

2017. október 18. 13:44

Nem, nem szabad. És nem azért, mert újságíró. Hanem mert ember. Vagy legalábbis az ügyvédeknél közelebb van az emberhez.

2017. október 18. 13:44
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Mozgástér

„Szóval megengedhetetlen, ha egy vendéglátóhelyen a személyzet fizikailag bántalmaz valakit. És mivel mindannyian találkoztunk már a primitív, bunkó kidobókkal, nem kérdés, hogy alapból az áldozattal szimpatizálunk. Utóbbi – érthetően – úgy is állítja be utólag az esetet, mintha csupán jogos sérelmét próbálta volna kulturáltan rendezni (panaszkönyv elkérése, stb.). Hogy vajon tényleg így volt-e? Valószínűleg sosem fogjuk megtudni. Nem fognak előkerülni az incidenst dokumentáló, eleve hang nélküli felvételek. A KFC-nek sem érdeke a további szarpofozás; korrektül, profin le is zárták az ügyet a maguk részéről, a megfelelő alkalmazottak felfüggesztésével, az 500 ezres jótékonykodással. (Utóbbi egyébként ügyes húzás, s összességében mindkét fél számára nagyszerű image-építő, igazi win-win.) Ha a belső vizsgálat esetleg ki is deríti, pontosan mi történt, az már cégen belül marad, nem fogunk róla a médiában olvasgatni, és addigra már nem is fog senkit érdekelni a történet.

Anno a nyolcvanas évek végén, amikor a kommunista rendszer már csak árnyéka volt önmagának, március 15-ére az SZDSZ szamizdat-hősei szokás szerint odahívták a világsajtót, hogy megmutassák, ahogy megverik majd őket a rendőrök. Utóbbiak erre azonban már nem voltak hajlandóak (bizonyára más volt már a pártutasítás), és minden provokáció ellenére csak annyit mondtak: »Demszky Úr, itt ma nem lesz verés«. Bár verés nem lett, de a média, a nyilvánosság erős fegyver volt akkor is, ma is. És különösen erős, ha alapvetően igazunk van. Fizikailag nyilván Dávid és Góliát küzdelme zajlott volna az újságíró és a kidobó között, így a felvétel és ennek nyilvánosságra hozatala kifejezetten okos módszer. A személyes beszámoló pedig vérprofi újságírói munka, minden részletében kiválóan kidolgozva. Benne a sejtetéssel, hogy felismerték, hogy Index-es (és talán ezért is verték meg), frappánsan beleszőve a whisky-kóstolót is (»de azért nem voltam részeg«), az pedig különösen ravasz, hogy direkt »csak« a Facebook-on írta meg, hiszen borítékolható volt (sőt, talán előre megbeszélt), hogy az anyagot majd átveszik a haveri médiumok, s így kap szélesebb nyilvánosságot. Ügyes, na.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2017. október 19. 22:15
Azt hiszem egy kicsit más megvilágításba helyezi a dolgot és szerintem hihetőbb ez a belsős infó. Szabó Z. részegen tántorgott be a KFC-be, majd kötekedni kezdett – állítják az ultrák http://pestisracok.hu/szabo-z-reszegen-tantorgott-kfc-majd-kotekedni-kezdett-allitjak-az-ultrak/
Miklós
2017. október 19. 11:58
Nagyon sok liberális gondolkodású ismerősöm a poszt megjelenése után alig órákkal sajnálatát kifejezve megosztotta a pórul járt liberális újságíró beszámolóját. Többeknél azt tapasztaltam, hogy képtelen elfogadni azon hozzászólásokat, melyek arról szólnak, hogy meg kéne tudni a másik oldalról is, hogy mi történt pontosan az étteremben. Egy ittas ember bemegy egy önkiszolgálóba, aztán megverik. Az ittas ember beszámólója szerint lényegében ok nélkül. Elég valószínűtlen történet.
Teréz A Piréz
2017. október 18. 23:16
Biztos aznap "EGYET BESZÓLSZ-KETTŐT KAPSZ" akció volt a KFC-ben. Ha az egész egy Bud Spencer- Terrence Hill filmben történik, a széplelkű píszí honfitársaink a hasukat fogják a röhögéstől, és valószínűleg Bud Spencernek drukkolnak. Egyébként a provokálásnál gyávább és megvetendőbb dolog hirtelenjében nem jut eszembe.
Volo
2017. október 18. 23:07
Egy ujságírót nem szabad. De Szabó Z-t igen. Ő nem ujságíró csak egy ..... szóval őt szabad!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!