Képzeljük el azt a világot, ahol megszűnnek a pártok meg a politikai döntéshozatal

2020. június 29. 19:05

Nah, valami ilyen zajlik a Facebook hirdetési bojkottálás kapcsán.

2020. június 29. 19:05
Jámbor András
Jámbor András
Facebook

„Képzeljük el azt a világot, ahol megszűnnek a pártok meg a politikai döntéshozatal, mert »az romlott és rossz«, és helyette a fogyasztásunkkal döntünk arról, hogy egy-egy multi, hogyan döntsön a jövőnkről.

Nah valami ilyen zajlik a Facebook hirdetési bojkottálás kapcsán. Péntek óta olyan gigacégek mint Unilever, a Pepsi vagy a Coca-Cola, amelyek mind durván szennyező és kizsákmányoló cégek lettek a jófiúk, mert bojkottálják a Facebookot a hirdetésük megszüntetésével mivel a cég szabadon hagyja Trumpot hülyeségeket posztolni.

Ez a pillanat pedig tökéletesen meg is mutatja milyen irányba megyünk, és miért hiba ha a fogyasztásunkkal próbáljuk befolyásolni a politikát ahelyett, hogy intézményeket hoznánk létre, hogy visszaszereznénk a politikai döntéshozatalt.

Egyrészt tényleg teljesen nevetséges, hogy a Trump Facebook-posztjainál jóval nagyobb kárt okozó cégek tisztára moshatják magukat azzal, hogy a mi fogyasztásunkból összegyűlt tökével zsarolnak egy másik céget. Miközben a foglyul ejtett nemzetállami, amerikai politika nem képes szabályozni a Facebookot. Így ők lesznek a jófiúk, miközben működésükben csak akkor lehetnének jobbak a Facebooknál, ha a jó fej cég értékhatárát, valahol a pokol bejárata és előszobája között húznánk meg. Van itt minden a környezetvédelemtől, az olcsó munkaerő kizsákmányolásán át a rossz alapanyagokig. 

Másrészt pedig ezeknek a cégeknek pont ebben a kérdésben a legkényelmesebb is jó fejnek lenni a Facebookal. A Facebook moderációja egy álkérdés, és mégis ezt az álkérdést, meg a fake news álkérdést tartja felszínen a média, miközben a probléma a közösségi média kapcsán azzal az algoritmussal és adathalászattal van, amelyben a mi adataink a termékek, amelyet aztán a nagycégek az érzelmeink manipulálására és így a fogyasztásunk erősítésére, a félelmeink erősítésére, a társadalmak individualizálására használnak.

Miközben most a jófej Unilver, Pepsi, Meg Coca-Cola tiltakozik, hogy a Facebook bojkottálja a szemét Trumpot, asközben nap mint nap fejnek meg minket keltik bennünk a kedvet a termékeikhez, targetálják a hirdetéseiket ugyanezen a Facebookon, ha elhangzik egy beszélgetésben a Cola, vagy a mustár szó, és nyomják az arcunkba hogy fogyasszunk.

Miközben most a jófej Unilver, Pepsi, Meg Coca-Cola tiltakozik, hogy a facebook bojkottálja a szemét Trumpot, egy olyan világot hoznak létre a hirdetéseikkel, amiben az értékeket egyre inkább individualizálják a fogyasztást emelik a helyére, és közben teszik ezt olyan platformok segítségével, amik azt az információ zuhatagot erősítik, amelyben egyre nehezebb a valós és hasznos információkat kihalászni, amely nem ad kontextust a történéseknek az itt és most logikájával lehetetlené teszi a társadalmak számára a kritikus, kontextussal teli gondolkodást.

A helyzet az, hogy ez ezerszer veszélyesebb mint Trump és ezerszer durvábban rombolja a demokráciát, és pont ennek aq következménye, hogy olyan alakok mint Trump kihasználva a közösségi média félelemturbózó képességét, a felháborodásra építő hírfogyasztását, egyáltalán a hatalom közelébe kerülhet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. június 30. 11:53
Osztán a Facebook cenzúra meg dübörögjön csak tovább a nagy demokrácia jegyében, köcsög? Látszik hogy a pedigréd nagyon alpári, firkász! Intézményeket hozzanak létre? Olyanokat ahol a Jámbor félék felelősség nélkül pofázhatnak érdemi munka nélkül? Ez a te meg eszmetársaid formája.....az INGYENÉLÉS!!!!!!!
atila68
2020. június 30. 10:29
Facebookon vannak hirdetések?
néhai Ch.Pilot
2020. június 30. 09:36
Jámbor Kérődzőnknek már-már természetfeletti tulajdonsága, hogy akármiről tud bődületes baromságot írni.
flesh ripper
2020. június 30. 06:11
Jámborbandi, kimondottan előnyös lenne számodra, ha kussolnál. Nem kellene folyton világgá kürtölnöd ostobaságodat! Vagy, havonta csak egyszer..., az is sok lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!