Négy kérdés nem hagyhat nyugodni bennünket a Vodafone-ügylet kapcsán

2022. augusztus 24. 09:18

A Vodafone nemcsak harmadiknak számít a piacon, de az elmúlt években ráadásul veszteséges is volt. Mi indokolhatná a 715 milliárd forintos brutális árat?

2022. augusztus 24. 09:18
null
Fekete-Győr András
Fekete-Győr András
Facebook

„A 715 milliárd forint felfoghatatlanul sok pénz magyar viszonylatban. Gondoljunk csak bele: alig pár százmillió forinttal kevesebb, mint amibe a választási osztogatás került (pedig az gyakorlatilag padlóra küldte a magyar gazdaságot). Akkor is felfoghatatlan összeg ez, ha papíron »csak« 350 milliárdot állnak belőle az adófizetők, a többit pedig a 4iG fizeti. (Persze ez utóbbit is lényegében az adófizetők állják. Elvégre mennyiben függetleníthető a közpénzektől az a cég, aminek a Fidesz-közeli Jászai Gellért a tulajdonosa, és ami javarészt közbeszerzéseknek köszönheti a növekedését?) De vegyük csak a 350 milliárdot: ennyi pénzből meg lehetne oldani a pedagógusok béremelését (pedig a kormány szerint ezt ugye az uniós pénzek nélkül nem tudjuk megvalósítani); négyszer akkora összeg ez, mint amennyi pluszbevételt a KATA eltörléséből remél a kormány; huszonnyolcszor (!) annyi, mint amit a gazdák kártalanítására fordít (12,5 milliárd forint); közel százmillió forinttal több, mint amit a rezsivédelmi alapba szán. Tényleg egy szociális válság közepén kell erre költeni a pénzt? Miközben évtizedek óta nem látott adóemelésekkel, megszorításokkal sújtják a lakosságot?

Tegnapelőtt éjfélig maradt ideje a kormánynak arra, hogy megfelelő garanciákat adjon az Európai Bizottságnak a jogállamisági aggályokra. A GKI szerint ha nem sikerül megállapodni a Bizottsággal, tartósan 430 forint köré kerülhet az euró, és akár három százalékkal is visszaeshet a GDP-növekedés. Ez utóbbi egy eleve recesszióval (sőt: a magas infláció miatt stagflációval) fenyegető gazdasági helyzetben önmagában tragédia lenne. Tényleg a Vodafone államosítása most a legfontosabb »nemzetstratégiai jelentőségű« kérdés a kormány szerint? Nem az uniós források megmentése lenne az?

De ha már közérdek, »meg nemzetstratégiai jelentőség«: nemcsak az ügylet időzítése vagy összege felfoghatatlan, de az is, hogy ennyit költenek egy olyan cégre, aminek a piaci részesedése mindössze 26 százalék (szemben pl. a Magyar Telekom 44 százalékával, ami még így is csak 325 (!) milliárd forintot ér). A Vodafone nemcsak harmadiknak számít a piacon, de az elmúlt években ráadásul veszteséges is volt. Mi indokolhatná a 715 milliárd forintos brutális árat?

Azt pedig már csak félve kérdezem: nem zavarja a kormányt, hogy egy olyan céggel (4iG) bonyolít le több százmilliárdos tranzakciókat, aminél nemrégiben házkutatást tartottak adócsalás gyanúja miatt? Vagy ezt csak akkor tartja aggályosnak, ha szocialista politikusok kerülnek gyanúba miatta?”

Kapcsolódó

A 4iG a magyar állammal közösen megveszi a Vodafone Magyarországot

Az előfizetés-részesedés arányában a Vodafone a magyar piac abszolút második legnagyobb szereplője. Bővebben!

Nagy Márton a Vodafone felvásárlásáról: A tranzakció nemzetstratégiai jelentőségű

A miniszter elmondta, a 2010 utáni kormányoknak mindig is kitüntetett célja volt, hogy a nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban a magyar tulajdon arányát erőteljesen növelje. Bővebben!

Az előfizetés-részesedés arányában a Vodafone a magyar piac abszolút második legnagyobb szereplője. A miniszter elmondta, a 2010 utáni kormányoknak mindig is kitüntetett célja volt, hogy a nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban a magyar tulajdon arányát erőteljesen növelje.

 Nyitókép: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SoLa67
2022. augusztus 26. 11:19
Ülj le fiam! Közgazdaságtanból egyes! Egy cég értékét nem csak az elmúlt pár év vesztesége vagy nyeresége határoz meg.
csato42
2022. augusztus 25. 20:28
ÖCSI! Ne tegyél fel egyszerre négy kérdést mert láthatod, belezavarodsz.
Kopaszpapa
2022. augusztus 25. 13:12
Kedves Negru Gyor, ezt ti nem tudhatjátok, a ti sleppetek (Horntól, gyurcsótányékig) csak az eladásban érdekelt. Tönkretette gazdád, és az elődei az országot, a Hazámat, beerőltették az euba, ahelyett, hogy egészséges kereskedelmi viszonyban maradtunk volna azokkal is, és a valódi szövetséges Orosz, és Kínai piaccal is. Te ezt nem tudod, te egy igazi hazátlan emberi roncs vagy, ne adj utasításokat Magyarország választott kormányának, nincs jogod kétségbe vonni 2/3 döntését zsidóbérenc kommunista szarkupac
5m007h 0p3ra70r
2022. augusztus 25. 11:35
"A Vodafone nemcsak harmadiknak számít a piacon, de az elmúlt években ráadásul veszteséges is volt. Mi indokolhatná a 715 milliárd forintos brutális árat?" A kérdés jó. Nyilván egzakt válasz is van rá. Miért nem jár utána ha ennyire fontos ez, és miért nem osztja meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!