Moltalanítás

2023. június 03. 17:49

Nagyon finoman, de mintha a városvezetésnek is üzenne a Mol közleménye.

2023. június 03. 17:49
null
Szöllősi György
Szöllősi György
Nemzeti Sport

„Meggyőződésem, hogy egy futballklub akkor igazán önazonos, ha a játékosai, a szurkolói és a vezetői-tulajdonosai-támogatói is döntően abból a közösségből (városból, régióból, társadalmi csoportból) valók, amelyet a klub képviselni igyekszik. Nos, a modern profi futballban ez szinte már sehol sincs így (még a hagyományaikra mégoly büszke angol csapatokat is sorra vásárolják föl az amerikai, közel-keleti befektetők, míg a szurkolóik, játékosaik, szakembereik már régen a világ minden tájáról érkeznek), talán naivitás is ilyen ideális modellt remélni, akár idehaza is. 

A Mol Fehérvár FC-nél (amelynek a folyton – most megint – változó nevét illetően is voltak, vannak identitásproblémái) régóta érezhető, hogy finoman fogalmazva sem teljes a harmónia a csapat hagyományos közege, Székesfehérvár hivatalos és nem hivatalos képviselői, valamint a klub – ha úgy tetszik – kívülről jött menedzsmentje, tulajdonosa és főszponzora kapcsolatában. Hogy hogyan és ki miatt alakult így, azt nehéz szétszálazni, de azért is szomorú ez, mert az elmúlt 13 évben, amíg a Mol egyre növekvő mértékben állt a – város által minimális mértékben támogatott – csapat mellé, olyan sikerkorszakot élt át a klub, amely csak az UEFA-kupa-döntős Videoton időszakához hasonlítható, sőt bizonyos eredményeket tekintve túl is szárnyalta azt (háromszor is magyar bajnok lett a fehérvári egyesület, ami azelőtt egyszer sem sikerült). Mindez ráadásul a magyar futballnak olyan átmeneti, nehéz periódusában történt, amikor különösen sokan irigykedtek a Vidinél kialakult pénzügyi stabilitásra, szakmai, infrastrukturális fejlődésre. 

Az utóbbi hónapokban azonban, amikor ezen új mércéhez mérve gyengébben teljesített a csapat (pedig az idény elején még idegenben verte meg a Kölnt!), csaknem kiesett az NB I-ből, olyan indulatok törtek a felszínre, amelyeket figyelve tulajdonképpen nem is kellene csodálkoznunk a főtámogató pénteken bejelentett döntésén. Egy kicsit mintha azt üzenné: ha tényleg nem elég jó, ami a támogatásunkkal a klubnál történt, ha a tulajdonos a magyar szinten fényűző gazdasági háttér megteremtéséért, a Mol bevonásáért, az elmúlt másfél évtized sikereiért elismerést nem, de a gyenge szereplésért éles kritikát érdemel, akkor hát tessék megpróbálni nélkülünk. Cser-Palkovics András fehérvári polgármester a bajnokság végén »drasztikus, az alapokat is érintő változásokat« sürgetett, de gyanítom, hogy nem egészen erre, a főszponzor távozására gondolt. Pedig nagyon finoman, de mintha a városvezetésnek is üzenne a Mol közleménye, ahogyan azt is érzékelteti, hogy a Sepsi, a DAC és a Topolya szponzoraként több sikert könyvelhetett el a cég mostanában.”

***

***

Nyitókép: MTI/ Vasvári Tamás 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2023. június 05. 13:46
Ez az elhájasodott kormányseggnyaló hernyó. A Puskás-nagykövet.
Lajoss
2023. június 04. 19:45
Gyurka lapját is megtámogatták az adófizetők néhány milliárddal..:(
Reszelő Aladár
2023. június 04. 08:45
Az önkormányzatnak akkor kell beszállni, ha nincs piaci szponzor. Itt most volt, így nem kellett. Meg általában a támogatás nem átutalt közpénz kötegekben történik, hanem olcsó bérleti díjjakban, felújításokban, átengedett bevételek formájában. Az pedig a tulajdonos dolga, hogy kiderítse, hogy miként lett egy jó alapokon nyugvó, rendezett és sikeres klubból egy kupleráj, ahol az utolsó fordulóban csak a Honvéd veresége miatt maradtak benn. Igen a Köln megvolt idegenben, ott pedig a szezon összes puskapora elfogyott. Van egy nyarak kitalálni, hogy hogyan tovább. Kell egy új modell, kevesebb lóvéból, akár fiatal hazai tehetségek felfuttatásával és néhány hazai veterán, de még sikerre éhes játékos összegyúrásával. Kecskeméten működött, meg lehet próbálni itt is, a bajnoki cím momentán amúgy is elérhetetlen.
kortárs
2023. június 03. 21:36
Majd a város beszállhat a mol helyett és megmutathatja mit tud. :) Vagy lesz egy erős nb2-es csapat a Vidiből is? :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!