Rossz feministák? Emiatt akadt ki a Partizánra a Pride

2021. március 31. 10:18

Balogh Zsófia nekiment a transznemű mozgalomnak a Partizán nőnapi adásában és március 30-án, kedden is. A Pride tiltakozik. Itt a Partizán adása.

2021. március 31. 10:18
null

„Én a rosszfajta feminista vagyok. Egy transzfób. Egy TERF. A kormány kirekesztő narratíváját erősítem a véleményemmel, és hozzájárulok a transzemberek szenvedéséhez. Képtelen vagyok szolidáris lenni a nőtársaimmal, és semmi keresnivalóm az emberi jogi mozgalomban.” 

Ezzel a felvezetővel kezdte a Partizán méltatlankodást kiváltó adását Balogh Zsófia, aki a feministák és a transznemű mozgalom közti törésvonalról beszélt az adásban, azt is megemlítve, hogy időnként eme kérdésben a feministák egy része a konzervatívokkal ért egyet. Az adás azért született meg, mert a Partizán nőnapi adásában is kritikát kapott a transzmozgalom. 

Akkor az adás végén a műsorvezető munkatársunkkal, Szilvay Gergellyel beszélgetett, másik vendége pedig a transzkritikus feminista kutató, Betlen Anna lett volna, aki azonban technikai okok miatt nem tudott bekapcsolódni. A műsorba meghívták a transzmozgalom feminista szószólóit is, de ők nem kívántak élni a lehetőséggel. 

Balogh Zsófia megjegyezte: a mozgalmon belül a transzpárti oldal nem szívesen vállalja a nyílt vitát, a transzkritikus oldal pedig nem mer beszélni.

A Pride az adásra válaszul azzal címmel tette ki közleményét, hogy „a szolidaritás nem egy torta, ami elfogyhat, ha sokaknak adsz”. Ebből is látszik, hogy az LMBTQ-mozgalmat és a feminizmust sok feszültség hatja át, sok a belső ellentét, de kifelé a legkisebb közös többszörös mentén kommunikálnak. Úgy tesznek, mintha az emberi jogi beszédmóddal el lehetne fedni és meg lehetne szüntetni azt, hogy a feminizmus és a transzmozgalom szemlélete egyszerűen nem egyeztethető össze egymással. 

Arról, hogy a nemváltó műtét valójában lehetetlen, itt írtunk, arról pedig, hogy miként teszi tönkre a tinilányok életét a transzmozgalom, itt. A látszólagos átalakítást sokan megbánják, de a visszaút majdhogynem lehetetlen. Hogy ki fogja megbánni és ki nem, azt lehetetlen megmondani előre. Walt Heyerről, aki megbánta a nemváltást, itt írtunk. Hogy az egyik legismertebb transz, Jamie Shupe hogy bánta meg mindezt, azt itt mutattuk be.
 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaffogó hebrencs
2021. április 01. 08:39
Sosem érezte magát magyarnak...
kaffogó hebrencs
2021. április 01. 08:38
ŐGy jó mindenki teste, ahogy van... hát persze.
teljesenertelmetlen
2021. március 31. 22:00
Csak idő kérdése volt, hogy ezek a zavaros devianciák egymásnak essenek. Mi éljük csak a magunk normális életét, és neveljük így a gyerekeinket is.
Biivisz
2021. március 31. 18:20
Danton (Madáchnál): "Robespierre, megelőztél csupán, Ez az egész, ne kérkedjél vele. ... De ím, ezennel felszólítalak, Hogy három hó alatt kövess ez úton. - Bakó, ügyes légy - órjást vesztesz el." Nem is tudom, miért jutott ez eszembe ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!