Orbán Viktor: Kína meghívott bennünket, hogy vegyünk részt a kínai gazdaságban (VIDEÓ)

2024. május 09. 17:27

„A 21. századot meg akarjuk nyerni, de ehhez a győzelemhez a világ legmodernebb technológiájára is szükség van” – jelentette ki a miniszterelnök.

2024. május 09. 17:27

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján hazánkban köszönthetjük Hszi Csin-ping elnök urat. Húsz év telt el azóta, hogy Kína elnöke Magyarországra látogatott” – kezdte a sajtónyilatkozatot Orbán Viktor.

A kormányfő azzal folytatta, „nem is gondoltuk, hogy soha sem volt akkora kockázata egy nemzetközi vagy egy világméretű háborúnak, mint most. Akkor még egy egyközpontú világrendben éltünk, most pedig egy több központúban, melynek egyik tartóoszlopa a kínai. 

Magyarország mindig is baráti kapcsolatokat ápolt Kínával, mindig is baráti országként tekintettünk Kínára, 

az »egy Kína elvét vallottuk« mindig is”.

„Elnök úr látogatására különösen is szükségünk volt éppen most, amikor a szomszédunkban háború zajlik. (...) Európa ma a háború oldalán áll, az egyetlen kivétel Magyarország, amely azonnali tüzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz. (...) Az a meggyőződésünk, hogy ennek a háborúnak csak a tárgyalóasztalnál lehet véget vetni”. Itt megjegyezte, hogy Kína is békekezdeményezéssel állt elő, melyet Magyarország teljes mértékben támogat. 

Baráti együttműködésből stratégiai partnerség

Orbán Viktor felidézte, hogy 20 éve a kereskedelmünk értéke a legutóbbi kínai elnöki látogatákor még csak 3 milliárd dollár volt, most pedig 12 milliárd, azaz négyszeresére növeltük. Valamint akkor csak egyetlen légijárat volt a két ország között, most hét kínai nagyváros érhető el közvetlenül Budapestről – ismertette.

„Akkor még elköteleződés nélküli baráti együttműködésről beszélt a két ország, 

ma pedig már a közösen kiadott nyilatkozatunk is stratégiai partnerségről szól. 

Megtiszteltetés, hogy Kína meghívott bennünket, hogy vegyünk részt a kínai gazdaságban, játszunk szerepet a kínai gazdaság modernizációjában. S nagy lehetőség számunkra, hogy Kína hajlandó részt venni a magyar gazdaság fejlesztésében és modernizációjában” – jelentette ki a kormányfő.

A kormányfő azzal folytatta, hogy „húsz évvel ezelőtt nem lehetett Magyarországon, legfeljebb nagyítóval találni kínai beruházást. Tavaly az összes Magyarországra érkező beruházás háromnegyede Kínából érkezett. 

Jelen pillanatban 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarország területén. 

Az önök befektetései emberek tízezreinek adnak munkát, biztonságos és kiszámítható megélhetést. Ezekért beruházásokért persze mi versenyzünk, mert a kínai vállalkozások maguk döntik el, hogy hol valósítják meg ezeket a beruházásokat. Büszke vagyok arra, hogy mi ebben helytállunk” – hangzott el.

Orbán Viktor felszólalásában arra is kitért,hogy 

Magyarország továbbra is korrekt és tisztességes körülményeket biztosít a kínai vállalatok számára”

S megteremtjük annak a lehetőségét, hogy a legmodernebb nyugati és keleti technológia Magyarországon találkozhasson, és építhessen ki együttműködést”.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarország stratégiai találkozási pont lehet Kelet és Nyugat között

Magyarország a keleti nyitás stratégiájával mélyítette a Kínával való gazdasági kapcsolatokat az elmúlt években, amik mostanra értek be: ezek a jelentős beruházások főként az elektromosjármű-iparra és zöldenergia-tároló rendszerekre fókuszáltak, segítve Magyarországot az európai elektromobilitás központjává válni. Hszi Csin-ping elnök látogatása tovább erősíti ezt az együttműködést, és azt jelzi, hogy Magyarország stratégiai találkozási pont lehet Kelet és Nyugat között.

„A 21. századot meg akarjuk nyerni!”

A magyar miniszterelnök ezt követően arról beszélt, hogy a magyaroknak komoly ambíciói vannak. „Egy szégyenteljes évszázadot elvesztettünk, de a 21. századot meg akarjuk nyerni, ehhez a győzelemhez partnerekre, befektetőkre, és a világ legmodernebb technológiájára van szükség, ezért köszönök a kínai elnöknek és delegációjának azt az együttműködést, amely 

a legjobb, a világ legmodernebb technológiákat hozza Magyarországra elektromobilitásban, vasútiparban és IT-szektorban.

 Emellett újabb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket exportálhat Magyarország Kínába, valamint kiterjesztik az együttműködést a nukleáris ipar teljes spektrumára, amely nemcsak gazdadági tény, hanem a bizalom kifejeződése is” – sorolta. Orbán Viktor hozzáfűzte, hogy 50 éve jelen vagyunk ebben az iparágban, és jelenleg is Európa legnagyobb nukleáris fejlesztése Magyarországon történik.

„Az a tervünk a következő évtized elejéra már Magyarországon 60-70 százalék között lesz a nukleáris energia aránya” – tekintett a jövőbe a kormányfő.

Orbán Viktor azt is megköszönte Hszi Csin-pingnek, hogy Kína díszvendégként hívta meg Magyarországot a Kínai Nemzetközi Befektetési és Kereskedelmi Kiállításra Hsziamenbe, „ahova Magyarország el is fog menni, és legjobb tudása szerint mutatja meg, hogy mire vagyunk képesek”.

A közös sajtónyilatkozatot alább tekintheti meg:

Hszi Csin-ping: Bízom a kétoldalú együttműködésben a két ország között

Hszi Csin-ping felszólalásában elmondta, nagy örömmel tölti el, hogy állami szintű látogatáson vehet részt Magyarországon. Ezt követően köszönetet mondott Sulyok Tamás köztársasági elnöknek, Orbán Viktor miniszterelnöknek és a magyar kormány tagjainak a vendégszeretetükért.

Majd leszögezte, hogy „a történelem során most tapasztalhatjuk a legjobb kapcsolatot a két ország között. Barátságos és gyümölcsöző tárgyalást folytattam a miniszterelnök úrral. Mélységében megvitatuk álláspontunkat és 

konszenzust érünk el a kínai-magyar kapcsolatok erősítése tekintetében za új korszakban”.

„Fontos, kétoldalú együttműködést alátámasztó dokumentumokat írtunk alá és bízom a jövőbeni kétoldalú együttműködésben a két ország között”.

„Orbán Viktor miniszterelnök úrral egyetértettünk abban, hogy Kína és Magyarország mindig is jó barátok voltak, amelyek bíznak egymásban és segítenek egymásnak, és kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítására törekednek”.

Hszi Csin-ping arról is beszélt, hogy úgy döntöttek, közös nyilatkozatot adnak ki, melyben bejelentik az átfogó, stratégiai partnerséget Kínára és Magyarországra vonatkozóan az új korszakra való tekintettel.

Ebből az új kiindulási pontból minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy 

az együttműködést egy arany útra vezessék, amely nagyobb célok elérését szolgálja”. 

Ez lehetővé teszi számukra, hogy újabb lendületet adjanak a két ország fejlődésének.

Mindkét fél fenntartja a szoros együttműködést magas szinten, megerősítik a párbeszédet és kormányzati tapasztalatokat osztanak meg egymással, támogatják egymás érdekeit – folytatta.

„Kína nagyra értékeli Magyarország szilárd elkötelezettségét az egy Kína-elv irányába és támogatja Magyarországot a nemzeti érdekeinek megfelelő gazdasági fejlődés útján. Mindketten egyetértünk abban, hogy 

az Övezet és Út kezdeményezés, illetve Magyarország keleti nyitás stratégiája kompatibilisek egymással” 

– húzta alá a kínai elnök, hozzátéve: szorosabbra vonják az együttműködést, mélyítik azt például a kereskedelmi és a pénzügyi területen, valamint előmozdítják a Budapest-Belgrád vasútvonal megvalósulását és más projekteket.

Hszi Csin-ping arról is beszélt, mindkét fél hisz abban, hogy szilárd alapja van a hagyományos barátságnak a két ország között és folytatják a két ország nyelveinek tanításának támogatását, kihasználják a kulturális központokat, megerősítik a sport és a média területén az együttműködést, valamint előmozdítják a kölcsönös tanulást a különböző kultúrák és emberek között. Tovább javítják a kölcsönös belépési és kilépési politikát, előmozdítják a közvetlen járatok fejlődését.

A kínai elnök a közös sajtótájékoztót azzal zárta, hogy 

Kína közös fejlődést és prosperitást kíván élvezni Magyarországgal, 

a közös erőfeszítések segítségével Kína és Magyarország fényesebb jövő elé tekint”.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping hamarosan sajtónyilatkozatot tesz

A legfrissebb értesülések szerint nemrég véget ért Orbán Viktor és Hszi Csin-ping egyeztetése a Karmelita kolostorban. Először az együttműködések aláírása történik meg, ezt követően a magyar miniszterelnök és a kínai elnök közös sajtónyilatkozatot tesz, melyet Magyarország Kormánya Facebook-oldalán bárki élőben figyelemmel követhet.

Kezdődnek a tárgyalások!”

A magyar-kínai csúcsról Orbán Viktor miniszterelnök is beszámolt közösségi oldalán.

A Hszi Csin-pinggel közös fotóhoz csak annyit írt kísérőszövegként: „Kezdődnek a tárgyalások!”

 

„Érdekünk, hogy minél több kínai beruházás érkezzen Magyarországra”

Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása kapcsán, hogy 

elsősorban gazdasági jelentősége van a találkozónak.

 „Míg húsz éve messze le volt maradva Kína az unióhoz képest, addig ma már magasabb a gazdasági teljesítménye” – jegyezte meg a tárcavezető, majd arról beszélt, hogy Kína a világ egyik vezető gazdasági hatalmává vált. „Ezért is érdekünk, hogy minél több kínai beruházás érkezzen Magyarországra”.

Ezt is ajánljuk a témában

Konkrét megállapodások

Gulyás ezt követően kijelentette, „konkrét megállapodások születtek, 

ezek egy része célokat, lehetséges közös projekteket jelöl ki.

Ezzel kapcsolatosan ma délután a magyar miniszterelnök és a kínai elnök tesz bejelentést” – mondta a miniszter.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 407 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­­g­­­a­z­­i n­i­­­m­­f­o­­­m­­á­­n­­i­­­á­k­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Mich99
2024. május 12. 22:56
@valódi Ki lop? Nézd meg Budapestet, 2010-ben óriási adóssággal vette át a FIDESZ aztán kifizette a városnak, és 2019-ben 220 milliárddal a kasszában adta át. Most meg már megint üres Tolvaj Geri megint elkezdett hitelt felvenni...
bagira002
2024. május 11. 02:31
Guruló dolláros kommunisták-Brüsszel igyekeztek Magyarországot az euból kinyomni , kiéheztetésen szankciókon át mindent elkövettek ellenünk . Most meg az bajuk élünk kiutat találtunk a brüsszeli fojtogatásból , nem hagytuk magunkat kinyírni. Nyugati tőkés világ leggyalázatosabban bánnak velünk magyarokat pusztítanák a betolakodókkal ukrán háborúval eus pénzek megvonásával.
Valodi
2024. május 10. 11:29
smillingcoast 20:53 "Nem tetszik a mandiner új felülete. Régen sokkal jobb volt, mikor a hozzászólások és az arra adott reakciók is egy folyamban látszottak." - höhöhö .... hozzányúlt a fidesz, szarrá is vált! Mint minden más is ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!