Pressmanék megint adakoztak: milliók bukkantak fel kormánykritikus médiumok mögött

2024. május 11. 18:49

Több mint 30 millió forintnyi amerikai közpénz érkezik „a magyarországi országos és helyi független média támogatása, valamint a sajtószabadság védelme és erősítése” érdekében.

2024. május 11. 18:49
null

Nyitókép forrása: ATTILA KISBENEDEK / AFP

 

Az amerikai adófizetők dollárjai immár másodjára is hozzájárultak a magyar média működéséhez: annak kormánykritikus részéhez, hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

A Soros György hálózatával kapcsolatba hozható Ökotárs Alapítvány és a Mérték Médiaelemző Műhely eredményt hirdetett a Szabad média pályázaton. Helyi és tematikus, de országos médiumok is kaptak forrást az Amerikai Egyesült Államok Budapesti nagykövetségétől, vagyis David Pressmanéktól.

Hét pályázó kapott több mint 30 millió forintnyi támogatást, mert – mint az a kiírásban szerepelt – kulcsfontosságú

a magyarországi országos és helyi független média támogatása, valamint a sajtószabadság védelme és erősítése”.

  • Élet és Irodalom: 4,5 millió forint;
  • Fókusz Stúdió: 5,194 millió forint;
  • Magyar Narancs: 3,826 millió forint;
  • Szegeder.hu: 2,131 millió forint;
  • Enyugat.hu: 5,187 millió forint;
  • Revizor Online: 4,591 millió forint;
  • Első Pesti Egyetemi Rádió: 4,994 millió forint.

Az előző, januári körben más médiumok kaptak jelentős-jelentősebb támogatást. Akkor az Átlátszó.hu (9,9 millió forint), a Debreciner (9,9 millió forint), a Klubrádió (5,1 millió forint), a 444.hu (10 millió forint), a Nyugat.hu (4,9 millió forint) és a Telex (7,8 millió forint) nyert. De a Magyar Narancs is 9,9 millió forintot.

Mint arra a Magyar Nemzet felhívta a figyelmet, a pályázat kiírói ugyanaz a Soros György alapítványaihoz köthető kör volt, és a finanszírozó is az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége volt, azonban ekkor több mint 115 millió forintot osztottak szét.

Ezt is ajánljuk a témában

Pressman-gate: de ki a nyertese az amerikai pénzeknek?

A lap ugyanakkor megjegyezte, az USA-ból érkező pénzek legnagyobb nyertese továbbra is az Ezalényeg.hu propagandaportál, és annak kiadója, az ifjabb Páva Zoltán alapította Oraculum 2020 Kft. Ifj. Páva több szálon (volt) köthető az MSZP-hez, a DK-hoz. A Korányi Dávid vezette Action for Democracy egymilliárd forintnak megfelelő dollárt utalt át az Oraculum 2020 Kft.-nek 2022-es országyűlési választások évében, amiből ifjabb Páva Zoltán cége 324 milliót tovább is utalt a Bajnai Gordon és több, Gyurcsány Ferenc körébe tartozó személy érdekeltségében levő DatAdathoz, emlékeztetett a lap.

Arra viszont már a Mandiner.hu hívta fel a figyelmet korábban, hogy a többek között fentebb is említett médiumok nincsenek elnyomva, pénzügyi mérlegük többségében pozitív. A függetlenobjektív vidéki sajtó helyzetét tavaly augusztusban vizsgáltuk.

Nézzék meg, hogy álltak akkor!


 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:32
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­é­­­k­­e­­­l­­­d­­ ­­a­ ­­­s­­­z­­e­x­­­i­ ­­p­­u­­­n­­c­­i­­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
bagira002
2024. május 14. 01:58
Nyugattól függő fos média.
Kétes
2024. május 12. 16:29
Pressman sillabusza kezdő magyar influenszereknek. „Nem dicsőíted az USA politikáját; nem mondod magad amerikabarátnak; nem szólítasz fel embereket, hogy támogassák Amerikát . Soha . Semmilyen körülmények között . Azt mondod, független idealista vagy . Nem igazán értesz a politikához, de hiszel a nyitottságban . Megdöbbent, megrémít, viszont ami az országunkban végbe megy. Azt gondolod, az oroszok az egész világra veszélyesek. Áhítod a nemzetek közötti megértést . Gyűlölöd a fasizmust . Úgy véled az Orbán rendszer romlott . Ezt hangoztatod újból és újból és újból . De ennél semmi többet .”
istvanpeter
2024. május 12. 11:02
Némileg tévedés azt hinni, hogy az emberek, hogy mindent elhisznek a médiának, mert a hitelük már erősen megkopott és alig tartalmaznak tényleges tájékoztatást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!