Kiakadtak az oroszok Magyarországra

2024. május 04. 17:14

„Kimondhatjuk, hogy a NATO komolyan készül egy lehetséges konfliktusra velünk” – árulta el a véleményét Marija Zaharova a magyar vezetésű NATO-hadgyakorlatról.

2024. május 04. 17:14
Marija Zaharova

Nyitókép: SEFA KARACAN / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

A NATO-nak a hidegháború óta legnagyobb, az orosz határok közelében január vége óta folyó és május végéig tartó európai hadgyakorlata annak bizonyítéka, hogy az észak-atlanti szövetség egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül – jelentette ki szombaton az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Marija Zaharova visszautasította a NATO azon minapi vádját, miszerint Oroszország hibrid támadásokat indít a szövetség tagországai ellen. Szerinte ez a vád félrevezető, csupán azt szolgálja, hogy elterelje az emberek figyelmét a NATO ügyködéséről.

Éppen a NATO az, amely hibrid háborút folytat Oroszország ellen azzal, hogy fegyverrel, hírszerzési információk átadásával és anyagilag támogatja Ukrajnát

– írta közleményében.

A NATO Steadfast Defender 2024 fedőnevű, 90 ezer katonát mozgósító gyakorlatsorozatán, amelynek elemeit Norvégiától Romániáig terjedő különböző helyeken rendezik meg, Zaharova szerint „minden lehetséges eszközzel gyakorolnak, hibrid és hagyományos fegyverekkel is”.

Kimondhatjuk, hogy a NATO komolyan készül egy lehetséges konfliktusra velünk”

– szögezte le a szóvivő.

A NATO januári bejelentése szerint az összes tagország részvételével megrendezendő Steadfast Defenderrel a cél annak demonstrálása, hogy a szövetség Oroszországgal szemben képes megvédeni a teljes területét egészen az orosz határig, tehát elrettentő célú.

A Bátor Harcos névre hallgató többnemzetiségű harccsoport egy lehetséges külső támadás elleni védekezést gyakorol. A magyar, olasz, horvát, valamint török hadsereg zászlóaljainak közös gyakorlata a Magyar Honvédség vezetésével fog megvalósulni május 1. és május 22. között.

Zaharova már januárban nyíltan provokatívnak nevezte a gyakorlatsorozatot,

és arra figyelmeztetett, hogy az megnöveli a katonai incidensek kockázatát, és tragikus következményekkel járhat Európára nézve. Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem tervezi megtámadni egyik NATO-tagállamot sem.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta januárban, hogy a gyakorlatsorozat fenyegető Oroszországgal szemben, nemrégiben pedig azt, hogy „ez a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 365 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ferenc9-2
2024. május 11. 09:41
Hi-hi... Az azért jó, hogy egy szóval sem említette Zaharova Magyarországot, az unalmasan sokadik NATO hadgyakorlat résztvevőjeként. Mit keres a NATO Ukrajnában 2014 óta?
Yoshee
2024. május 06. 11:34
Mi ez a clickbait cím és cikk ?!? Mandiner Szerkesztősége! Most már a Blikk-ről és Bors online-ról veszik át a híreket? És a cikkeket sem ellenőrzi senki, hogy egyáltalán mi áll bennük?
Jose
2024. május 06. 06:53
A cikkben egy k..rva szó nincs Magyarországról. Akkor mi indokolja a címet? A mandit nem érdekli az olvasói véleménye, elég szomorú.
2024. május 05. 21:38 Szerkesztve
Kedves Zaharova asszony. Megértem aggályát, de szerintem senki nem azért gyakorlatozik mifelénk, hogy védelmen túl elinduljon akárcsak Ukrajnába. Őrült barmokat a briteknél és franciáknál kellene keresni. Macron tiszta sor és tény, hogy buggyant kisnapóleoni ambíciói vannak, de nála sokkal veszélyesebb az angol elhatározás, mozgolódás, meg ürügykeresés a bevonódásra. Ha új belépőktől tart, akkor svéd-finn-angol a veszélyes nem a hadgyakorlatunk országai, bár ezek közül török az eléggé sumák...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!