Guggoló szlávok, tuningolt kettes Golfok és a „big biznis”, ami mindent megér, na meg mi, magyarok

2024. május 11. 13:26

Több mint egymillióan követik a kelet-európaiakon röhögő mémoldalt, ahol gyakran felbukkan Magyarország is. Az oldal gazdája az orosz-ukrán háborúról is beszélt a Mandinernek.

2024. május 11. 13:26
Squatting Slavs
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Ismerős a kőkemény tekintetű, baltával faragott arcú alak – ellenzős sapka, susogós melegítő, Adidas márkájú vagy éppen makkos cipővel? Nálunk ez elég lenne ahhoz, hogy nyóckeri kismaffiózó legyen valaki, de a szláv országoknál több kell a sztereotipikus, posztszovjet, kelet-európai szettnél: fontos a testtartás is, a szabályos guggoló póz; plusz az egyik kézben sokszor cigaretta, a másikban alkohol. A háttérben panelrengeteg, kosz, galambok – meg is érkeztünk. Ez a guggoló szláv, a Squatting Slav, Kelet-Európa kisgengsztere, aki pár éve mémek formájában támadt fel és hódította meg az utóbbi években az internetet.

Squatting Slav In Tracksuits Facebook-oldal
"Csak menj ki a szabadba az majd felvidít" Odakint:
Forrás: Squatting Slav In Tracksuits Facebook-oldal

Az internetes mémek nagy részének az a sajátossága, hogy anonim szerzők készítik – igaz ez a Squatting Slav mémekre is – azonban Matei Tabacu kihasználta a mémpiaci rést. A szemfüles és élelmes fiatalember létrehozta saját Facebook-oldalát, a Squatting Slavs in Tracksuits (vagyis kb. „guggoló szlávok melegítőben”) című mémoldalát, ahová saját, kapott és „közbeszerzett” alkotásokat tölt fel, s amelynek követőtábora mára 1,2 milliósra duzzadt. Közben webshop is nőtt az oldal mellé, mindenféle szlávos ruházati és egyéb termékkel, egyszóval: beindult a dolog. Az oldal pörög, tele „jellegzetes” kelet-európai helyzetekkel a főtéren történő disznóvágástól a Lamborghini csomagtartóján történő, bicskával való falatozáson át a rettenetes állapotú utakig és furcsa építészeti megoldásokig.

Fizetésnap
Forrás: Squatting Slav In Tracksuits Facebook-oldal

Tabacu néhány interjút is adott, a Bored Pandának például úgy fogalmazott, „nagyon egységes közösség vagyunk, amely szigorúan ragaszkodik mindazon szokásokhoz és hagyományokhoz, amelyek szlávokká tesznek bennünket”. A Hirado.hu-nak pedig a magyar követőket méltatta, noha, mint bevallotta, nincs semmi kötődése hazánkhoz: „Az elmúlt három évben elképesztő mennyiségű magyar rajongója lett az oldalnak, főként Budapestről. Nem tudom, hogy találtak rá az oldalra, de naponta kapok képeket, ezzel is magyarázható, hogy megnőtt a magyar vonatkozású tartalom száma”.

"Magyarország nem szláv"
Forrás: Squatting Slav In Tracksuits Facebook-oldal

A kezdetekről a Mandiner kérdésére úgy fogalmazott: mindig is vonzotta a „szláv kultúra” minden formája „a hagyományoktól, szokásoktól, ételektől az életmódig, és minden szláv ország lenyűgöző tája”, amikor 2015-ben létrehozta a Squatting Slav in Tracksuits oldalt, még nem talált hasonlót a Facebookon. „ez volt a fő oka annak, hogy létrehoztam a többit is, mint például a »Scenic Depictions Of Slavic Life«, »Babushka«, »Lada Life«.” – sorolja. 

Egyébként csaknem másfél millió követőnél járt, amikor a Facebook algoritmus letekerte az oldalt. „feltöltöttünk egy autóról készült fotót, sajnos nem vettük észre, hogy egy náci jelképet ábrázoló matrica volt rajta, ezért korlátozták az elérésünket” – mondta. „Sajnos az oldal stílusa miatt, és mert egyesek nem értik, hogy ezeknek az oldalaknak a célja szigorúan a humor, idővel bizonyos korlátozásokat kaptam”.

A Hirado.hu-nak azt is mondta: „Mi, mint szláv nép karöltve azokkal az országokkal, mint például Magyarország és Románia stb., amelyek a kommunizmus hatásának kitettek voltak, más nemzetekhez képest rendkívül fejlett humorérzékkel bírunk. Ez a tulajdonság generációkon keresztül öröklődött. Közös sorsunk, történelmünk a rossz dolgokon is megtanított minket nevetni. Talán ez is lehet az oka annak, hogy olyan gyorsan nőtt az oldal követőbázisa”.

Egyébként a „big biznis” mém is neki köszönhető: egyik nap kapott egy képet egy Lamborghiniről, egy burekkel a légterelő szárnyán, és azt írta rá, hogy „big biznis here”. Kitette az oldalra, majd özönleni kezdtek a hasonló képek hozzá, s megszületett a műfaj.

"Az igazi szlávok a "nagy biznisz" után
Forrás: Squatting Slav In Tracksuits Facebook-oldal

Mint a Mandinernek elmondja, a követői „a világ minden tájáról érkeznek, beleértve a tengerentúlt is. A sorrend egyébként követők száma tekintetében: USA, Egyesült Királyság, Csehország, Ausztrália, Magyarország, Szerbia. Az átlagéletkor 25-34 év”.

De Tabacu úgy véli, a mindennapi élet illeti a legtöbb posztját: „csak ki kell menned az utcára, és közvetlenül magad előtt látod a mémeket. Kezdetben csak én készítettem mémeket az oldalra, de mostanra rengeteget kapok is, amelyek közül néhány zseniális”. Az egyik kedvence a „guess the country” – vagyis a „találd ki melyik ország?” – itt ugye a követők tippelhetnek, honnan származik egy-egy fotó; a másik, amikor hírességekre hasonlító külsejű, láthatóan kelet-európai személyeket posztolnak olyan szövegekkel, mint pl. „Hugh Laurie egy hét Balkán után”.

"De Niro egy hét Szerbia után"
Forrás: Squatting Slav In Tracksuits Facebook-oldal

Mindezt alapvetően a saját örömére, hobbiként, bár a webshopból van némi bevétele is – a saját kedvence egyébként egy – a szláv népeknél jellemző faliszőnyeget mintázó – egérpad. „Egyszer két óra munka egy nap, máskor tizenhat, ahogy kijön, de szeretem csinálni” – vallja.

Elsősorban a humort tartja mindebben a legfontosabbnak. „Ennek a közösségnek az a célja, hogy a szláv országok mindennapjain röhögjünk, hiszen mi vagyunk a legjobbak abban, hogy fényt derítsünk a bajokra. Ha például anyám csinál valami vicceset a konyhában, akkor lefilmezem és felteszem az oldalra. Ennek az oldalnak az a célja, ahogy már korábban is mondtam, hogy bárhol, bármin, bárkin nevessünk, anélkül, hogy ezt bárki személyesnek venné és felháborodna rajta” – fogalmaz.

Kínai hekkerek: "minden adatbázist meghekkelünk Romániában!" A román adatbázisok:...
Forrás: Squatting Slav In Tracksuits Facebook-oldal

Vannak azért kevésbé humoros témák is, jelesül amikor két szláv nép – az orosz és az ukrán – éppen pusztító háborút vívnak. „A háború kitörése után a közösség kettészakadt. Sajnos már nem posztolok sok ilyen témájú mémet, mert az emberek felháborodnak, és azzal vádolnak, hogy egyik vagy másik oldalt támogatom, pedig soha semmilyen módon nem foglalkoztam politikával”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:32
🍓 ️ ­­­É­r­­t­é­­­k­­e­­­l­d­­­ ­­a­­­ ­s­­z­­e­­­x­i­ ­­­p­u­n­­­c­­i­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
B_kanya
2024. május 13. 14:38
"gilou-au-clavier 2024. május 11. 14:47 Madjarisztán is pont ilyen. Ha majd a 6-7 millióból 50% cigány lesz, még ilyenebb, még balkánibb lesz, more." Több magyar él már a Kárpát-Medencében, mint román Romániában. Ha így megy tovább, hamarosan megérjük azt is, hogy többen leszünk itt a Medencében, mint ukrán Ukrajnában. Pláne, ha nem marad Ukrajna - ami tragédia, de nem baj.
abcd2k
2024. május 13. 13:47
A faszi nem tudja mi a különbség a humor és a gúny között, javasolnám neki tanulmányozásra Monty Pythont, Karinthyt meg hiába is mondanám. Nyilván nem véletlen, hogy tőlünk budapestieket említ, a kört akár be is szűkíthetnénk kerületi szintre is. Abban biztos vagyok, Mohamed karikatúrát nem merne kitenni, mert megkeresnék és azon nem röhögne.
Wind19
2024. május 12. 15:52
1. Nem vagyunk Kelet Európa. Mi Közép Európa vagyunk. 2. Nem vagyunk szlávok. A szláv(slavic, slave) szolga, alja nép. A magyar sosem volt és nem is lesz az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!