Sztankovics Mourinho intelmét követi, Bognár György a Mandinernek elárulta, mi lenne, ha Varga Barnabás náluk játszana

2024. május 14. 06:02

Két év elteltével ismét összecsap a Magyar Kupáért a Ferencváros és a Paks. A vezetőedzők kiélezett csatára és sok nézőre számítanak a Puskás Arénában. Kiderült, hogy mivel járult hozzá a Fradi a tolnai együttes meneteléséhez.

2024. május 14. 06:02
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Facebook/Paksi FC

***

Ferencváros 25-ödször vagy Paks először? Ez a kérdés a labdarúgó Magyar Kupa szerdai (19.30, Puskás Aréna) döntője előtt. A bajnokságot sorozatban hatodszor megnyerő Fradi az utolsó forduló előtt a második helyen álló, a fővárosiakat jó ideig szorongató tolnaiakkal csap össze. A papírforma egyértelműen a Ferencváros sikerét ígéri, ám a paksiak éppen a 2022-es, 3-0-ra elveszített döntő és az NB I-ben elszenvedett 6-1-es zakó tapasztalatait felhasználva szeretnének visszavágni.

Annyiban más felkészülni egy kupa párharcra, hogy egy mérkőzésen dől el. Nyilván jelen pillanatban is a Ferencváros az esélyese ennek a találkozónak. Azt gondolom, egy mérkőzésen sok minden történhet. Két évvel ezelőtt játszhattunk itt szintén egy döntőt a Fradi ellen. Olyan hangulat vett körül minket, amihez a játékosok nem voltak hozzászokva. 

Akkor úgy érzem, hogy simább volt a fölényük, most talán szorosabbá tudjuk tenni ezt az összecsapást” 

– vágott bele a közepébe a Paksi FC vezetőedzője a Puskás Arénában tartott sajtótájékoztatón.  

Védekezés és Varga

A Mandiner felvetette, hogy alapvetően a kezdeményező játékot kedveli Bognár György csapata, ám a Fradi ellen vélhetően nem lesz erre lehetősége, s egyfajta célfutballal kompenzálhatja az ellenfél fölényét. Ugyanakkor a kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató együttes karakterétől távol áll ez a harcmodor.

A szakmában úgy tartják, ha egy jobb képességű csapattal játszol, mint a sajátod, akkor illik alkalmazkodni az ellenfélhez. Ez ésszerű. Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a Ferencváros a legjobb játékerővel rendelkezik Magyarországon.

 A kérdés az, hogy mennyit tudunk a saját játékunkból kivinni a pályára. Hazai pályán ez ment nekünk, idegenben már kevésbé. Ez most egy semleges pálya, talán jobban kiegyenlítődnek az erőviszonyok. 

Amikor a bajnokság elején a Fraditól kaptunk egy hatost, változtattunk a csapatjátékon: sokkal kevesebb helyzetet alakítunk ki, kevesebb gólt is lövünk, mint az elmúlt években, viszont sokkal kevesebbet is kapunk. Egy masszívabb középpályás-védekezést alkalmazunk.

Amikor Bognár György csapatát augusztus végén 6-1-re kiütötte a Ferencváros, 3 gólt szerzett az a Varga Barnabás, akit Paksról igazolt a rekordbajnok. Vajon mennyire változtatna az említett erőviszonyokon, ha a válogatott csatár a kupadöntőre visszatérne?

Jelentősen nőnének az esélyeink, ha a Barna nálunk játszana! De ez nem így van, a Ferencváros játékosa. Ismerjük őt, és alkalmazkodnunk kell hozzá is” – válaszolta mosolyogva lapunk kérdésére a 62 éves tréner.

Már nem Bognár György és a Paks, hanem Dejan Sztankovics és a Ferencváros számolhat Varga Barnabás góljaival. A 2023/2024-es szezonban 29 találatnál tart a 29 éves csatár.
Fotó: Facebook/Ferencvárosi Torna Club

Ezt is ajánljuk a témában

 

Hisznek magukban

A paksi védekezés kulcsembere Windecker József. A 31 éves gólerős középpályás 11 találatnál tart a szezonban, s úgy véli egy kupamérkőzésen bármi megtörténhet.

Meg kell ragadnunk az alkalmat! Nem bízzuk el magunkat, de hiszünk magunkban.

 Ki szeretnénk élvezni minden egyes pillanatát a mérkőzésnek, de csak akkor lennék elégedett, ha hazavinnénk a kupát. Hozzá vannak szokva ezekhez a döntő mérkőzésekhez, nekünk kevesebb ilyen rutinunk van. Nagy veszítenivalónk nincs: ha nyer a Ferencváros, akkor győz a jobb csapat, de ez a mérkőzés lesz, mint a két évvel ezelőtti. Nem azért, mert nem képviselnek olyan szintet, hanem, mert a paksi csapat sokat tudott előre lépni. Ezért is vagyunk bizakodóak.”

Az FTC középpályása, az izraeli válogatott Mohamed Abu Fani 6 gólnál és 17 (!) gólpassznál jár a szezonban. A 26 éves játékos szerint készen állnak a kupadöntőre.

„Mindenki izgatott, az egész csapat meg akarja nyerni a döntőt, ennek megfelelően fogunk pályára lépni.”

 

José Mourinho intelmei

Vélhetően már Dejan Sztankovics szavai hatottak játékosára, amikor a hozzáállásra utalt. A 45 éves tréner a bajnoki címek mellett kétszer vezette szerb kupagyőzelemre a Crvena zvezdát, játékosként pedig Bajnokok Ligája-, UEFA Kupa- és Klub világbajnoki döntőt is sikerrel vívott meg, csakúgy, mint 6-6 alkalommal az olasz kupa és szuperkupa sorsáról határozó mérkőzéseket. A Paks elleni azonban az első Magyar Kupa fináléja lesz.

Egyetlen mérkőzés, egy döntő. Számos edzővel dolgoztam együtt pályafutásom alatt, egyikük, 

José (Mourinho – a szerk.) azt mondta, a döntőket nem játszani kell, hanem megnyerni, mert nem akarunk csupán résztvevők lenni. 

A Magyar Kupa kiemelt verseny, nagyon fontos a magyar futball számára. Mindkét csapat nagyon jól és direkt módon játszott eddig a szezonban, mindkettőben sok jó játékos van, és nagy a nyomás. Lehet, hogy csak 6 mérkőzést kell sikeresen megvívnod ebben a sorozatban, de nagyon kemény csatákon vagyunk túl. A döntőben erősnek kell lennünk, jó mentalitással kell hozzáállnunk! Apró dolgok dönthetnek, szabadrúgások, szögletek, esetleg buta szabálytalanságok, ezért mindenre fel kell készülnünk” – tekintett előre a Ferencváros vezetőedzője, akitől a Mandiner arról érdeklődött, a klubszezon végéhez közeledve milyen állapotban van a csapata.

Nagyon szerencsés vagyok, hogy 26 bevetésre kész játékosom van a kupadöntőre. Fizikálisan teljes mértékben rendben vagyunk, de itt nem ez a lényeg, hanem, hogy készen áll-e valaki fejben. Az edzések jól sikerültek, várjuk a mérkőzést.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:31
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­é­k­­e­­­l­­d­­­ ­­a­ ­­­s­­­z­e­­­x­­i­­­ ­p­­­u­­­n­­c­i­­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!