Egészségügyi szűrővizsgálatra kötelezhetők a menekültek

2015. október 20. 10:35

Az Országgyűlés kedden elfogadta Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter egészségügyi válsághelyzetet illető javaslatát. A holnapi naptól kezdve egészségügyi szűrővizsgálatra kötelezhetők a menedékkérők.

2015. október 20. 10:35

Az Országgyűlés kedden felhatalmazta az országos tisztifőorvost, hogy kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhessen el a menedékkérőknek a tömeges bevándorlás okozta vagy más egészségügyi válsághelyzetekben. A képviselők 160 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadták el Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének erről szóló javaslatát, amely a kihirdetését követő napon lép hatályba. A szűrővizsgálatok helyét a menekültügyi hatóság jelölheti ki.

A Ház döntése értelmében ha a menekültstátuszért folyamodó az államhatárról szóló törvény szerinti tranzitzónában adja be kérelmét, akkor ott kell elvégezni a szűrővizsgálatot. Ebben az esetben a tranzitzónából az ország területére való belépés feltétele egy igazolás, amelyet a szűrővizsgálatot végző szerv állít ki a vizsgálati minták levételéről. A törvénymódosítás kimondja, hogy tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben az egészségügyi válsághelyzeti szabályok alkalmazandók, ami Balog Zoltán indoklása szerint lehetővé teszi az egészségügyi ágazat hatékony reagálását, Magyarország közegészségügyi–járványügyi biztonságának szavatolását.

Az elfogadott szabályozás azt is tartalmazza, hogy az egészségügyi válsághelyzeti ellátásban részt vevőknek az egészségbiztosítás által fedezett összegen felül felmerülő költségeit a központi költségvetés téríti meg. Balog Zoltán általános indoklásában azt írta: Magyarország közegészségügyi–járványügyi helyzete jelenleg stabil, azonban a tömeges bevándorlás okozta migrációs nyomás szükségessé tesz olyan intézkedéseket, amelyekkel a kialakult helyzet hatékonyan kezelhető. A most javasolt szabályok biztosítják az ország közegészségügyi–járványügyi védelmét – hangsúlyozta a miniszter.

 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2015. október 20. 17:44
Ez már olyan "eső után köpönyeg". Addig kellett volna, amíg ezrével jöttek, most hogy határzár van, már nincs kit szűrni.
Vadjoe
2015. október 20. 12:34
Na, tiltakozhat is egyből az AngryBirds, vagy MigrantsAid, vagy mi a bánat a neve.
Pandaka pygmaea
2015. október 20. 11:36
Ajaj, mi lesz ebből. Megint jönnek majd a náci táborokról vizionáló hazai és európai idióták...
Xenon
2015. október 20. 11:22
Előbb rúgják már alaposan picsán az oltásellenes idiótákat. Az ideérkező maláriás vagy HBV-s nem fog fertőzni, ellenben a kanyaró az alternatív barmok között igen (érintve a még túl fiatal vagy nem immunizálható vétlen közösségeket is).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!