Ez áll a megnövekedett benzinár hatterében

2023. szeptember 08. 13:42

Az üzemanyagárak alakulása mögött nemzetközi és országspecifikus okok egyaránt meghúzódnak.

2023. szeptember 08. 13:42
null

A Mandiner pénteken beszámolt róla, hogy az elmúlt időszakban jelentősen – a KSH adatai szerint júliushoz képest 8,2 százalékkal – emelkedett a járműüzemanyagok ára. A környező országokat megvizsgálva Magyarországon az egyik legmagasabb az üzemanyagok ára jelenleg – írta meg a Világgazdaság. A legfrissebb adatok szerint a hazai benzinkutakon a 95-ös benzin literenkénti ára 643 forint, kizárólag Szlovákiában (666 forint) és Ausztriában (658 forint) magasabb a benzinár ennél. A környező országok közül a legalacsonyabb benzinárakkal Romániában (563 forint) és Bulgáriában (547 forint) találkozhatunk.

A hazai benzinár 31 forinttal haladja meg a környező országok benzinárának átlagát.

A lap emlékeztetett rá, hogy az üzemanyagárak alakulása mögött nemzetközi és országspecifikus okok egyaránt meghúzódnak. A nemzetközi folyamatok közül kiemelhető, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia csökkentette termelését, míg az országspecifikus tényezők közül az orosz olaj Brenthez viszonyított árelőnyének csökkenése és a tranzitdíjak emelkedése a legmeghatározóbb. Fontos szempont még a forint gyengülése a dollárhoz képest.

Azzal is számolni kell, hogy jelenleg

a Mol a piaci átlag három és ötszörösét kénytelen kifizetni a szállításért

az ukrán és horvát vezetékhálózat tranzitdíjának növelése miatt. Nagy Márton hozzátette, hogy „mindennek ellenére sem került veszélybe, hogy év végéig a kormány egy számjegyűre csökkentse az inflációt, azonban arra az ismertetett okokból minden bizonnyal nem októberben kerül sor”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. szeptember 08. 15:32
Aha, Maráczi úr, mennyi is aktuálisan a MOL finomítói marzsa? 42-48 dollár? Ami az árakat illeti a mai napon a Brent olaj ára 90 dollár az Ural olaj ára, a Bizottság által maximálva, 60 dollár lehet a hazánkat, Szlovákiát, Ausztriát és a cseheket érintő ukrán tranzitdíj 17-21 euró/tonna a horvát tranzitdíj 19-22 euró/tonna, az erről szállított mennyiség kb az orosz import negyede
cinkegolyó
2023. szeptember 08. 14:38
Mivel az ukránok emelték a tranzitdíjat, akkor nekünk is ilyen arányban emelni kell a gázolaj árát az ukránok felé. Remélem megtörtént!
stormy
2023. szeptember 08. 14:19
az eu tolvaj adója meg a 27% tolvajáfa. az usába és aviág többi részén 300ft körül van egy liter benzin. és 25-45ft 1kW áram.
csuti-torpe
2023. szeptember 08. 14:15
csak nem a drogos yachtozgatasok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!