„Vicc kategória” – szakértő Magyar Péter konteóiról

2024. május 09. 13:31

Horváth József szerint azt, hogy 2000 ember dolgozzon egyetlen célszemélyre, még az amerikai vagy orosz titkosszolgálat sem engedheti meg magának.

2024. május 09. 13:31
null

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Ahogy a Mandineren is beszámoltunk, nemrég egy olyan posztot tett közzé közösségi oldalán Magyar Péter, amelyben közölte: „A titkosszolgálat elkezdte blokkolni a az internetet és a mobilelérést a TISZA Párt országjárásának helyszínein”. Továbbá felszólította Pintér Sándort és Rogán Antalt, hogy „ne korlátozzák az internet szabadságát, valamint a szabad véleménynyilvánítást”. 

Magyar két férfi fotóját is megosztotta, akik szerinte civil ruhás rendőrök voltak, és internetblokkolók voltak náluk. Egy másik esetben pedig – ahogy arról elsőként írtunk – a lengyel liberális Rzeczpospolita lapnak adott interjújában arról értekezett, 

hogy „kétezer ügynököt állítottak rá”, hogy a mozgását figyeljék.

Ezt is ajánljuk a témában

Reagált a rendőrség a vádakra

Időközben kiderült Magyar Péter sztorijával kapcsolatban, hogy az általa emlegetett jelzavarók egyáltalán nem úgy néznek ki, és nagyobbak is  a valóságban, mint a képen látható eszközök. Egy olyan erősségű eszköz ugyanis, amely képes lett volna valóban megzavarni az internetelérést ekkora körben jellemzően nem egy kézi, akkumulátorral működő eszköz.

Az Átlátszó rávilágított: 

a fotón látható eszköz valójában nem más, mint egy egyszerű szolgálati rádiótelefon.

Magyar kijelentéseire a rendőrség is reagált: „A rendőrség munkatársai nem blokkolták az internetet és a mobilhálózat elérhetőségét a szóban forgó gyűlésen/gyűléseken, és ilyenről nincs is tudomásunk. A közösségi oldalakon közzétett – nehezen azonosítható – fényképfelvételeken minden valószínűség szerint egy szolgálati (EDR) rádiókészülék látható, olyan, amilyet a rendőrök – így a gyűlés biztosításába beosztott munkatársaink is – használnak” – fogalmaztak a Telexnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Lapunk megkereste Horváth Józsefet, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértőjét, hogy segítsen nekünk Magyar elméleteinek nyomába eredni.

Szakmai képtelenség

Ha vicces kedvemben lennék, először biztosan azt mondanám, amit Bástya elvtárs: »szerénység, Virág elvtárs, szerénység!« 

Azt, hogy a titkosszolgálatok 2000 embere dolgozzon egyetlen célszemélyre, még az amerikai vagy az orosz titkosszolgálatok sem engedhetik meg maguknak” 

– mondja lapunknak a szakértő, majd viccelődve megjegyzi: „még James Bond ellen sem dolgozik kétezer ellenséges ügynök”. 

Horváth József szerint ez egy olyanfajta képtelenség, ami azt jelentené, hogy Magyarországon felhagynak mindenféle más – a nemzetbiztonsági törvény szerint kötelező – munkával, és csak egy dologra koncentrálnak, ez esetben Magyar Péterre. „Ez egészen egyszerűen fizikai képtelenség és lehetetlen. A legveszélyesebb emberrel szemben is, hogyha valakit figyelni akar a titkosszolgálat, akkor néhány tucat emberrel megoldja. Ez egy szakmai képtelenség” – teszi hozzá.

Internetblokkolás

Horváth József szerint azt, hogy technikailag mire képes – vagy mit tud blokkolni és mit nem – egy szolgálat, az emberek hajlamosak kiszínezni és felnagyítani, gyakran olyan dolgokat is belelátnak helyzetekbe, amelyek csak a fantázia világában léteznek. 

A szakértő úgy véli: annyi történhetett csupán, hogy valószínűleg túlterhelődött a helyi hálózat.

Számos más alkalommal előfordult már, hogy ilyen eseményekről mindenki egyszerre tudósít – labdarúgó mérkőzésektől kezdve, a nagyobb koncerteken át a nyári fesztiválokig, időről időre előfordulnak ilyen helyzetek. Az, hogy célzottan csak valakinek a mobilját vagy az internetjét blokkolják, egyelőre még csak a fantázia világa” – fogalmaz a szakember.

Civil ruhás rendőr

Horváth József a Magyar Péter fotóján szereplő civil ruhás rendőr kapcsán kihangsúlyozta: 

Ne keverjük össze a rendőrséget és a titkosszolgálatokat! 

Az a civil ruhás rendőr valószínűleg egy bűnügyi nyomozó volt.” 

A biztonságpolitikai szakértő szerint normális, ha civil ruhás rendőrök adott esetben egy ilyen rendezvényen szolgálatot teljesítenek, ha kéri őket a szervező. Mint mondja: akár egyenruhások, akár civil ruhás rendőrök is jelen lehetnek ilyenkor, hogy kiszűrjék például a  zsebtolvajokat vagy a provokátorokat egy ekkora tömegben. „Közös érdek, hogy az efféle rendezvények békében menjenek le” – szögezi le.

Ezt is ajánljuk a témában

Horváth József szerint nyilvánvaló, hogy sokszor sokan szeretik a titkosszolgálatokat „a gonosz birodalmaként feltüntetni, noha a magyar titkosszolgálatok nagyon szigorú EU- és NATO-szabványok szerinti törvényi szabályozás alapján dolgoznak a magyar emberek érdekében”. 

Ráadásul – mint fogalmaz – a szolgálatoknak általában annyi munkájuk van, hogy azokhoz képest egy ilyenfajta történet kitalálása, egyenesen sértő a szolgálatok számára.

Ez az egész egy vicc kategória, hiszen nem Oszama bin Ladenről vagy James Bondról beszélünk” 

– húzza alá.

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­I­­g­­a­­­z­­­i n­i­m­­f­­o­­m­­á­­n­­i­á­­k­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Lajoss
2024. május 09. 18:25
Derék 3/3-as szemétláda a Józsi…. Naná,hogy segíti a jelenlegi állampártot…🤮
hegyaljai-2
2024. május 09. 18:19
A pártja honlapjának nyitó mondata: TÉGLÁRÓL TÉGLÁRA VESSZÜK VISSZA A HAZÁNKAT Ez így azért veszélyesen hangzik. A bontás biztos, az újjáépítés bizonytalan. Kicsit hasonlít arra, hogy "a múltat végképp eltörölni indul..." Kapott erre felhatalmazást? Én egyébként a "vesszük" helyet inkább a "visszaadjuk" kifejezésben bíznék.
2024. május 09. 17:29 Szerkesztve
"Horváth József szerint nyilvánvaló, hogy sokszor sokan szeretik a titkosszolgálatokat „a gonosz birodalmaként feltüntetni, noha a magyar titkosszolgálatok nagyon szigorú EU- és NATO-szabványok szerinti törvényi szabályozás alapján dolgoznak a magyar emberek érdekében”. Ráadásul – mint fogalmaz – a szolgálatoknak általában annyi munkájuk van, hogy azokhoz képest egy ilyenfajta történet kitalálása, egyenesen sértő a szolgálatok számára. Ez az egész egy vicc kategória, hiszen nem Oszama bin Ladenről vagy James Bondról beszélünk” "Ez eddig a legnagyobb átverés Ráncfelvarrás zajlik a CIA Magyarországra szakosodott egyik fedőcégénél, az új modellt Magyar Péternek hívják." Most valakik hazudnak szokás szerint, vagy igaz, amit Orbánék a CIA-ról és az ellenzék kapcsolatáról írnak, és akkor szuverenitás kérdése a védekezés, vagy az igaz, hogy nincs veszély, és nem lényeges Magyar Péter, vagy bárkinek a szerepe. Na munkásőrök, mi az igazság? Jöhet az anyázás, ahhoz nem kell ész!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!