Alig pár hónap alatt százmilliók futottak át a Karácsony Gergelyt támogató civil szervezeten

2022. június 14. 18:00

Íme a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület beszámolója, közhasznúsági melléklete.

2022. június 14. 18:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Tekintélyes mínusszal zárt a Karácsony Gergely főpolgármester köré gründolt Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület – derült ki a szervezet egyszerűsített éves beszámolójából és közhasznúsági mellékletéből. Ugyan a 2021 júniusában bejegyzett egyesületnek nem volt teljes éve,

amelyhez társult 282 millió 930 ezer forintnyi kiadás, így a Kilencvenkilenc Mozgalom mínusz 19 millió 630 ezer forintos adózott eredménnyel zárt.

A valójában a városvezető kormányfőjelölti kampányát megsegíteni hivatott szervezet (amely a cél szerinti beosztását a következőképpen határozta meg: családvédelem, egészségkárosultak, rászorultak, idősek támogatása és önsegélyezés) nem részletezte, miként állt össze a bevétele. Saját bevallásuk szerint nem részesültek az egyszázalékos személyi jövedelemadó felajánlásokból, normatív támogatásból, az Európai Unió (EU) strukturális alapjaiból, a Kohéziós Alapból nyújtott támogatásból, de a mozgalom közszolgáltatási bevételre sem tett szert.

Korábban több alkalommal kerestük a szervezetet, hogy részletezzék kampánybüdzséjüket. S bár ígéretet kaptunk arra, hogy honlapjukon nyilvánosságra hozzák az adományok felhasználását, ez a mai napig nem történt meg. A portál egyébiránt egy ideje inaktív, ahogy a Kilencvenkilenc Mozgalom Facebook-oldala is.

a szervezetet, hogy részletezzék kampánybüdzséjüket. S bár ígéretet kaptunk arra, hogy honlapjukon nyilvánosságra hozzák az adományok felhasználását, ez a mai napig nem történt meg. A portál egyébiránt egy ideje , ahogy a Kilencvenkilenc Mozgalom is.

Ugyanígy homály fedi az egyesület kiadásait is. Annyi azonban bizonyos, hogy Karácsony tavaly októberi visszalépéséig, amikor is Budapest első embere Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt mögé állt be az ellenzéki előválasztás második fordulójában, kiemelkedő összegeket fordítottak a főpolgármester Facebook-oldalára. Így konkrétan a Kilencvenkilenc Mozgalom, illetve a szintén Perjés Gábor által navigált Mindenki Budapestért Egyesület. Előbbi a közösségi portál hirdetéstárának adatai alapján 2019. április 15. és 2021. október 11. között 104 millió 518 ezer 386 forintot, utóbbi 15 millió 142 ezer 988 forintot szánt a főpolgármester oldalára. Hasonlóak a Google adatai, amelyek szerint e felületen is a Kilencvenkilenc Mozgalom dominált a Karácsony-féle hirdetéseknél.

Nem mellékes a kiadások szempontjából, hogy tavaly augusztusban az egyesület azt állította: „adományokból” származó, 25 millió forint „körüli” összeggel szállnak bele a főpolgármester népszavazási kezdeményezésének, ezzel pedig lényegében miniszterelnök-jelöltségének népszerűsítésébe. Akkori tájékoztatásuk szerint hétszáz óriásplakáton, háromszáz citylighton és ezer, úgynevezett B1-es poszteren hirdették a referendumot, illetve ezzel egy időben online felületeken is elindult a kampány.

Csakhogy pár hónappal később beszédes dokumentumok láttak napvilágot a sajtóban. Egy 2021. augusztus 26-i e-mail szerint Patek Gábor (akinek neve több alkalommal is felmerült az Anonymus-videókban, az egyik felvételen például Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármester korábbi kabinetfőnöke és egy ismeretlen férfi egy autóban ad és vesz át pénzkötegeket) a Key Price Kft. nevében eljárva kért ajánlatot és elérhető felületlistát száz óriásplakát elhelyezésére. Patek azt írta, megrendelőként a Karácsony-féle Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, de felhívta a figyelmet arra, hogy a végfelhasználó a Kilencvenkilenc Mozgalom lesz, „amely jelenleg nem jogi személy”.

Az üzlet megvalósult, hiszen az erről szóló számlát is bemutatták. A JCDecaux Hungary Zrt. által kiállított bizonylat szerint a 123 hirdetési felületért mindössze 5,2 millió forintot kellett fizetni, az 51 millió forintos árból a Key Price Kft. közel 46 millió forint engedményt kapott.

Nyitókép: Facebook

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. június 15. 09:48
Alig pár hónap alatt a rendeleti kormányzás idején több ezer milliárd, közpénz és közvagyon futott át és esett a kormánynak nevezett rablóbanda martalékául, mint alapítvány, amire alkottak egy olyan törvényt, hogy innentől kezdve, nem közvagyon és közpénz. Rohadjatok meg a tetves kurva anyátokba férgek !!!
bagira
2022. június 15. 02:20
Karácsony a fővárost leamortizálja tönkretételen munkálkodik , turisták a dk-moslék vezetők után ítéljék meg a kormányt. ,, Elkeserítő helyzet a budapesti aluljárókban; gyakorlatilag minden falat graffitik borítanak – Videó! Budapest legforgalmasabb csomópontjainak aluljáróit jártuk be, ahol a legtöbb ember megfordul nap mint nap, és a külföldieknek is az első benyomást ezek az aluljárók adják. A látvány magáért beszél,,
Gombóc XVI. Artúr
2022. június 14. 19:29
A CÖF-röl vajon mikor fog ilyen cikket írni a Fidesz tulajdonolta Mandiner????
Lajoss
2022. június 14. 19:00
Gyerekek,a CÖF hány száz millió közpénzt kap évente?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!