Hatalmas pénzeső zúdul 2023-ban a magyar vállalkozásokra, itt vannak a részletek

2023. január 26. 11:12

A február 1-jén induló Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramnak, a valaha volt egyik legnagyobb kormányzati hitelprogramnak is az a célja, hogy a magyar gazdaság elkerülje 2023-ban a recessziót, és a gazdasági növekedés elérje a 1,5 százalékot – erről beszélt a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár egy csütörtöki sajtó-háttérbeszélgetésen.

2023. január 26. 11:12
null

„A 700 milliárd forintos keretösszegű Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram kiegészíti a kormány más, már futó programjait, így például a Széchenyi-kártyát” – mondta Lóga Máté, hangsúlyozva, hogy a Baross Gábor-programmal együtt idén mintegy 3000 milliárd forintra emelkedik a magyar vállalkozások számára elérhető finanszírozási források volumene.

Az Eximbank nyújtja a hátteret

Az újraiparosítási programot az Eximbank ernyője alatt hajtják végre – ahol rendelkezésre áll a szükséges pénz, tehát újabb költségvetési forrást nem igényel az akció –, de nagyban támaszkodnak a hazai kereskedelmi bankokra, amelyek képviselőivel egyeztettek is a napokban. A hitel tehát közvetlenül az Eximbanktól és az általa nyújtott refinanszírozási hitelen keresztül a kereskedelmi bankoktól is igényelhető lesz.

A vállalatoknak kínált hitelek kamatai jelenleg olyan magasak – akár 20 százalék körüliek is lehetnek –, amelyek az új kölcsönhöz jutást és a lejáró hitelek refinanszírozását gyakorlatilag ellehetetlenítik

– magyarázta a Baross Gábor-program szükségességét az államtitkár, jelezve, hogy az NHP Hajrá! programban nyújtott hitelek egy jelentős része, mintegy 300 milliárd forintnyi is lejár idén, ami szintén kihívás elé állítja a vállalatokat.

El kell kerülni a recessziót

A Baross Gábor-program a mostani piaci kínálathoz képest rendkívül kedvező kamatokkal kínál forgóeszköz-, beruházási és zölberuházási hiteleket: forinthitel esetében 6, euróhitel esetében pedig 3,5 százalékos kamaton, de ha zöldberuházásról van szó, 5 és 3 százalék a kamatszint, függően attól, hogy forint vagy euró alapú a hitel. Kisgergely Kornél Eximbank-vezérigazgató jelezte, már most nagyon nagy az érdeklődés a termékek iránt, így jó rajtra számítanak.

Jövőre ismét kilőhet a magyar gazdaság - Nagy Márton a Mandinernek

Amilyen gyorsan jött, olyan hamar el is tűnhet az infláció - állítja Nagy Márton. Kitartunk-e a forint mellett? Meddig maradnak az ársapkák? Interjú a gazdaságfejlesztési miniszterrel Európa és hazánk kilátásairól, a Vodafone-ügyről és arról, hogy miért nem repül Ryanairrel. Kacsoh Dániel és Szalai Laura interjúja a Mandiner hetilapban.

„A hitelprogram jelentősen szolgálja azt a célt, hogy a magyar gazdaság 2023-ban elkerülje a recessziót, és a gazdasági növekedés elérje a 1,5 százalékot” – mondta Lóga Máté, aki szerint a gazdasági klíma ugyan jelentősen javul, de a helyzet nagyon törékeny az ukrajnai háború miatt. A program inflációs hatását firtató kérdésre az államtitkár úgy reagált: a kormány meglátása szerint a gazdaság újraindulását most leginkább kamattámogatott hitelekkel lehet elősegíteni.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2023. január 27. 07:49
"Hatalmas pénzeső zúdul 2023-ban a magyar vállalkozásokra," -csak el ne kiabáljátok... -na-ja, és a sorsunkra az életünkre is meghatározó, eldöntő háború zajlik, valahol a Nap-rendszeren túl, úgyhogy nem is érdemes említeni...
brekker
2023. január 26. 22:21
Újra lehet kötni az elbaszott energiaszámlákat? Most, hogy olcsóbb a gáz?
Akitlosz
2023. január 26. 20:06
Ezek szerint tovább folytatja az állam a pénzteremtést, marad az infláció, mint mindig.
Igazszó
2023. január 26. 18:03
Mese habbal. Ilyeneket hazudoznak 13,5 éve. A haverjaiknak és a multiknak lesz pénzeső a mi kontónkra, mint eddig is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!