Szibériai gázmezőket cserélt német gáztározókra a Gazprom

2015. szeptember 07. 17:10

Noha a nyugat gazdasági szankciókkal próbálja szorongatni Oroszországot, a Gazprom éppen európai befolyásának kiterjesztésén fáradozik. Múlt pénteken jelentették be, hogy a cég egy csereszerződés keretében szibériai gázmezők ellenében német gáztározókhoz jutott, miközben az Ukrajnát elkerülő, Északi Áramlat nevű gázvezeték kapacitásának megduplázásáról is döntés született.

2015. szeptember 07. 17:10

Az orosz Gazprom a német BASF vegyipari cégcsoporttal kötött nagyszabású csereszerződés keretében széles hozzáférést szerzett a németországi gázpiachoz és gáztározókhoz – adta hírül a The Moscow Times. A megegyezés annál is inkább meglepetés volt, mert a felek kilenc hónappal ezelőtt beszüntették a tárgyalásokat a „bonyolult politikai környezetre” hivatkozva.

A BASF közvetlenül nem reagált arra a kérdésre, hogy mi változott azóta, olaj- és gázkitermeléssel foglalkozó egysége, a Wintershall mindössze annyit közölt, hogy az orosz földgáz hozzájárul Európa energiabiztonságához. A Wintershall az ügylet keretében szibériai gázmezőkön jutott nagyobb részesedéshez. 

Közben megállapodás született az Északi Áramlat nevű gázvezeték kapacitásának megduplázásáról is. A vezeték által az orosz gáz Ukrajnát elkerülve, a Balti-tengeren keresztül éri el Európát.

Ezek vállalati döntések, melyekbe a német kormánynak nincs beleszólása” – szögezte le a Németország külügyminisztériumának szóvivője, Martin Schäfer. A német kormány szerint nincs összefüggés ezek, valamint az Oroszország elleni szankciók között, az ügyleteket pedig nem lehet az orosz viszony javulásaként értelmezni. 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. szeptember 07. 20:49
Mit fog szólni az unio, hogy a németek üzletelnek az oroszokkal? Nekik lehet?
GV0917
2015. szeptember 07. 19:27
Oh, semmi különös.Ottó és Iván cserélnek. Ruszki vodkát német snapszért/értsd alatta: gáztárolót teletöltve!/ Már Alexandr Nyevszkij ideje óta haragosok,csak időnként békülnek ki, ha "titkos záradékot "írnak alá,vagy mint most :gáztárolót cserélnek.És mi lesz EURÓPÁVAL?Lesz gáz. A németeknek is , a többieknek is szagos. Csak annyi különbséggel, hogy a németeké mesterségesen szagosítva merkaptánnal, a többieké természetes úton, szkatol és indol származékokkal némi kénhidrogénnel....
lynx
2015. szeptember 07. 18:07
"nincs összefüggés ezek, valamint az Oroszország elleni szankciók között" Quod licet Iovi, non licet bovi. Amit szabad Jupiternek, nem szabad az ökörnek. Nincs összefüggés Jupiter és az ökör között sem. Csak hülyének néznek.
luga
2015. szeptember 07. 17:52
Az embargót csak nekünk tartogatják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!