Áramütéssel kínozzák az ukrán foglyokat – állítja az orosz fogságból hazatért 16 éves ukrán fiú

2022. július 23. 07:15

„Hallottam az emberek kiabálását, és amikor takarítottam a szobát, vérfoltokat is láttam” – fogalmazott Vlagyiszlav Burjak.

2022. július 23. 07:15
null

Megszólalt egy tizenhat éves ukrán fiú, aki három hónapot töltött az oroszok fogságában – számolt be a The Guardian. A fiatal ukrán fiú neve Vlagyiszlav Burjak, aki azután került az oroszok fogságába, hogy családjával együtt menekülőre fogta, miután Melitopolban is kitörtek a harcok. Egy ellenőrzőponton szakították el az oroszok családjától, majd 90 napot töltött a fogságukban. 

90 napos fogság 

A fiatal fiú beszámolója szerint a fogvatartás kilencven napjában több

erőszakos kihallgatásnak, brutális verésnek és kínzásnak volt a fültanúja.

Az interjúból kiderül, hogy a tizenhat éves fiú annak az ötszáz túsznak az egyike, akik jelentős mértékben segítették az ukrajnai Polgári Szabadságjogok Központjának munkáját beszámolóikkal, a szervezet állítása szerint ezek az információk még közel sem adnak teljes képet: „ez csak a jéghegy csúcsa”. 

A Guardiannek adott interjújában Vlagyiszlav Burjak megpróbáltatásai mellett elmesélte azt is, hogy hogyan szabadult ki egy járműkonvojból. A fiú elmondásai alapján az orosz katonák azért szakították el a családjától, mert az ellenőrző ponton észrevettek egy videót a telefonján, amely néhány orosz katonáról készült, amint arról beszélgetnek, hogy nem akarnak harcolni. 

Ez feldühítette őket, és

egy géppuskás katona rám mutatott, és azt mondta, hogy követnem kell.

Ezután elvittek a sátorba, ahol megtudták, hogy egy helyi tisztviselő fia vagyok, és ezért értékes túsz lehet belőlem – mesélte a fiatal ukrán fiú. A beszámoló alapján ezután egy vaszilivkai börtönbe szállították, ahol negyven napig őrizték egy cellában, mielőtt a fogsága utolsó hónapjában átszállították volna máshová. 

A fiú állítása szerint tanúja volt több kihallgatásnak is 

„Én mostam fel a kihallgatáshoz használt szoba padlóját, és én takarítottam a tisztek szobáját is. Az én cellám csak néhány méterre volt attól, ahol a kihallgatásokat végezték.

Mivel a cellák takarítása közben szabadon mozoghattam, láthattam a kihallgatáson átesett embereket, és néha beszélgettünk egy pár percig, amikor az őrök nem figyeltek” – részletezte a fogságban szerzett élményeit. A fiú elmondása alapján egy héten legalább három kihallgatást tartottak: a foglyokat pedig áramütéssel és veréssel kínozták, néha órákon keresztül. 

Nyitókép:MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gecorbi
2022. július 24. 22:17
Ismerjük a buta, bunkó oroszokat, akik civileket öltek meg eddig is...ismertük a buta, bunkó oroszokat, akik 1849-ben és 1956-ban is leverték a forradalmainkat, 45-ben.megerőszakoltak asszonyainkat...undorító oroszok, ljob tvaju maty
nempolitizálok
2022. július 23. 12:09
A Donyecki Népköztársaság (DPR) nyomozói vádat emeltek Alekszandr Kravcov ellen, az "SS Bears" ukrán neonáci csoport parancsnoka ellen. A fogoly ügyvédje, Pavel Kosovan szerint halálbüntetésre számíthat – írja a TASS. Az "SS Bears" náci csoport tagjait az ukrán csapatok kapitulációja után fogták el a mariupoli Azovstalnál. Július elején a neonáci csoport tagjai bevallották, hogy több mint 100 embert öltek meg. Ugyanakkor nemcsak beismerő vallomásokat tettek, hanem részleteket is elárultak arról, hogyan és hol ölték meg a foglyokat és a civileket. Így például a vádlottak között van Vladimir Gapich mesterlövész, akinek egyedül 60 gyilkossága van.
józan paraszti ész
2022. július 23. 11:07
Hallottam olyan emberről, aki látott olyan embert, aki beszél olyan emberrel aki hallott olyan emberről................................................. Na ennyi a konkrétum a mesében.
NullaSalus
2022. július 23. 10:47
Örüljenek neki, hogy nem a térdüket lövik át, mint a banderisták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!