Erő vagy erőszak

2023. október 17. 08:09

Izrael remélhetően tudatában van válaszcsapása jelentőségének.

2023. október 17. 08:09
null
Galló Béla
Galló Béla
Mozgástér

„Az, hogy egy háború erős és halálos, tudjuk. Ami viszont a »precíz« jelzőt illeti, inkább azt jelzi, Izrael remélhetően tudatában van válaszcsapása jelentőségének. Pontosabban annak, hogy a háború jellege milyen reakciókat válthat ki majd a világközvéleményben.    

Hiszen a terror mindig hidegen kalkulál – mint most is. Arra számít, hogy a civilek, sőt kisdedek váratlan, de kiszámítottan bestiális legyilkolása a meglepett Izrael erőszakos állami válaszát vonja maga után. Arra, hogy a szemet szemért, fogat fogért ószövetségi elve és érzelmi  mechanizmusa lép majd életbe, amivel a Hamász és mögöttes ösztönzői eszkalálni tudják a legújabb közel-keleti konfliktust. Azt kalkulálják, hogy az ilyen nagy érzelmi kilengésű helyzetekben a józan reakcióknak szinte semmi esélyük sincsen.

Bizonyíthatóan nem látni még, csupán sejteni lehet, milyen globális hatalmi megfontolások működnek a háttérben. Már maga a konfliktus időzítése sem lehetett véletlen, s azt is mindenki tudja, hogy a térségnek a globális geopolitikai játszmákban kulcsfontosságú jelentősége van. Sőt nagyon úgy fest, hogy ha az iráni hátterű Hezbollah komolyan beszáll a háborúba, akkor a világméretű geopolitikai érdekek miatt még a hagyományosan rossz szunnita-siíta viszony is felfüggeszthető.    

Épp ezért az USA, az oroszok és a kínaiak kezét mostantól még a szokásosnál is éberebben érdemes figyelni.”

***

Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. október 17. 09:08
Karabah mintája lebegjen Izrael szeme előtt!
Osztap_Bender
2023. október 17. 09:01
A szokásos történet új előadásban. A gaz vérszomjas palesztin földművelők élesre töltött kenyérrel a hónuk alatt, kapálás közben tüzet nyitotta a náluk lévő túró Rudikkal a földjeiken békésen napozó, sorozatlövő fegyvereiket simogató, a légynek is tejet kínáló izraeli katonákra. A palesztinok a kecskéket felemelve, seggüket előre tartva, azokat géppuskának használva ideiglenesen, a békés izraeli tankok megérkezéséig, megfutamították a zsidókat. Aztán másnap szerepet cseréltek. (Az újságok cikkeiben, a honlapok híreiben.)
papamaci57
2023. október 17. 09:00
Rodolfo is mondta, hogy figyeljék a kezét, mégis tudott csalni.
Sulammit
2023. október 17. 08:22
Irán kezét is figyelném, na meg a Hamasznak eurot osztogató Ursula kezét is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!