Aki nélkül nem létezne a modern Kína – Magyarországra érkezik Hszi Csin-ping

2024. május 08. 10:49

Munkássága kapcsán a szakértők azt szokták hangsúlyozni, hogy megjelenése új korszakot hozott a kínai bel-, gazdaság- és külpolitikában.

2024. május 08. 10:49

Nyitókép: AURELIEN MORISSARD / POOL / AFP

A távol-keleti gazdasági nagyhatalom vezetőjének európai útja tartja most lázban a világot. Ahogy arról a Mandiner is beszámolt,Hszi Csin-ping vasárnap érkezett meg Párizsba, ahol Emmanuel Macronnal és Ursula von der Leyennel tárgyalt. Az egyeztetés  során megvitatásra került az egymás piacához való hozzáférés egyenlőtlensége, valamint Kína szerepe az Oroszország háborús erőfeszítéseiben.

Így érkezett meg európai útja első állomására a magasrangú vezető:

 

Ezt is ajánljuk a témában

A kínai elnök útját 400 fős küldöttségével ezután Szerbiában folytatta, látogatás során a Belgrád és Peking közötti kapcsolatok további erősítése lesz a fő téma. 

Érdekesség, hogy Hszi Csin-ping legutóbb 2016-ban járt déli szomszédunknál, azt megelőzően pedig három évtizedig nem tette ott tiszteletét kínai államfő.

A békéről és a fejlődésről beszélt Belgrádban

A Magyar Nemzet beszámolója szerint, Kína elnöke Belgrádba érkezésekor kijelentette, hogy 

Szerbia és Kína acélbarátsága mély gyökereket vert a két nép szívében”,

 és meggyőződését fejezte ki, hogy ez a látogatás eredményes lesz, és új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában.

Hszi Csin-ping továbbá azt is leszögezte: „közösen támogattuk a nemzetközi méltányosságot és igazságosságot, és hozzájárultunk a béke és a fejlődés előmozdításához a világban”.

„Hszi, a főnök”

A Világgazdaság összeállításában arról írt, hogy a kínai elnökről azt tartják, hogy Mao Ce-tung és Teng Hsziao-ping után

a modern Kína három legfontosabb vezetője közé tartozik.

Mint írt írták, bizalmasai Pekingben egymás között úgy is emlegetik: Hszi Laoban (Hszi Főnök). Néhány elemző párhuzamot vél felfedezni a hetvenéves Hszi Csin-ping és az egy évvel idősebb Vlagyimir Putyin életpályája, országukra való befolyása között. A 2012–13-tól hatalmon lévő kínai elnök Teng Hsziao-ping óta a legnagyobb hatású kínai vezető – írta a lap.

Hangsúlyozták, hogy 

megjelenése a kínai bel-, gazdaság- és külpolitikában új korszakot hozott,

 aktivizálta a párt és az állam mindenhatóságát, összeegyeztetni igyekezett a gazdaság „kapitalista” alapjellegét a sajátos kínai szocializmus, a kommunista párt vezető, meghatározó szerepével. A külpolitikában pedig a két elnökelődje jellemző visszahúzódását a világ ügyeitől felváltotta 

egy aktív, némelykor „agresszívan nyomuló”, a kínai gazdaság hatalmas méretein alapuló, azt kihasználó stílus.

Ezt is ajánljuk a témában

Nagyot fejlődött kezei alatt a kínai haderő is

Az összeállításban arra is kitértek, hogy a Hszi-korszak jellemző vonása a kínai haderő átfogó, nagyarányú fejlesztése, a haditengerészet globális erővé alakítása, a nukleáris fegyverzet mennyiségi és minőségi növelése.

A lap azt is megjegyezte, hogy Hszi Csin-ping ismeri hazáját. Szó szerint mélyről indult, kommunista veterán apját az úgynevezett „kulturális forradalom” idején száműzték, fia pedig egy jaotungban, egy löszfalba vájt kínai barlanglakásban élt a távoli Senhszi tartományban. Mondják, ezért rokonszenvezik az ország szegényeivel – írta a vg.hu.

Kormányszóvivő: A gazdasági együttműködés további fejlesztése az egyik fő témája a kínai elnök magyarországi látogatásának

A magyar-kínai gazdasági együttműködés további fejlesztése lesz az egyik fő témája Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán kezdődő magyarországi látogatásának – közölte a kormányszóvivő kedden Budapesten újságírókkal.

Vitályos Eszter elmondta, a kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására tesz „diplomáciatörténeti” látogatást Magyarországon május 8. és 10. között. A látogatás azért is történelmi jelentőségű, mert kínai államfő utoljára 20 évvel ezelőtt, 2004-ben járt nálunk. Az államfő és delegációja az európai látogatása során pedig mindössze két európai uniós tagállamot keres fel, Magyarországot és Franciaországot.

Tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping szerdán érkezik Budapestre és csütörtökön találkozik Sulyok Tamással, majd a két állam miniszterei megállapodásokat írnak alá.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a látogatás során mintegy másfél tucat megállapodást biztosan alá fognak írni a felek, további megállapodásokról még egyeztetés folyik. Kiemelte azt, amely az Egy övezet, egy út kínai programhoz kapcsolódó esetleges magyarországi infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazza. Ezek között vasúti, közúti és energetikai projektek is lehetnek – jegyezte meg.

Vitályos Eszter azt mondta, Kína 2023-ban Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt, és továbbra is az Európán kívüli első legfontosabb kereskedelmi partnere az országnak. Hozzátette: 2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, részben ennek is köszönhető, hogy Magyarország a világ éllovasai közé került az autóipar technológiai forradalmában.

A kormányszóvivő jelezte, Magyarország továbbiakban is nyitott a kínai befektetésekre, és egyedülállóan kedvező befektetési környezettel várja a befektetőket.

Szerinte a kínai vállalatok Magyarország iránti bizalmát jelzik, hogy a CATL a legnagyobb magyarországi zöldmezős beruházás keretében itt hozta létre második európai akkumulátorgyárát, míg az elektromos buszok gyártásával Magyarországon több éve jelenlévő BYD szintén Magyarországot választotta első európai elektromosautó-gyárának helyszínéül.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­g­­a­z­i n­­­i­­­m­f­o­­m­­­á­­­n­­i­­á­­­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
trash5
2024. május 08. 13:10
Úgy értitek fideszkomcsik, hogy a főkomcsi elvtársatok nélkül már egy jóleti állam lenne kína, nem pedig egy bolsevik imperialista mocsok, aki a szomszedait fenyegeti.
RasPutin
2024. május 08. 12:52
Aki nélkül nem létezne a modern Kína – Magyarországra érkezik Hszi Csin-ping Aha. Nos enélkül az ember nélkül nem lenne modern Kína. Teng Hsziao-ping. Ő volt aki a modern Kína alapját lerakta. Ő volt akinek az elnöksége alatt létrejött a vegyes gazdaság. Ez a kvázi kommunista kapitalizmus.
trainzforthepeople
2024. május 08. 11:45
Kína a barátunk? Miért volna mondjuk akkor kiváló ötlet egy teljesen elszeparált gigantomán kínai reptéri magasvasút, az építesi engedéllyel rendelkező magyar tervekhez képest (kb. 350-400 milliárdba kerülne) helyett 2-3x összegért, úgy, hogy nem volna kapcsolat a vidéki városokkal és elépülne egy csomó rendkívül fontos elővárosi vasútfejlesztés lehetősége? Mészárosék meg a Market Zrt. és társai simán meg tudnák csinálni, ehelyett a "szuverén" magyar vezetés majd felvenne egy ordas 1000 milliárdos hitelt évi kb. 80 milliárdos törlesztőre, amiből amúgy hatalmas vasúti fejlesztéseket lehente csinálni minden évben, magyar vállalkozókkal, jó megtérüléssel. Amiket ráadásul az EU is tömne pénzzel. Ennek meg még szinte nyomvonala sincs igazából, nemhogy megvalósíthatósági tanulmánya. Az, hogy milyen gazdasági pénzügyi és közlekedésszakmai megtérülési mutatókkal rendelkezne, nem a kínaiaknak, nem a dubai befektetőknek, hanem nekünk, magyaroknak, arról persze nincs hír. Nem véletlenül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!