Goebbels villáját kínálgatja egy német tartományi miniszter

2024. május 02. 17:36

A mintegy 17 hektáros terület, amelyen Goebbels egy vidéki kúriát emeltetett magának, 2000 óta elhagyatottan áll és amortizálódik.

2024. május 02. 17:36

Nyitókép: PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Stefan Evers, Berlin tartományi pénzügyminisztere végszükség esetén el is ajándékozná a néhai Joseph Goebbels náci propagandaminiszter egykori villáját Wandlitz-ban a Bogensee-tó mellett. Mindenkinek felajánlom, aki szeretné a területet, hogy azt átveheti Berlin tartománytól ajándékként – jelentette ki csütörtökön a kereszténydemokrata politikus. Mindeddig sem Wandlitz település, sem Brandenburg tartomány, de még a német szövetségi állam sem mutatott érdeklődést „a nagylelkű ajándék” iránt. 

A mintegy 17 hektáros terület, amelyen Goebbels egy vidéki kúriát emeltetett magának, 2000 óta elhagyatottan áll és amortizálódik. A náci Németország vereségét követően a szövetségesek a területet rövid ideig kórházként használták. 1946-ban a szovjet vezetés átadta a területet az FDJ-nek (Szabad Német Ifjúság) az NDK egyetlen államilag elismert ifjúsági szervezetének, amely ott egy főiskolát rendezett be.

Az utóbbi időben azonban a Berlinhez tartozó terület használatáról egyre élénkebb vita folyik. 

A tartomány az épület lebontását fontolgatja a terület beültetésével, mivel az éves fenntartási költségek milliókat emésztenek fel.

Evers ugyanakkor arról biztosított mindenkit, hogy a német főváros vezetése nem fog elzárkózni olyan célravezető koncepcionális elgondolásoktól, amelyek a város érdekét szolgálják, illetve tekintettel vannak a térség többrétű történelmi jelentőségére. Úgy fogalmazott, hogy e tekintetben feszülten várja a német szövetségi állam és Brandenburg tartomány javaslatait, illetve a lehetséges pénzforrások, például támogatások megnevezését a megvalósításhoz.

„Amennyiben ez újfent nem vezet célra, ahogy az utóbbi évtizedekben sem, akkor Berlin tartománynak nem marad más választása, mint a lebontást végrehajtani, ahogy azt most eltervezte

– mondta Evers. Hangsúlyozta, hogy Berlin évtizedeken át próbálkozott azzal, hogy jövőt adjon a területnek, de ez – mint fogalmazott – nagyon egyoldalú erőfeszítés volt részéről. A tartományi tárcavezető hozzátette, hogy a kérdésben rá vannak utalva partnerekre szövetségi szinten és Brandenburg oldaláról is, amelyekkel eddig nem tudtak dűlőre jutni.

(MTI)

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2024. május 07. 06:13
Az ujságironak ajánlok egy nyelvi gyorstalpalot, talán ott megtudja mit jelent az amortizácio. 😃😇🤣🤣🤣🤣🛑🛑
basti64
2024. május 03. 09:28
A jövendö német kalifátus központja! Le ne bontsátok, inkább a Zyklon B gyártását sokszorozzátok meg! Hely van elég, a kalifátus minden ellenségét bist kell likvidálni, a náci konferencia is itt volt a közelben, ami az Endlösung-ot eredményezte. Csak egy minaretet kell felhúzni valahova középre és mehet az Allah-il allah.
Trüpéma
2024. május 03. 09:03
Ha az ukránok veszítenek, akkor az azovot át lehet telepíteni ide, és ebből a "szent magból" újraszervezni a német haderőt. White power for EU!
FrankMatyi
2024. május 03. 09:01
Migránssimogatónak elég terebélyes helyszínűl szolgálna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!