Elvis Budapesten teker

2010. április 07. 11:04

Elvis Budapesten cirkál a Hajtás Pajtás biciklis futáraival. Weiler Péter képzőművész projektje az utcára viszi a kultúrát.

2010. április 07. 11:04
Weiler Péter fejében fogant az ötlet, hogy jó kiállítótér lehetne a biciklis futárok zsákja. Az elv igen egyszerű: ha az emberek nem mennek be a galériákba, akkor a művészet menjen el hozzájuk. Weilert a Százszorkép kiadótól keresték megazzal, hogy képeslapokat és posztereket adnának ki tőle, mely felkérést tavalyi, James Dean-riport elnevezésű projektjének köszönheti. Akkor hajléktalanok népszerűsítették a műveit. Háromezer Dean-nyomatot gyártatott, és átadta a Menhely Alapítványnak, hogy a Fedél Nélkül újsághoz hasonlóan árusítsák, a teljes bevétel pedig az árust illette.
 
A Képet kenyérért alcímű akciót idén a Kép keréken elnevezésű követi. Száz biciklis futár hátizsákjára teszik fel Weiler budapestes képeslapjainak miniposzter-változatát, melyeken a főszereplő nem más, mint Elvis Presley. A képeken a rock királya hol a Hősök terén jelenik meg, hol az állatkert bejáratánál biciklizik, a Moszkva téri kultikus óránál cserél kereket, vagy táncol a Szabadság-szobor tövében. A kilenc kép egyikén hazatelefonál egy fülkéből, a másikon pedig a 49-es sárga villamost támasztja.
 
Kürti Gábor, a Hajtás Pajtás ügyvezetője szerint a futárok körülbelül napi nyolcvan-száz kilométert tekernek, legalább kétezer emberrel találkoznak, és az utcán akár több százezren is láthatják őket - így tökéletes felület a hátizsák az akcióhoz. Elvis budapesti sorozata számos helyen meg is vásárolható – a hipermarketektől a múzeumokig. A kilencféle postcard mellé négyféle poszter készül, amelyekről az elvisinthecity.com oldalon lehet szavazni.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nénike
2010. április 07. 16:00
Jó tizenhét éve ismerem Pétert, már akkor is mindenkit igyekezett bevonni a őrületébe. Balatonlellén csináltunk színházat, az öt nézőből kettőnek nagyon tetszett a produkció. A csajozási potenciált ugyan nem növelte az összművészeti próbálkozás-sorozat, de akkoriban nagyon menőnek hittük magunkat. Ma ő az egyik nagy könyvesbolt-hálózatot működtető cég igazgatósági tagja, mellesleg az egyik keresett, szörnyű, netes bulvárlap tulajdonosa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!