Ahol a digitalizáció valóban aranybánya

2021. július 27. 17:52

Kína és Norvégia együtt dolgozik annak megvalósításán, hogy a bányászat és a fémipar digitalizálhatóvá váljon, ezzel pedig egyszerre takarítsanak és keressenek meg milliárdokat.

2021. július 27. 17:52
null

A bányaipar több területének digitalizálása világszerte 321 milliárd USD összegű értéket teremthet a Világgazdasági Fórum szerint. A digitális átalakulás elképesztő hajtóerővel hat a fejlődésre az egész világon, azonban a nehézkes bányaiparnak még mindig van hová fejlődnie. De úgy tűnik, hogy egy kínai-norvég közös projekt felgyorsíthatja a folyamatot.

A bányászat és fémipar fejlődésének további mozgatórugója a digitalizáció lesz. Hatással lesz az alkalmazottakkal, az önkormányzatokkal és más hatóságokkal folytatott interakciókra, valamint az értéklánc minden lépésére

– mondta Xiang Ma, a SINTEF Industry kutatója.

Ezt az eredményt azonban nem lesz könnyű elérni. A kutatóktól megköveteli, hogy hatékonyan koordinálják azokat az embereket, akik teljesen más tudományterületek, például az ásványtan, a kohászat és természetesen a digitalizáció szakértői.

A SINTEF Industry és a SINTEF Digital több kutatója az NTNU (Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem) mesterszakos hallgatóival dolgozik együtt annak érdekében, hogy pontos adatokat gyűjtsenek az ipar számár szükséges digitális átálláshoz, a megfelelő mesterséges intelligencia, adatelemzés és a big data biztosításával.

(fotó: SINTEF)

A digitális átalakulás elmarad

Kínának és Norvégiának egyaránt jelentős a bányászat és a fémipar nemzetközi együttműködési erőfeszítéseinek célja, a digitális elmaradások megoldásában.

Norvégiában olyan vasötvözeteket állítanak elő, mint például a vasszilícium és a ferromangán. A szilíciumot a napelemekben és az elektronikai iparban, valamint az alumíniumötvözetek alapanyagaként használják. A ferromangán pedig fontos adalékanyag az acélgyártásban.

Elmaradások az ipar digitalizálásában

Az iparban a digitalizáció elérése jelentős pénzügyi és szakmai támogatást igényel mind hazai, mind pedig nemzetközi szinten, a bonyolult folyamatok és a rossz körülmények miatt, amelyek mellett a bányaipar gyakran működik

– magyarázta Xiang Ma, a SINTEF kutatója.

Az iparág különböző területein sok a megoldandó kérdés. Például a projekt potenciálisan csökkenti az energiafogyasztást és a károsanyag-kibocsátást. Továbbá általa az ipar hatékonyabbá és biztonságosabbá tehető. A bányákban végezhető nehéz és veszélyes fizikai munkát talán gépek is végezhetik, ezzel lehetővé téve az emberek számára, hogy a gépeket távolról kezeljék. A digitalizáció elősegítheti a nyersanyagok jobb felhasználását, és hatékonyabbá teheti azok felkutatását. Rendszereket lehet létrehozni a berendezések hatékonyabb karbantartására. Ezenkívül a digitalizáció megkönnyítheti az ipar, a kormány és a különféle kutatási környezetek közötti együttműködést.

A kutatás és az ipar egyaránt érintett

Az új kutatási projekt a kínai Kutatási és Technológiai Minisztérium és a Norvég Kutatási Tanács együttműködésével jön létre, melyben több más külsős partner is közreműködik majd. 
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!