A régió legnagyobb nemesfém vagyonával Szerbia rendelkezik

2022. július 15. 07:36

Szerbia összesen 5 tonnával és 742 kilogrammal növelte aranykészleteit az elmúlt három évben, azaz amióta 2018 decemberében a Zijin Copper vásárolta meg a Kelet-Szerbiában található bányászati és kohászati medence (RTB Bor) 63 százaléknyi tulajdonrészét. Csak ebben az évben 852 kilogramm aranyat termelt ki a bánya: erről maga a Zijin Copper szerbiai vállalata, a Serbia Zijin Bor Copper képviselője számolt be.

2022. július 15. 07:36
null

A szerbiai törvények szerint a Zijin Coppernek a kibányászott aranyat először a Szerb Nemzeti Banknak (Narodna banka Srbije - NBS) kell felkínálnia. Csak abban az esetben történhet meg az aranykivitel kiszállítása, ha a Nemzeti Bank nem akar beruházni, vagyis nem akarja tőzsdei áron megvásárolni. A Zijin szerbiai vállalata azonban eddig még nem szorult arra, hogy megszervezze a kiszállítást, a szerb központi bank ugyanis eddig felvásárolta a kitermelt mennyiséget.

Gazdasági szakértők és banki elemzők szerint a turbulens időkben az aranyba való beruházás a legbiztonságosabb befektetés, és mintha a konfliktusok már a levegőben lettek volna, több európai ország is visszahívta kintlévőségeit. Így Szerbia is a múlt év végén hívta vissza aranytartalékait Svájcból és Londonból. Az akkor még több mint 37 tonnás aranytartalék teljes mennyisége már novemberben a jegybank kincstárába került.

Az Arany Világtanács (WGC) legutolsó adatai alapján

Szerbia aranykészletei a legnagyobbak a régióban, hiszen jelenleg 38,1 tonnára gyarapította nemesfémvagyonát.

Ezzel a világ ranglistáján az 54. helyre került. A régióban azonban a legnagyobb aranytartalék az övé, a második helyen levő Észak-Macedónia is csak a szerbiai készletek egyötödével rendelkezik, mégpedig 6,9 tonnával. Az egykori Jugoszlávia tagköztársaságai közül Szlovénia aranykészlete 3,2 tonna, Bosznia-Hercegovina tartalékai pedig három tonnát tesznek ki. Az utolsó helyen Montenegró áll 1,09 tonnával, míg Horvátország nem szerepel a százas listán.

Borban az arany kitermelése már a bánya létrehozásakor, 1903-ban megkezdődött, ám a kitermelt mennyiségről a nyilvántartást csak 1938-től kezdték meg. Azóta 2018-ig, az egykori RTB-ben 160 tonna aranyat termeltek ki.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citromosParizer
2022. július 20. 17:31
mert nekik nem volt egy Surányiuk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!