Újabb veszély fenyegeti az áramtermelést, a szerb bányászok béremelést követeltek

2022. december 29. 15:44

A kelet-szerbiai Resavica Felszíni Szénbányászat Közvállalat (Javnog preduzeća Površinska eksploatacija uglja – JP PEU) bányászai négy napig tüntettek. Ez időre leállt a szénkitermelés, ugyanis csak így tudtak nyomást gyakorolni a kormányra, hogy megemelje a bérüket, azaz az óradíjukat.

2022. december 29. 15:44
null

A követelésük azonban nem csak ebben merült ki, hiszen magasabb „egytálételpénzt” vártak, illetve kérték, hogy visszatérhessenek a Soko bányába, ahol április 1-je, az ott történt baleset óta (a kiszivárgó metángáznak 8 emberáldozata volt és húszan megsérültek) leállt a termelés.

A Rio Tinto nem hagyott fel a szerbiai lítiumkitermeléssel

Ebből kiderül, hogy január 20-a után, amikor a szerb kormány bejelentette, hogy megsemmisíti azt a területrendezési tervet, ami a Jadar folyó környékén lítiumbánya kiépítéséhez nyújtott volna alapfeltételeket, majd pedig a kormány igazgatási bizottsága márciusban megsemmisítette a Környezetvédelmi Minisztérium által kiadott, a Jadar projekt környezetvédelmi hatástanulmányáról szóló határozatot, a Rio Tinto nem hagyott fel a projekttel.

A nyolc bányát és mintegy 3600 munkást érintő tüntetés képviselői, a sztrájkbizottság tagjai heteken keresztül tárgyaltak a szerb bányászati minisztériummal és a pénzügyminisztériummal a jobb munkakörülményekről. A bányászok rámutattak, hogy

a fizetésük nem éri el a 65 000 dinárt (554 eurót, mintegy 220 ezer forintot) havonta.

Miután az egyeztetések nem hoztak eredményt, a szükséges minimumszintre csökkentették a szénkitermelést..

Dubravka Đedović (Dubravka Gyedovity) bányászati és energiaügyi miniszter a sztrájkbizottság tagjaival folytatott tárgyalásokat követően a Tanjug hírügynökségnek kiemelte, a Resavica bányászainak munkáját minden évben jelentős összegekkel támogatják, ugyanis 40 millió euróval díjazzák őket az odaadó munkájukért. 

Ebben az évben az állam 4,1 százalékkal emelte a bányászok fizetését, de a bérek továbbra is alacsonyak maradtak

– még a miniszter asszony bevallása szerint is. A tárgyalások idején kihangsúlyozta, rendszerbeli megoldást keresnek a gondjaikra. December 22-én úgy tűnt, sikerült közös nevezőre jutniuk, ugyanis a bányászok beszüntették a tüntetést és visszatértek a termelésbe. A minisztérium által kiadott közlemény szerint eleget tettek a követeléseiknek, megemelték a fizetésüket. Ezt a szakszervezetek képviselői is megerősítették a médiának, de hogy mekkora bérnövelésben állapodtak meg, arról a tárgyaló felek nem kívántak nyilatkozni.

A Soko bánya azonban továbbra sem működhet, a munkások nem folytathatják a munkálatokat, ugyanis úgy ítélték meg, hogy ott nem tudják biztosítani a biztonságos munkakörülményeket.

Évente félmillió tonna szén

A resavica bányakomplexumhoz tartoznak a kelet- és délkelet-szerbiai bányák: a Vrška Čuka (Vrska Csuka) bánya, az Ibar menti bányák, a Rembas, a Bogovina, a Soko, a Jasenovac, a Štavalj (Stavaly), a Lubnica és az Aleksinac bánya. Évente több mint félmillió tonna szenet termelnek ki ezeken a helyeken, mindenekelőtt lignitet, illetve barna- és kőszenet. A Resavica bányák fő vásárlója a Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivreda Srbije – EPS), ugyanis a hőerőművekben többek között ezt a szenet használják fel a villanyáram előállításához.

Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy a 2021-es évet 22 millió eurós nyereséggel zárta, a Resavica a korábbi években felhalmozott hatalmas adósságai miatt Szerbia 20 legnagyobb veszteséggel rendelkező állami vállalatainak egyike. Jelenleg több mint 216 millió eurós adóssággal számol. Ezért van szükség arra, hogy a zavartalan működéséhez az állami költségvetésből évről évre további támogatást különítsenek el, ami minden évben eléri a 40 millió eurót.

Tíz év alatt csökkent az áramtermelés

Szerbiában az elmúlt 10 évben csökkent a villanyáram-termelés, mégpedig 38 600 gigawattóráról (ennyit termelt 2011-ben az ország), tavaly 38 235-re, legalábbis a Köztársasági Statisztikai Hivatal (Republičkog zavoda za statistiku) adatai alapján.

A hivatal rámutat, hogy amíg a vízerőművekben nőtt a termelés (2011-ben kitermelt 9243 GWh-ról 11984 GWh-ra, ismét csak a adatok alapján).

A hőerőművekben, ahol a legtöbb áramot termelték az elmúlt években, vagyis az ország szükségleteinek kétharmadát, csökkent a termelés (a 2011-es 28 672 GWh-ról a múlt évi 23 734 GWh-ra).

Az első napkollektorokból, azaz a napenergiából származó áram mennyiségét 2014-ben jegyezték, akkor csupán 6 GWh-t termeltek, tavaly viszont már 14-et.

A szélparkok termelése 2016-ban kezdődött, és már akkor 26 GWh áramot termeltek. Sokkal nagyobb fejlődés tapasztalható ezen a téren, ugyanis 2021-ben a szélparkokból már 1085 gigawattóra áramot jegyeztek.

Nőtt a villanyáramimport is. Amíg 2011-ben az ország 6701 GWh áramot importált külföldről, addig tíz évvel később ez a mennyiség már 6984 lett, míg a kiszállítás 6979-ről 6333 gigawattórára csökkent.

A statisztikai hivatal arra is rámutatott, hogy

az áramfogyasztók 48 százalékát a háztartások, 31 százalékát a feldolgozóipar, míg 18 százalékát a mezőgazdaság teszi ki.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!