„Benne volt a levegőben, hogy valamilyen politikai okból nem engednek ki versenyre" – Taróczy Balázs elárulta, akart-e disszidálni

2024. május 09. 13:01

Vallomás a nyolcvanas évek viszonyairól: minden idők legjobb magyar férfi teniszezője pénznyereményeiből eltartotta a Magyar Tenisz Szövetséget. A barcelonai főkonzul manapság is a magyarok jóhíréért dolgozik.

2024. május 09. 13:01

Nyitókép: Nemzeti Sport/Árvai Károly

***

Május 9-én ünnepli 70. születésnapját Taróczy Balázs. A párosban háromszoros világbajnok, Wimbledon-győztes korábbi teniszező az előkelő, 12. helyen is állt a világranglistán 1982-ben. 27 páros- és 13 egyéni ATP-versenyt nyert meg, legyőzte többek között az akkori világelsőt, Ivan Lendlt is. Pályafutása után vezette a Davis-Kupa csapatot, volt a szövetség szakmai igazgatója, jelenleg diplomataként tevékenykedik. Az 1980-as években azonban az is felmerült, hogy elhagyja Magyarországot, s ultimátumot adott az akkori sportvezetésnek.

Fogalmazzunk így, megmakacsoltam magam. Azt kértem, hogy konzuli útlevelet kapjak. Abban ugyanis az állt: külföldön élő magyar állampolgár részére. A történet 1980-tól datálódott. 

Addig a pénzdíjam ötven százalékát le kellett itthon adnom, a szövetség szinte belőlem élt. 

De nem ez zavart leginkább, hanem hogy benne volt a levegőben, hogy valamilyen politikai okból nem engednek ki versenyre, mondjuk, azért, mert például chilei vagy dél-afrikai sportoló ellen játszom, vagy valami ehhez hasonló. Az volt a szokás, hogy amikor hazatértem a versenyekről, le kellett adnom az útlevelemet és reménykednem, hogy a következő tornára is elmehetek. Ebből lett elegem” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Taróczy Balázs, aki azt is elmondta, sikerült jobb belátásra bírnia a döntéshozókat.

„A Davis-kupa-mérkőzéseken továbbra is mindig és boldogan pályára léptem, de a honi csapatbajnokikon már nem akartam részt venni, ahogy a magyar bajnokságon sem. Férfi egyesben addigra ugyanis már hatszor nyertem országos bajnokságot. Ugyanakkor játszani szerettem volna a TV Fürth színeiben a nyugatnémet csapatbajnokságon, amire addig nem kaptam engedélyt. Végül legfelső szintről zöld utat kaptam, és sikerült kivívnom, hogy csak húsz százalékot kelljen itthon leadnom a pénzdíjból…”

Taróczy Balázs 2019 óta Magyarország barcelonai főkonzuljaként tevékenykedik, s ápolja a magyar hagyományokat Katalóniában. Manapság már ritkán ragad teniszütőt, de a sport a mindennapjai része 70 évesen is.

„Osztrák csapatbajnok vagyok a 45 és 50 plusz, továbbá német aranyérmes a 60 plusz kategóriában. Manapság már csak ritkán lépek pályára, de majdnem minden nap kondizom, nemritkán úszom.”

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­­g­a­z­­­i n­i­m­­­f­­­o­m­á­­­n­i­­á­­­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
bozso-az-ordog-es-annak-ugyvedje-69
2024. május 09. 20:30
Isten éltesse sokáig!
Medici
2024. május 09. 14:40
"benne volt a levegőben, hogy valamilyen politikai okból nem engednek ki versenyre, mondjuk, azért, mert például chilei vagy dél-afrikai sportoló ellen játszom" Ez szöveg olyan, mint a Neufeld(szül. Vitray) Tamás katonai elhárításban játszott szerepének teljes tagadása. Játszott dél-afrikai teniszező ellen (a nevére sajnos nem emlékszem, de a top tízben volt), mégpedig az apartheid idején. Az olyan vérkomcsi Népsportos firkászok mint a Hegyi Iván azzal kozmetikázták a sztorit, hogy ez egyéni verseny volt, a dél-afrikai nem a hazáját képviselte. Különben se sírjon a Balázs, az akkori kurzus a tenyerén hordta...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!