Tervhivatal újratöltve

2010. március 17. 16:41

A politikai, közjogi, gazdasági keretek változnak, az állam gazdaságpolitikai tervező ereje állandó?

2010. március 17. 16:41
„Az állami beruházás-támogató politika sajátja, hogy amikor arra fogad, mely gazdasági ágazat lehet sikeres a jövőben, nem a saját pénzét, hanem az adófizetőkét kockáztatja. Ha X.Y. vállalkozó becsődöl saját tőkéjéből épített wellness szállodáján, nem öröm, de nem is nemzeti tragédia. De mi van, ha sok vállalkozó fürdik be az állami spa-turizmus fejlesztési program milliárdjaiból? Vagy ha bukik a motorverseny-pálya projekt? Ha egyetértünk a Fidesz miniszterelnök-jelöltjével abban, hogy bajaink egyik forrása a túlzott spekuláció (amin azért lehetne vitatkozni), akkor szükségesnek tarthatjuk kimondani: az állam se spekuláljon!

Ami korrekt körültekintéssel itt megfontolható, hogy valamilyen nemzeti gazdaságfejlesztési cél kitűzésének adott esetben lehet-e máshonnan nem kinyerhetően mozgósító, energiákat felszabadító ereje a társadalomban és fegyelmező, prioritásokat adó ereje a bürokráciában, s hogy a piaci folyamatokat értő szemmel figyelve látunk-e a mi kis gazdaságunkban szárba szökkenő olyan ágazatot, ami valamilyen szektoriális támogatással nemzetközi szinten is versenyképessé, s így hatékony ország PR-rá segíthető? Ha már a modern politika ehhez mindenképp ragaszkodna. Esetleg...

Mindez azonban inkább kockázatos, mint minden gazdasági szereplő számára a szabad vállalkozás feltételeinek biztosítása, a kapitalizmus alapintézményeinek megerősítése, vállalkozásbarát adó- és szabályzókörnyezet kialakítása. Ugye, lenne feladat gazdaságtervezés nélkül is?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2010. március 18. 08:22
A szocialista tevutasításos rendszert, ami végeredményben egy internacionalista hadiípart működtetett, nem kell hasonlítani a modern demokráciák állami szerepvállalásával a gazdaság területén. Az állam a közszolgáltatásokkal, jelentős tulajdonos, és mint ilyen a gazdasági élet szereplője is egyuttal. Az állam hozza meg azokat a törvényeket, amelyek szerint a független gazdasági tevékenységet folytatók végzik a munkájukat. Ezek és még sok egyéb feltétel együttes fennállása nem teszi lehezővé, hogy az állam ne vegyen részt a gazdasági életben. A helyes arányok megtalálása, és szükség szerinti korrekcíója a jó kormányzás jellemzője, amit az elmult nyolc év alatt nélkülöznünk kellett, az eredményt látjuk.
tenzin
2010. március 17. 21:12
Mivan? Én nem értem. Miről van szó?
miloka
2010. március 17. 18:53
Ez az egész egy neolibsi duma! Már hallottuk ciánoséktól, hogy az államnak nem kell bele szólni, mert a piac önszabályozó. Igaz elfeledkeztek arról, hogy még az USA-ban is tervez a kormány! "De szükség van-e arra is, hogy a kormányzat a gazdasági tevékenységek közül kiemeljen és szelektíven támogasson egyeseket, kijelöljön fejlesztési irányokat?" Mivel minden nemzetnek vannak földrajzi, nemzeti, gazdaságpolitikai sajátosságai, természetes, hogy azt a területet fogja kiemelni, támogatni a kormányzat, amely hosszú távon mindenkinek kifizetődő lesz. Bár az elmúlt 8 évben ez nem egészen így ment, s ez meg is látszik gazdasági helyzetünkön! Mindenki tudja, hogy a nómenklatúrát, a holdudvart, a csókosokat támogatták válogatás nélkül. A következményeit meg még 10 év múlva is érezni fogjuk a bőrünkön.
Merillincs
2010. március 17. 17:46
Legjobb példa: Japán az 50-es 60-as években. De hát erről biztos nem hallott a cikkíró. Vagy pl. az USA is segített a GM-en. Ennyi erővel felesleges a beruházás-ösztönzés is. Tipikus libsi duma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!