Eső, iszap és a sörösdoboz

2010. október 08. 13:55

A vörösiszap-katasztrófát követően természetesen a hazai környezetpolitika néhány akut kérdése körül is izgalmas vita alakult ki.

2010. október 08. 13:55

„A környezetvédelem nem egyenlő azzal, ha az állam pénzt költ egy szennyezés kezelésére. Az egy ártalmas közhely, hogy az állam akkor (és csak akkor) látja el környezetvédelmi kötelezettségeit, ha költ, ha finanszíroz, ha támogat. (Vitapartnerem, Sipos Géza lelkesen költene itt milliárdokat, én magam takarékosabb lennék az adófizetők forintjaival.) Ezenkívül az állam szabályozhat, vagy megteremtheti az érdekeltek önkéntes akcióinak intézményes feltételeit. Létrehozhatja a kockázatos ipari hulladékokat kezelők által okozott szerencsétlenségek kártérítési kikényszerítésének feltételeit. (Ami egyébként nem azonos a »szennyező fizet« elv alkalmazásával, ami a környezeti külső hatások internalizálásának követelményét jelenti, ami általánosabb, mint a kártérítés.)

A települési szilárd hulladék kezelésére nem kellő mértékben, hanem pazarló mértékben költöttünk pénzt az utóbbi időkben. Egyrészt az uniós támogatások okozta mámortól megszédült helyi és regionális vezetők gyakran később ésszerűen nem finanszírozható presztízsberuházásokat harcoltak ki. Ugyancsak pazarlás, hogy a regionális hulladékkezelő rendszerek gyakran egymás természetes hatókörét átfedve épültek ki.

S ugyancsak pazarlás, ha a szelektív hulladékgyűjtés és -hasznosítás nagyságát olyan méretűre növeljük, ahol ezen rendszer üzemeltetésének költségei már meghaladják azokat a gazdasági és környezeti hasznokat, amelyek a hasznosítás révén elérhetők. Ezt jelenti az optimálisnál nagyobb arányú hasznosítás, illetve szelektív gyűjtés. A kisebb településeken vagy a nagyobbak ritkábban lakott részein a szelektív hulladékgyűjtés logisztikai rendszere csak igen drágán tartható fenn. Ha az Európai Unió 2020-as előírását a háztartási hulladék négy hasznosítható frakciójának 50%-os szelektív begyűjtéséről megvalósítjuk, feltéve, hogy a gyűjtés hatékonyságát a következő évtizedben a duplájára növeljük, akkor is még évi 8-9 milliárd forintot fogunk veszteségként elkönyvelni. A nagy gazdasági világválság nagyjából ennyi kárt okozott a hazai hasznosító iparnak egy év alatt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hartnesz
2010. október 09. 09:22
Valahol és valahogy el kell kezdeni! Az újrahasznosítás az egyik út. Ja hogy ez sokba kerül? A civilizációs katasztrófa a másik!
hajduj
2010. október 08. 20:59
A magyar környezetpolitika alapjai: 1) Gyenge technológiai alapú ipar, mszmp közeli privatizációja, olcsón tele veszélyes hulladékkal, idővel dúsgazdaggá váló veres bárókkal. 2) Lesoványított, pártpolitikai alapon leválogatott, korrupt környezetvédelmi hatóság. 3) Ostoba hatalomvágyó politikai elit. 4) Mindent benyaló, műszakilag analfabéta, beszari, a gazdagságot irigységgel vágyakozó lakosság. Ez utóbbi se nem állampolgár, se nem nemzettag, csak egy szerencsétlen becsapott, büszkeségét is elveszített emberroncs. Na ezt hozta a szociálisan érzékeny szocialista uralom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!